Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Töpörtyűt sütöttek Zalaszántón
2024. jan. 23. kedd | Zalaszántó
Töpörtyűt sütöttek Zalaszántón
20 csapat vett részt a zalaszántói Töpörtyűsütő és forralt borfőző fesztiválon. A Gersei-Pethő kúria udvarán számos település megmérette magát, de civil szervezetek csapatai is jelen voltak. A rendezvény célja, hogy a téli időjárás ellenére kimozdítsák az embereket az otthonaikból, és jó hangulatú programlehetőséget kínáljanak nekik.

Égett a munka a csapattagok keze alatt. A többség rendszeresen visszajár a rendezvényre, így nagy hozzáértéssel készítette a töpörtyűt. Mindenki másra esküszik, amikor ennek a közkedvelt ételnek az elkészítéséről van szó, de abban sokan egyetértenek, hogy a tej az egyik alapvető alapanyag. Ugyanakkor fontos a receptúra, ami sokszor apáról fiúra öröklődik, és az igazi titkot hét lakat alatt őrzik.

„A karmacsi jó töpörtyű titka a Józsi bácsi, aki minket el szokott kísérni. Amikor a Józsi bácsi azt mondja, hogy most már még kellene egy kicsit sütni, akkor kell kivenni a töpörtyűt, mert különben odaégetjük.” - mondta Bálint Attila, a Karmacsi Pörcölők csapat tagja.

A zsűri nemcsak a finom falatokat, hanem az asztalok dekorálását is díjazta. A vindornyafokiak kitettek magukért, sparheltet, butykost és mázas cserepeket is hoztak a programra. Természetesen a kínálótálak sem hiányozhattak az asztalokról, a kolbászok, sonkák mellett süteményekkel is kedveskedtek a vendégeknek. A zsűri elárulta, milyen szempontok alapján választják ki a győztest.

„Nagyon nehéz a zsűri dolga. A fő szempontok azért, amit tudunk nézni, és ilyenkor néznünk kell, hogy objektívek legyünk alapvetően az íz, illat, állag. Tehát alapvetően ez. Nem szerencsés egy töpörtyű esetében – nyilván ízlés dolga -  de nem szerencsés egy töpörtyű esetében ha különböző fűszerekkel, ízesítőkkel elveszik a természetes jellegét. A só, alapvetően a só.” - emelte ki a zsűri elnöke, Czimondor László.

A programra nemcsak csapatok, hanem érdeklődők is érkeztek szép számmal. Sokan jótanácsokkal is ellátták a csapattagokat a győzelem érdekében. Zalaszántó egyre népszerűbb település lett az elmúlt években, ezért is igyekeznek különböző programokat szervezni a főszezonon kívül is. A disznóvágásnak és a töpörtyűsütésnek pedig kifejezetten nagy hagyománya van Zalában.

„Kimozdítjuk az embereket ebből a téli apátiából, ezért nagyon fontos. Baráti társaságok sütik a szalonnát, és készítik a forralt bort, és ez egy kicsit összehozza a falu lakóit. No meg természetesen a vendégeket, akik jönnek mindenhonnan.” - tájékoztatott Dézsi Attila, Zalaszántó polgármestere.

Az idei fesztiválon is finomabbnál finomabb töpörtyűk születtek, azonban ismét a karmacsi csapatnak sikerült győzedelmeskednie. A tervek szerint a következő években is megszervezik a programot.

Regman Karola - Keszthelyi TV       

| 2023. jan. 24. kedd 16:31 | Zalaszántó
A zord időjárás sem tántorította vissza a jelentkezőket attól, hogy részt vegyenek a versenyen.
| 2020. jan. 21. kedd 13:56 | Zalaszántó
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
| 2019. jan. 22. kedd 15:34 | Zalaszántó
Harmadszor is sütötték a töpörtyűt és főzték forralt bort a zalaszántói fesztiválon.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthelly
Három napon át vonzott tömegeket a Nyugat-Balaton legnagyobb fesztiválja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.