Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Sertés Ünnepet tartottak a Georgikonon
2020. feb. 21. péntek | Keszthely
Sertés Ünnepet tartottak a Georgikonon
A jövő agrárszakemberei számára szerveztek sertéskonferenciát a Pannon Egyetem Georgikon Karán. A két napos programon számos előadást hallgathattak meg az érdeklődők, melyek által gyakorlati helyeket, későbbi lehetséges munkahelyeket és a sertéságazat jelenlegi helyzetét ismerhették meg. A Sertés Ünnep keretein belül a Hallgatói Önkormányzat hagyományos disznóvágást is szervezett.

A tavalyi felmérések szerint a magyar sertéságazat feltörekvőben van. Több mint 40%-kal nőtt az export, de a magyarok is egyre tudatosabban keresik a hazai termékeket. A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének több mint 1100 tagja és 4 tenyésztőszervezete van.  

A sertéságazatot érintő kérdésekről a napokban tartottak konferenciát a Pannon Egyetem Georgikon Karán. A program a fiatal gazdálkodók számára nyújtott segítséget, akik ezen területek képzelik el jövőjüket. Az előadásokon részt vettek a sertés-szakkollégisták is.

„A sertés-szakkollégium bemutatása is a konferencia keretein belül zajlik a gazdálkodók számára is, és itt igazándiból találkozhat a tanuló, a diák, állatorvos, állattenyésztő, agrármérnők egyaránt a gazdákkal, tudományos cégekkel. És eszmét cserélhetünk és igazándiból ez egy nagyon jó lehetőség.. És a sertés-szakkollégium pedig megteremti a tanulók számára, hogy gyakorlatban is alkalmazhassák a szaktudásukat.” - mondta el Koltay Ilona sertéságazati területi felelős.

A szakkollégium létrehozásának ötlete két évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Ez egy virtuális közösség, mely a Georgikon Kar és az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóiból áll össze. Az első képzés már véget ért, nyolc szakember került ki innen, akik jelenleg munkát keresnek.

„Körülbelül 70 ember volt a konferencián különböző vállalkozásoktól Hajdú-Bihar megyétől Zala megyéig, sertéstelepek, genetikai cégek, takarmánycégek. Mindenki, aki a vertikumban érdekelt eljött, hiszen izgatja a dolog, hiszen mindenkit érint a magas minőségű munkaerőhiánya.” - ismertette Dr. Búza László az MSD Animal Health közép-európai szakmai vezetője.

A Sertés Ünnep Konferencia előadásai között a nemzetközi sertéságazatról, a fiatal diplomások munkaerőpiaci helyzetéről, a munkáltatói elvárásokról vagy stratégiai szervezésről is hallhattak az érdeklődők. Hegedűsné Dr. Baranyai Nóra a telepvezetői felelősségekről adott elő.

„Nagyon sok olyan lelkes fiatalunk van, akik maguk is szeretnének gazdálkodni. Azt hiszem, hogy itt, a mai nap folyamán a sertés szakkollégiumnak az új belépői között is számos olyan hallgatónak az előadását, bemutatkozását hallottuk, akik felelősségteljesen szeretnének gazdálkodni.” 

A Sertés Ünnep Konferenciához kapcsolódóan a Georgikon Hallgatói Önkormányzata disznóvágást szervezett a hallgatóknak. Három állatot dolgoztak fel közösen az ifjú gazdászok, a sertések mind a tangazdaságból kerültek ki. A kolbásztöltéssel együtt az esemény péntek délig tartott.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2022. okt. 20. csütörtök 17:45 | Keszthely
Az energiaárak emelkedése csak most fog igazán megjelenni az állattartóknál.
| 2022. feb. 15. kedd 16:49 | Keszthely, Várvölgy, Alsópáhok
A hazai sertéshús, azon belül a mangalica vásárlásra ösztönzik a fogyasztókat.
| 2017. feb. 17. péntek 17:04 | Keszthely
A hagyomány megélését és a hallgatói élet fellendítését szolgálta a Georgikonon rendezett program.
| 2016. már. 25. péntek 08:37 | Keszthely
A húsboltokban jobban keresik a hagyományos készítésű sonkákat a nagyipari termékekkel szemben.
| 2016. jan. 7. csütörtök 06:49 | Keszthely
A tavalyi 27 százalék helyett idén már csak 5 százalék ÁFA terheli a sertés tőkehúsokat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
08:00
Objektív
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.