Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / A gazdaságnak és szervezetnek is jó a sertéshús fogyasztása
2022. feb. 15. kedd | Keszthely, Várvölgy, Alsópáhok
A gazdaságnak és szervezetnek is jó a sertéshús fogyasztása
Farsangi kampánnyal népszerűsítik a sertéshúst. Az Agrárminisztérium folyamatosan támogatja a gazdákat, de fontos cél, hogy a fogyasztók tudatosan vásároljanak. Az elmúlt évek tevékenyégének köszönhetően nőtt a sertéshúsfogyasztás. Ez az ágazat fenntarthatóságát is javítja.

Az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás hazánkban meghaladja 33 kilogrammot évente. A húsboltokban a csirke után sertésből vásárolnak a legtöbbet. 

„Elég gyakran vásárolok. Pörköltet szoktunk, mert az a család kedvence, meg szoktam én Sztroganov húst, kirántott húst csinálni belőle, natúr húst, göngyölt húst, szóval nagyon változatosan” - nyilatkozta Vargáné Deák Emese. 

A sertéshús beltartalmi értékei miatt különösen fontos az emberi szervezet számára. Számos ásványi anyagot, vitamint, illetve olyan esszenciális aminosavakat és zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezetünk önállóan nem képes előállítani.

Közkedveltek  a sertéshúsból készült ételek. A káposzta és a burgonya mellett a vendégek egyre szívesebben fogyasztják grillezett zöldségekkel, zöldfűszerekkel, vagy akár gyömbérrel ízesítve a sertéshúsokat. A farsangi időszakban megnő a kereslet ezekre az ételekre.

Dénes György, AzÉn Anyósom Étterem konyhafőnöke: „Vannak időszakok, a tavasz, ősz és a téli időszak, amikor – mi úgy mondjuk – nehezebb ételeket fogyasztanak szívesen, ott nagyon eszik a sertéshúsokat. Különböző formában készítjük el, lassan sütve egy sópácban először és utána szép lassan megsütve, pörkölt jelleggel vagy akár csak roston egy ragunak elkészítve. Az A la carte és az önkiszolgáló étteremben is szolgálunk fel és készítünk ilyen fajta ételeket. Tényleg azt tudom mondani, hogy nagyon szívesen veszik a vendégeink.”      

A sertéshús népszerűsítésére kampányt indított az Agrárminisztérium. A farsangi ünnepkörhöz kapcsolódva idén tízedik alkalommal hívják fel a figyelmet a kiváló hazai sertéshúsra. 

Az akció során külön kiemelik a prémium magyar fajtát, a mangalicát. A szakértők szerint a hazai gasztronómia fejlődésének egyik fontos szereplője ez az állat. Bár nincs akkora húskihozatala, mint a többi fajtának, a minősége kiemelkedő.

Ekmann László gazdálkodó: „A húsa viszonylag fiatal korban elzsírosodik, kialakul egy olyan finom zsírréteg, az izomrostok között egy intramusculáris zsírréteg, ami egyrészt befolyásolja a sütési tulajdonságait, nagyon porhanyós, puha lesz a húsa, másrészt pedig az ízét is, hiszen ebben a zsírban rengeteg ízanyag oldódik, ami kiváló minőséget biztosít a számára, ezért nagyon szeretik a húsát az emberek.”

Jelenleg a hazai állományban 9500 tenyészkoca van. Az elmúlt 3 évben felépített több tucat európai ország piaca mellé a most újrainduló japán piac együttesen tartja működésben a mangalica szektort.A világpiaci változások nehéz helyzetbe hozták a sertéságazatot is. A kormány célja, hogy a gazdák közvetlen támogatása mellett kampányokkal is népszerűsítse sertéshúst

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2022. okt. 20. csütörtök 17:45 | Keszthely
Az energiaárak emelkedése csak most fog igazán megjelenni az állattartóknál.
| 2020. feb. 21. péntek 17:46 | Keszthely
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
| 2017. feb. 17. péntek 17:04 | Keszthely
A hagyomány megélését és a hallgatói élet fellendítését szolgálta a Georgikonon rendezett program.
| 2016. már. 25. péntek 08:37 | Keszthely
A húsboltokban jobban keresik a hagyományos készítésű sonkákat a nagyipari termékekkel szemben.
| 2016. jan. 7. csütörtök 06:49 | Keszthely
A tavalyi 27 százalék helyett idén már csak 5 százalék ÁFA terheli a sertés tőkehúsokat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
08:00
Objektív
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.