Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Metszési szakmai napot tartottak a Georgikonon
2023. már. 13. hétfő | Cserszegtomaj
Metszési szakmai napot tartottak a Georgikonon
Szőlőmetszés, drónbemutató és bórkóstolás is a programok között volt a MATE Georgikon Campus szakmai napján. A résztvevők délelőtt előadásokat hallgathattak, délután pedig a gyakorlati bemutatókon vehettek részt. A szakmai napra 140-en regisztráltak, kezdő és gyakorló borászok is voltak az érdeklődők között.

A szőlőmetszés alapjait és a legújabb trendeket ismerhették meg az érdeklődők a Georgikon cserszegtomaji szőlészetében. A találkozó jó alkalom volt arra, hogy a kezdő borászok fejlesszék a tudásukat, a gyakorló gazdák pedig újabb fogásokat lessenek el a campus oktatóitól. A bemutatón elhangzott, az új módszerek nem vetik el a régi metszési módokat. Ugyanakkor kiemelten fontos a szőlőtőkék egészségének hosszú távú megőrzése.

„Az a nagy problémája a mai szőlőtermesztésnek, hogy az ültetvények stabilitását legfőképpen a fás kórokozók megjelenése, a fás betegségek nagyon komolyan befolyásolják hátrányosan. Ezért megpróbálunk olyan metszésmódokat foganatosítani, bevezetni – követve külföldi tanácsadó cégeknek a munkáit, és tanulmányait – amelyek megpróbálják megakadályozni ezeknek a fás betegségeknek a nagyobb mérvű terjedését.” - tájékoztatott Dr. Lukácsi György, a MATE Georgikon Campus egyetemi adjunktusa.

Az alapvetés az, hogy a metszés során minél kisebb vágási sebet ejtsenek a növényen és megfelelő száradási csonkokat hagyjanak, ezzel mérséklik a beavatkozás hátrányos következményeit. A szakmai nap résztvevői széleskörű ismeretekre tehettek szert Keszthelyen.

„Foglalkoztunk tápanyag gazdálkodással, tápanyag utánpótlással, növénykondicionálással, növényvédelemmel. Volt évjárat értékeléssel kapcsolatos előadás. A szőlőültetvény szerkezeti elemeivel kapcsolatosan a támrendszer lehetséges különböző megoldásait mutattuk be, illetve egy új elemként a drónok mezőgazdasággal kapcsolatos felhasználásával is volt egy előadás.” - emelte ki Dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese.

A drónokat a gyakorlatban is megismerhették az érdeklődők. A szombati erős szél miatt sajnos felszállni nem tudtak a szakemberek, de minden technikai paramétert és fontos információt megosztottak a résztvevőkkel. A szőlősgazdák szívesen járnak a Georgikon szakmai napjaira, hiszen minden alkalommal kiváló ismeretanyaggal gazdagodnak.

„Balatonfüredi szőlész-borászként szerintem alapvető dolog, hogy az újdonságokra, a legfrissebb hírekre, szakmai újdonságokra az ember mindig nyitott legyen. Ezeket az infókat elsősorban ilyen környezetben, ilyen egyetemi képzéseket nyújtó iskolákban lehet legegyszerűbben beszívni.” - mondta egy szőlősgazda, Demény Gábor.

Az idén rekordszámú résztvevővel zajlott a szakmai nap. A délelőtti előadásokra és a délutáni bemutatókra csaknem 140 fő regisztrált.      

Regman Karola - Keszthelyi TV        

| 2023. már. 8. szerda 16:27 | Keszthely
Tavasszal időszerű a gyümölcsfák metszése, ebben segít a MATE metszési tanfolyama.
| 2021. feb. 5. péntek 17:51 | Keszthely
A Georgikonon az alanyok betakarítása is most zajlik, a szőlővesszőkre nagyon nagy a kereslet.
| 2020. feb. 28. péntek 14:13 | Cserszegtomaj, Badacsony
A jó idő miatt zavartalanul zajlanak a szőlőmetszések.
| 2020. feb. 6. csütörtök 16:19 | Keszthely
Az alma- és a körtefákat, a díszfákat ajánlott metszeni a tél végén, majd a csonthéjasokra kerül sor.
| 2019. nov. 4. hétfő 19:02 | Keszthely
Az őszi időszak a legkedvezőbb a növények ültetésére - legyen az gyümölcstermő vagy dísznövény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
Savaria Filmfesztivál
11:36
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.