Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A lakosság véleményét is figyelembe veszik a kikötő megépítésében
2020. jan. 23. csütörtök | Balatongyörök
A lakosság véleményét is figyelembe veszik a kikötő megépítésében
Nagy érdeklődés kísérte Balatongyörökön a Szent Mihály domb alá tervezett szolgálati célú kikötő megépítésével kapcsolatos lakossági tájékoztatást. A vízügyi igazgatóság és a tervező cég részvétele mellett zajlott fórumon nagy felháborodást váltott ki a lakosságból a,hogy az előzetes koncepciótervek alapján nem csak uszálykikötőt akarnak megépíteni , hanem egy kőberakót és ahhoz vezető utat is.

Csonki István a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője  és a Viziterv Environ Kft. mérnöke Alexy Rezső tartotta azt a tájékoztatót Balatongyörökön ahol a 400 és 1300 tonna közötti hajók kikötésére alkalmas un. szolgálati és kereskedelmi célú nagyhajó kikötő megépítésének céljáról az ahhoz kapcsolódó beruházásokról tájékoztatták a lakosságot, a település ingatlantulajdonosait.  A szakemberek elmondták,hogy a létesítmény 10 vontató uszály, három vontató hajó és egy vízvédelmi nagy hajó mellett helyet adna vízvédelemhez szükséges gépek tárolásának is. Elhangzott továbbá, hogy kőlerakót és az ahhoz szükséges útszélesítést is tartalmazzák a tervek. A jelenlévők közül többen elmondták, hogy felháborítónak tartják, hogy egy olyan területre tervezik a beruházást ami a Nemzeti Park határában helyezkedik el és a Natura 2000 besorolású, ráadásul az ország egyetlen halászkápolnája , és a mocsári teknősök élőhelye is a területen van. A lakosság véleménye szerint nem csupán az idegenforgalmat,hanem a természetet is tönkretenné a kikötő megépítése. A két szakember elmondta, hogy az építkezés során kivágott fákat újra telepítenék, az előzetes hatásvizsgálatok szerint pedig a nagy beruházás építése alatt a lakosságot nem érné hátrány,mert határértéken belül lenne a zajszint és a munkálatok a jövőben is csak szezonon kívül folynának.

A Balaton vízminőségének megóvása, az algásodás elleni védelem érdekében tett iszapkotrással mindenki egyetértett.  A lakosság azonban  választ vár még a döntés előtt arra, hogy miként kívánják az iszapkotrást kivitelezni, a több mint 1 millió köbméter kikotort anyagot elszállítani és tárolni,mert jelenleg meglévő zagytározók  rendeltetésszerű használatának kérdése sincs megoldva.

A kikötő,kőlerakó és út megépítésének terve nagy felháborodást váltott ki a lakosságból. Nem csak a természet védelme, hanem a  turizmus   szempontjából is tiltakoznak az érintettek. Abban bíznak,hogy mind a vízügy mind a beruházó átgondolja az elképzeléseket.

"Elkészült ennek a térségnek a kikötője, zagytere az útja a kőberakónak,egy előzetes környezeti hatásvizsgálat. Elméletileg nekünk ezt be kéne adni a hatósághoz,s akkor majd megy a maga útján. De úgy döntöttünk,hogy előzetesen megkérdezzük  a lakosság véleményét. Hiszen a vélemények alapján egy kompromisszumhoz tudunk jutni,akkor ez visszahat a műszaki beavatkozásra. Tehát ez olyan tervekre is visszahathat,hogy mit akarunk egyáltalán csinálni. Mi tudjuk, hogy mit szándékozunk és utána  alakosság mit akar a térségben. Ennek volt egy egyeztetése. Voltak kemény és voltak segítő vélemények. Ki lehet belőle hámozni jót, hiszen van olyan amit egyértelműen elutasít a lakosság, van amit támogat, van amiben kompromisszumra kell törekednünk. A kettő között megállapodni."- mondta Dr. Csonki István.

A beruházásban érintett Vonyarcvashegy településen január 29-én tartanak a szakemberek lakossági tájékoztatót.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Polgári fórumra érkezett Keszthelyre Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, országgyűlési képviselő.
| 2024. már. 1. péntek 19:15 | Alsópáhok
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
| 2024. feb. 5. hétfő 18:14 | Keszthely
Összesen 10 szervezet állt dr. Tóth Gergely mögé.
| 2024. jan. 18. csütörtök 15:25 | Keszthely
A XXXIII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon a szakma mintegy 300 képviselője vesz részt.
| 2023. dec. 18. hétfő 16:50 | Keszthely
Keszthely leendő polgármesterjelöltje beszámolt a közös ügyekről a Rákóczi téri parkolóban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.