Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / A metszésnek és kórokozóknak is kedvez az enyhe tél
2020. feb. 28. péntek | Cserszegtomaj, Badacsony
A metszésnek és kórokozóknak is kedvez az enyhe tél
Kedvez a szőlőmetszésnek az enyhe időjárás, azonban a kemény tél hiánya miatt a kórokozók is könnyebben áttelelnek – mondják a televíziónk által megkérdezett borászok. A szőlőt általában lombhullástól tavaszig lehet metszeni. Fontos a jó időpont megválasztása, mellyel két év termését befolyásolják a gazdák. A pincékből már számos bor forgalomba került. A mennyiség ugyan elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek a borászok.

Egy kései szüretelésű cserszegi fűszerest készül leszűrni Romsics Bence. A fiatal cserszegtomaji borász azt mondja, összességében jó évjárat született. A májusi csapadékos lehűlés ugyan visszafogta a szőlőnek a növekedését, de a meleg és csapadékszegény nyár miatt be tudták hozni lemaradásukat a fürtök. Az áprilistól októberig tartó szüret az előző évhez képest kisebb mennyiségű, de jobb minőségű termést eredményezett.

„Cukorfokban és extrakt tartalomban kicsit komolyabb borokat lehetett előállítani, mint az előző években. Nekünk a borokat már sikerült mindet lefejtenünk, ami azt jelent, hogy az erjedési üledéktől elválasztottuk a tiszta részt. Vannak boraink amik már teljesen készre vannak kezelve, átszűrve, NÉBIH engedéllyel rendelkeznek, úgyhogy forgalomba is lehetett őket hozni” - nyilatkozta Romsics Bence. 

A szűrések és palackozások mellett most van a metszések ideje is. Romsics Bence azt mondja, az enyhe időjárás a munkálatok mellett kedvez a kórokozóknak is, melyek így könnyebben áttelelnek. A borász szerint a rügyfakadás előtt – megelőző jelleggel - mindenképpen egy lemosó permetezést kell alkalmazniuk.

Az enyhe tél miatt zavartalanul zajlanak a metszések Badacsonyban is. Laposa Bence, a Laposa Birtok ügyvezető azt mondja, elmaradt a kemény tél, amire azért szükség lett volna. Hozzátette: bár a szőlő jól alkalmazkodik a változó időjáráshoz. A vidékre leginkább jellemző olaszrizling van most éppen soron.

„Állandó csapatunk végzi a metszést, nagyon szépen dolgoznak a fiúk. Folyamatosan fejlesztjük a metszési módszereket is , évről-évre igyekszünk olyan szaktanácsadókat is bevonni, akik hozzá tudnak tenni a munkához. Szerintem március elejére, közepére a végére érünk a metszésnek” - nyilatkozta Laposa Bence. 

A szakemberek szerint a metszéssel két év termését befolyásoljuk, ezért fontos a szakszerű munka. A legfontosabb pedig a megfelelő időpont kiválasztása.A szőlő metszés nélkül is teremne, hozama azonban ingadozna. A nem metszett növénynek a fürtjei, bogyói kisebbek, s kevesebb cukrot és több savat tartalmaznak, mint a metszetté.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2023. szep. 8. péntek 17:21 | Cserszegtomaj
Szőlőfajta bemutatóval, borkóstolóval egybekötött szőlészeti-borászati találkozó volt Cserszegtomajon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.