Metszik a gyümölcsfákat ebben az alsópáhoki kertben. A településen nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek, a ’80-as, ’90-es években számos család hivatásszerűen foglalkozott ezzel. Az alsópáhoki házaspár már a munka nagyobb részét elvégezte, ők már hosszú évtizedek óta gondozzák a gyümölcsösüket.
„Gyakorlatilag a fákat fiatalítjuk, metsszük. Alma, körte már elkészült, almafák vannak jelenleg még soron. A sárgabarackot, azt nem szoktuk metszeni, az magától nő, csak a keresztező ágakat vágjuk le. Itt meg muszáj volt fiatalítani, mert 30 éves már maga ez a sor gyümölcsös, és gyönyörűen terem.” - mondta Szigel László.
Mára egyre kevesebb a gyümölcsfa Alsópáhokon, leginkább az idősebb korosztály foglalkozik a növények ápolásával és megóvásával. Ebben a gyümölcsösben több mint száz éves fák is vannak, ezek megóvására is gondot fordítanak a tulajdonosok. Mindemellett azonban az idős gyümölcsfák továbbörökítésén is fáradoznak.
„Szeretném megőrizni ezeket a fákat. Az a baj, hogy az öreg fák, mivel már 70-80 vagy akár majdnem 100 évesek is voltak, azok elpusztultak, és kettő megmaradt még. Ezekből oltunk be úgy, hogy a hegyen szedünk ilyen, úgynevezett vadszilva hajtásokat, és abból. Tavaly kettő sikerült, és az idén hatot szeretnénk beoltani még a maradék fákból.” - tette hozzá Szőke László.
Alsópáhokon fontosnak tartják, hogy az ősi gyümölcsfajtákat megőrizzék a felnövekvő generáció számára. Ebből a célból több tucat oltóvesszőt gyűjtöttek össze, ezeknek egy részéből mintakertet hoznak létre.
„A falu központjában, az iskolához közel tervezünk egy Szüleink Gyümölcsöskertje kiskertet létrehozni, ahol be tudjuk ezt mutatni a fiataloknak, esetleg a fiatalokat ki lehet oda hozni, ismerkedni a gyümölcskertészkedés munkáival. Hogyha valaki szeretné, hogy legyen valamilyen régi fajtáról oltóága, akkor onnan nyugodtan gyűjthet is be.” - tájékoztatott Dr. Szabó István, nyugalmazott egyetemi tanár.
A Polgármesteri Hivatallal szemben már készen vannak az ültetőgödrök. Ide kerül az az 50-60 gyümölcsfa, amellyel a fiatalok ismerkedhetnek.
Ez már a Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének gyümölcsöse. Az elsőéves kertészmérnök hallgatók most ismerkednek a metszés technikáival. A munkálatok nagy odafigyelést igényelnek, ugyanis minden gyümölcsfajtát másként kell gondozni. Mindezek mellett azonban vannak általános érvényű alapelvek.
„Például szellős legyen a korona, bejusson a napfény. A másik, ahogy mondtam, hogy terítsük ki a koronát. Mindig igazodjunk egy kicsit ahhoz, hogy a fölseje, tehát a koronának a felső része legyen a szűkebb, és lefelé legyen a terebélyesebb, amennyiben olyan koronaformáról van szó, aminek van központi tengelye, mert hogyha a fölső része a terebélyesebb, akkor az alsó nem kap fényt, és akkor ott az föl fog kopaszodni.” - emelte ki Dr. Kocsisné Dr. Molnár Gitta, a Pannon Egyetem Georgikon Karának egyetemi docense.
Fontos az is, hogy az alma- és körteféléket már a téli időszakban is lehet metszeni, a csonthéjasokkal azonban meg kell várni a tavaszt. Ez utóbbiaknál ugyanis a metszési sebeknél a hidegben olyan kórokozók juthatnak be, amelyek megbetegítik a fát.
Regman Karola - Keszthelyi TV