A zimankós idő ellenére is megtelt a Gesei-Pethő kúria udvara szombaton délután Zalaszántón. A csapatok negyedik alkalommal gyűltek össze a településen, hogy összemérjék töpörtyűsütő képességüket. A program célja azonban elsősorban nem a versengés, hanem a közösségépítés és egy jó hangulatú rendezvény létrehozása. A résztvevők mindannyian saját recept szerint készítették a töpörtyűt, abban azonban egyetértettek, hogy a sütés nagy odafigyelést igényel.
„A lélek legyen benne, szeretet, hozzáértés, és tudni kell azt, hogy gyors fogyasztás, tartós fogyasztás, tehát több hónapos, illetve milyen hőfokon sütjük kezdéskor, közben és a végén. Úgy szoktuk mondani, régi, magyaros, parasztiasan, hogy a végén a zsír hője süti ki tulajdonképpen a töpörtyűt.” - mondta Bordács András, a Három Hegy Egyesület csapat tagja.
A töpörtyűsütés mellett forralt borral is nevezhettek a csapatok. A meleg ital jó szolgálatot tett a hideg, télies időben, sokan töpörtyűsütés közben is kóstolgatták a gyümölcsös nedűt. A forralt borok elkészítésénél is fontos szerepet játszik a jó recept, és természetesen kóstolni is kell az italt a megfelelő fűszerezés érdekében.
„A jó forralt bor a titka, az a lényege, hogy nagyon finom borból kell készíteni, sok gyümölcsöt kell bele rakni és nagyon sok fűszert és cukrot is. Akkor nagyon finom lesz.” - tájékoztatott Nagy Ádám, a Rezi muffosok csapat tagja.
A töpörtyű fontos része a magyar gasztronómiának, disznóvágásokon a sertés zsírszalonnájának feldolgozása során rendszeresen készül ez a sokáig eltartható és sokféle módon felhasználható eledel. A zalaszántói fesztiválon résztvevő csapatoknak a szervezők biztosították a szalonnát, amelyből ki-ki a maga ízlése szerint süthette ki a tepertőt. A rendezvényt a zalaszántói Baráti Kör szervezte azzal a céllal, hogy programot kínáljon Zalaszántó és a környező települések lakóinak.
„Ki kell mozdítani az embereket a zárt helyiségből, tehát a szobából, hogy jöjjenek ki a szabad levegőre, élvezzék itt a jó téli időt. Nagyon fontos az, hogy azt próbáltuk megcsinálni, hogy nincs vétel, nincs eladás, itt mindenki kínálja a saját portékáját, saját készítményét, akár kolbászt, disznósajtot.” - emelte ki Szabó Lajos, a program főszervezője.
A 19 csapat munkáját zsűri is értékelte, de a résztvevők maguk is pontozták egymás töpörtyűit és forralt borait. A zalaszántóiak és a településre érkezett vendégek is egy jó hangulatú programon vehettek részt szombaton délután.
Regman Karola - Keszthelyi TV