Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Töpörtyű sült, forralt bor készült Zalaszántón
2023. jan. 24. kedd | Zalaszántó
Töpörtyű sült, forralt bor készült Zalaszántón
24 csapat nevezett a zalaszántói Töpörtyűsütő és forraltborfőző fesztiválra. A népes résztvevők az ország több településéről érkeztek. Az elkészült ételeket zsűri is értékelte, de senki nem ment haza üres kézzel.

A Gersei-Pethő Kúria udvarán kora délután szelték már a zsírszalonnát, melyet az üstökben sütöttek meg A zord időjárás sem tántorította vissza a jelentkezőket attól, hogy részt vegyenek a versenyen. Többek között Tapolcáról, Sümegről, Várvölgyről is érkeztek csapatok, de Biatorbágyról és Dunaújvárosból is ellátogattak a településre. Mindenkinek megvolt a maga taktikája. A legtöbben abban értettek egyet, hogy egyforma méretűre kell szeletelni a hozzávalót.

„A titok, szerintem egyszerű. Só, kis tej és kész. Mást nem szoktunk beletenni mi.” - mondta el Klajcsi György.

A fesztivált hatodik éve szervezik meg a településen. Első alkalommal 14 csapat nevezett, számuk évről évre növekszik. A csoportok szívesen kínálták egymást különböző finomságokkal. Sajttálak, zsíros kenyér és péksütemények is sorakoztak az asztalokon. A forró italokból sem volt hiány, ezeket is szívesen kortyolták.   

„Ez egy téli rendezvény. Igazából ezeket lehet a legolcsóbban kihozni, igaz a szalonna azóta már megdrágult, de amikor elkezdtük, akkor olcsó volt. És mivel borvidéken vagyunk a bor az adott és ebből kifolyólag a töpörtyűt olcsón ki tudtuk hozni, ezért erre tettük a voksunkat.” - osztotta meg Szabó Lajos főszervező.

A rendezvénynek fontos közösségformáló szerepe van. A jó hangulat, a barátkozás és az új ismeretségek kötésének előteremtése a fő célja. A településen több hasonló program is ezért jött létre, mint a tojásfesztivál vagy az almafesztivál. A civilek által létrehozott rendezvény azt is mutatja, hogy jól zajlik az együttműködés.

„Nagyon örülünk neki, ez a célunk. Ugyanis a civil szerveződések során baráti társaságok alakulnak ki és azok vonzzák a többi településről is ide az embereket. Érdekes módon nagyon sok településről nagyon jó hangulatban jönnek az emberek és távoznak természetesen innét.” - véleményezte Dézsi Attila polgármester.

A töpörtyűt még melegen is lehet fogyasztani, ledarálva pedig sokan krémet készítenek belőle, melyből egyesek tepertős pogácsát sütnek. Egyes források szerint a szalonna erősíti az immunrendszert. Kis mennyiségű fogyasztása elősegítheti a koleszterinszint csökkenését és javítja a szervezet ellenálló képességét is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 23. kedd 17:04 | Zalaszántó
Több mint 20 csapat részvételével szervezték meg az egyre népszerűbb programot.
| 2020. jan. 21. kedd 13:56 | Zalaszántó
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
| 2019. jan. 22. kedd 15:34 | Zalaszántó
Harmadszor is sütötték a töpörtyűt és főzték forralt bort a zalaszántói fesztiválon.
| 2023. dec. 21. csütörtök 10:20 | Keszthely
A jótékonyság jegyében nyitotta meg kapuit udvar a Premontrei iskola
| 2016. jan. 18. hétfő 15:50 | Keszthely
Hagyományteremtő szándékkel rendezett forralt bor főző versenyt a MÁV Keszthelyi Állomásfőnöksége.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.