Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Metszési tanfolyam a Georgikonon
2023. már. 8. szerda | Keszthely
Metszési tanfolyam a Georgikonon
Március a gyümölcsfák metszésének időszaka. Főként a csonthéjasok gondozását kell ilyenkor elvégezni, de a rügypattanásig metszhetőek még az almatermésűek is. A MATE most segítséget is nyújt ezekben a munkálatokban, március utolsó két hétvégéjén metszési tanfolyamot indít az országban öt helyszínen, köztük Keszthelyen is.

Már mindenhol elkezdődött a gyümölcsfák metszése. Az almát és a körtét a téli időszakban is lehet metszeni, a csonthéjasok esetében azonban célszerű megvárni a virágok megjelenését. A cseresznye, a meggy, a barack és a szilva ugyanis érzékeny a betegségekre, és a vágás során keletkező sebekbe könnyen bejutnak a baktériumok. A metszés esztétikai célokat is szolgál, de elsősorban a terméshozamra és a fák egészségére van hatással.

„Az almatermésűek metszését már be kéne fejezni, mert a rügypattanás időszaka már megkezdődött. Március közepétől kezdődik a fontos metszési időszaka a sárgabaracknak. Ez több okból is ebben az időszakban történik. Főként egy betegség ellenállóság miatt, hogy a gutaütés betegség 15oC fölött már nem fertőz. A metszésnél arra kell törekedni, hogy a fát vegetatív és generatív egyensúlyban tartsuk. Ez azt jelenti, hogy termésünk is legyen, és a fa tudjon növekedni, hogy a következő évi termőképletek is megjelenjenek." - tájékoztatott Salamon János, a MATE Kertészettudományi Intézet Georgikon Campus Gyümölcstermesztési Tanszékének technikusa.

A metszésnél fontos az is, hogy az adott növénynek megfelelő koronaformát alakítsunk ki. Ez az almatermésűek esetében sudaras, a csonthéjasok esetében pedig nyitott. Ez utóbbi azért fontos, hogy a fény könnyebben bejusson a koronába. Sokaknak okoz problémát, főként, akinek csak néhány gyümölcsfájuk van, hogy szakembert találjanak a metszés elvégzésére. Ebben szeretne most segíteni a MATE Kertészettudományi Intézete egy tanfolyam elindításával, amely a gyakorlott termesztőknek is segíthet.

„A kutatóhálózati lefedettség lehetőséget biztosít akár számukra is új lehetőségek, kutatásban tapasztalt technológiai elemek bemutatására. A metszés lényege az alaptulajdonságoknak az ismertetése, a termőrészek megismerése, hogy tudják, hogy mégis min várható a gyümölcs. Ennek megfelelően a koronaformák és a faj, fajta igényeinek megfelelő koronák, termőfelületek kialakításának a bemutatása.” - emelte ki Dr. Varga Jenő, a MATE Kertészettudományi Intézet Georgikon Campus gyümölcstermesztés-oktatója.

A tanfolyam az ország öt pontján – köztük Keszthelyen is – március 17-18-án, illetve 24-25-én zajlik. A helyek száma korlátozott, de jelentkezéseket még a héten fogadnak. A képzés vizsgával zárul, az érdeklődők pedig tanúsítványt kapnak annak elvégzéséről.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2023. már. 13. hétfő 16:49 | Cserszegtomaj
A résztvevők megismerhették a legújabb kutatási eredményeket és a metszési trendeket is.
| 2021. feb. 5. péntek 17:51 | Keszthely
A Georgikonon az alanyok betakarítása is most zajlik, a szőlővesszőkre nagyon nagy a kereslet.
| 2020. feb. 28. péntek 14:13 | Cserszegtomaj, Badacsony
A jó idő miatt zavartalanul zajlanak a szőlőmetszések.
| 2020. feb. 6. csütörtök 16:19 | Keszthely
Az alma- és a körtefákat, a díszfákat ajánlott metszeni a tél végén, majd a csonthéjasokra kerül sor.
| 2019. nov. 4. hétfő 19:02 | Keszthely
Az őszi időszak a legkedvezőbb a növények ültetésére - legyen az gyümölcstermő vagy dísznövény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.