A kora délutáni órákban kezdték el sütni a töpörtyűt a csapatok. Mindenki saját technikája, ízlése szerint készítette el a közkedvelt ételt. A gyümölcsök, fűszerek is belekerültek az üstökbe a bor mellé, hogy a meleg ital is minél gyorsabban kóstolható legyen. A résztvevők nagy része tapasztalt készítője a finomságoknak, megvannak a fogások, titkok ahhoz, hogy tökéletesre süljön a zsírszalonna, kiváló legyen a forralt bor.
„Van benn egy kis ezé, egy kis izé, ugyanúgy, mint a forralt borban. Meg a lényege, hogy szűz kéznek kell keverni folyamatosan. Két szűz kéznek, mert kettő keze van.” - mondta el Kulcsár Attila csapattag.
Természetesen a kínálótálakról sem feledkeztek meg a csapatok. Ki pogácsával, ki zsíros kenyérrel, vagy például málnával töltött tepertős tésztával várta a többieket. Nem hiányozhattak a különféle pálinkák és a tea sem. Az asztalokon további díszek is csábították az érdeklődőket a boros figuráktól kezdve a táncoló malacig. A zsűri több szempontot is figyelt az értékelésnél.
„Ugye tökéletes legyen a töpörtyű, a színe, az ízvilága, hogy maradjon roppanós, de átsült. És ne legyen odaégetve, ami nagyon-nagyon lényeges. A forralt boroknál meg olyan kitételeink vannak inkább, ami nem túlságosan van ízesítve.” - ismertette Kovács Ferencné Éva.
A rendezvénynek a kezdetektől ugyanaz a célja. Télen is kimozdítani az embereket, programot kínálni és egy olyan lehetőséget, ahol barátságok köttethetnek. Ebben az évben is a helyiek mellett Sümegcsehiből, Karmacsról, Cserszegtomajról, Keszthelyről és Vindornyafokról is érkeztek csapatok.
„Azt szeretnénk csinálni, hogy mindenki jól érezze magát és mindenki kap valamit, hogy legyen neki feelingje, hogy utána eljön újra. Vesztesen nem megy el senki, mindenki győztes. Maga az, hogy lesznek dobogósok, az azért van, hogy legyen egy kis versenyszelleme a dolognak, de itt igazából az összetartás, a barátság, ez dominál, ez van nálunk.” - emelte ki Szabó Lajos főszervező.
A töpörtyű a magyar gasztronómia elengedhetetlen része. A sokáig eltartható és többféleképpen felhasználható étel sokak nagy kedvence. A szervezők és a csapatok is bíznak abban, hogy jövőre is találkozhatnak a jó hangulatú programon.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV