Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Töpörtyű, forralt bor, jó hangulat Zalaszántón
2025. jan. 22. szerda | Zalaszántó
Töpörtyű, forralt bor, jó hangulat Zalaszántón
Ismét nagy sikere volt a zalaszántói Töpörtyűsütő és forralt bor főző versenynek. A nyolcadik alkalommal megrendezett eseményre 15 csapat nevezett, hogy legjobb tudásuk szerint készítsék el a finomságokat. A rendező Zalaszántói BorBarátok célja az, hogy jó programlehetőséget kínáljanak, valamint, hogy teret adjanak télen is a jó hangulatú, barátközpontú rendezvénynek.

A kora délutáni órákban kezdték el sütni a töpörtyűt a csapatok. Mindenki saját technikája, ízlése szerint készítette el a közkedvelt ételt. A gyümölcsök, fűszerek is belekerültek az üstökbe a bor mellé, hogy a meleg ital is minél gyorsabban kóstolható legyen. A résztvevők nagy része tapasztalt készítője a finomságoknak, megvannak a fogások, titkok ahhoz, hogy tökéletesre süljön a zsírszalonna, kiváló legyen a forralt bor.

„Van benn egy kis ezé, egy kis izé, ugyanúgy, mint a forralt borban. Meg a lényege, hogy szűz kéznek kell keverni folyamatosan. Két szűz kéznek, mert kettő keze van.” - mondta el Kulcsár Attila csapattag.

Természetesen a kínálótálakról sem feledkeztek meg a csapatok. Ki pogácsával, ki zsíros kenyérrel, vagy például málnával töltött tepertős tésztával várta a többieket. Nem hiányozhattak a különféle pálinkák és a tea sem. Az asztalokon további díszek is csábították az érdeklődőket a boros figuráktól kezdve a táncoló malacig. A zsűri több szempontot is figyelt az értékelésnél.

„Ugye tökéletes legyen a töpörtyű, a színe, az ízvilága, hogy maradjon roppanós, de átsült. És ne legyen odaégetve, ami nagyon-nagyon lényeges. A forralt boroknál meg olyan kitételeink vannak inkább, ami nem túlságosan van ízesítve.” - ismertette Kovács Ferencné Éva.

A rendezvénynek a kezdetektől ugyanaz a célja. Télen is kimozdítani az embereket, programot kínálni és egy olyan lehetőséget, ahol barátságok köttethetnek. Ebben az évben is a helyiek mellett Sümegcsehiből, Karmacsról, Cserszegtomajról, Keszthelyről és Vindornyafokról is érkeztek csapatok.

„Azt szeretnénk csinálni, hogy mindenki jól érezze magát és mindenki kap valamit, hogy legyen neki feelingje, hogy utána eljön újra. Vesztesen nem megy el senki, mindenki győztes. Maga az, hogy lesznek dobogósok, az azért van, hogy legyen egy kis versenyszelleme a dolognak, de itt igazából az összetartás, a barátság, ez dominál, ez van nálunk.” - emelte ki Szabó Lajos főszervező.

A töpörtyű a magyar gasztronómia elengedhetetlen része. A sokáig eltartható és többféleképpen felhasználható étel sokak nagy kedvence. A szervezők és a csapatok is bíznak abban, hogy jövőre is találkozhatnak a jó hangulatú programon.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 23. kedd 17:04 | Zalaszántó
Több mint 20 csapat részvételével szervezték meg az egyre népszerűbb programot.
| 2023. jan. 24. kedd 16:31 | Zalaszántó
A zord időjárás sem tántorította vissza a jelentkezőket attól, hogy részt vegyenek a versenyen.
| 2020. jan. 21. kedd 13:56 | Zalaszántó
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
| 2019. jan. 22. kedd 15:34 | Zalaszántó
Harmadszor is sütötték a töpörtyűt és főzték forralt bort a zalaszántói fesztiválon.
| 2024. dec. 2. hétfő 19:15 | Keszthely
Advent első vasárnapja egyben a Fő téri vásár kezdete is. A Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár ebben az évben is színes programokat kínál.
XI. Évfolyam 1. Szám
Megjelenés: 2025. január 10.
22:45
Diagnózis
23:28
Egy csipetnyi szó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.