Az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás hazánkban meghaladja 33 kilogrammot évente. A húsboltokban a csirke után sertésből vásárolnak a legtöbbet.
„Elég gyakran vásárolok. Pörköltet szoktunk, mert az a család kedvence, meg szoktam én Sztroganov húst, kirántott húst csinálni belőle, natúr húst, göngyölt húst, szóval nagyon változatosan” - nyilatkozta Vargáné Deák Emese.
A sertéshús beltartalmi értékei miatt különösen fontos az emberi szervezet számára. Számos ásványi anyagot, vitamint, illetve olyan esszenciális aminosavakat és zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezetünk önállóan nem képes előállítani.
Közkedveltek a sertéshúsból készült ételek. A káposzta és a burgonya mellett a vendégek egyre szívesebben fogyasztják grillezett zöldségekkel, zöldfűszerekkel, vagy akár gyömbérrel ízesítve a sertéshúsokat. A farsangi időszakban megnő a kereslet ezekre az ételekre.
Dénes György, AzÉn Anyósom Étterem konyhafőnöke: „Vannak időszakok, a tavasz, ősz és a téli időszak, amikor – mi úgy mondjuk – nehezebb ételeket fogyasztanak szívesen, ott nagyon eszik a sertéshúsokat. Különböző formában készítjük el, lassan sütve egy sópácban először és utána szép lassan megsütve, pörkölt jelleggel vagy akár csak roston egy ragunak elkészítve. Az A la carte és az önkiszolgáló étteremben is szolgálunk fel és készítünk ilyen fajta ételeket. Tényleg azt tudom mondani, hogy nagyon szívesen veszik a vendégeink.”
A sertéshús népszerűsítésére kampányt indított az Agrárminisztérium. A farsangi ünnepkörhöz kapcsolódva idén tízedik alkalommal hívják fel a figyelmet a kiváló hazai sertéshúsra.
Az akció során külön kiemelik a prémium magyar fajtát, a mangalicát. A szakértők szerint a hazai gasztronómia fejlődésének egyik fontos szereplője ez az állat. Bár nincs akkora húskihozatala, mint a többi fajtának, a minősége kiemelkedő.
Ekmann László gazdálkodó: „A húsa viszonylag fiatal korban elzsírosodik, kialakul egy olyan finom zsírréteg, az izomrostok között egy intramusculáris zsírréteg, ami egyrészt befolyásolja a sütési tulajdonságait, nagyon porhanyós, puha lesz a húsa, másrészt pedig az ízét is, hiszen ebben a zsírban rengeteg ízanyag oldódik, ami kiváló minőséget biztosít a számára, ezért nagyon szeretik a húsát az emberek.”
Jelenleg a hazai állományban 9500 tenyészkoca van. Az elmúlt 3 évben felépített több tucat európai ország piaca mellé a most újrainduló japán piac együttesen tartja működésben a mangalica szektort.A világpiaci változások nehéz helyzetbe hozták a sertéságazatot is. A kormány célja, hogy a gazdák közvetlen támogatása mellett kampányokkal is népszerűsítse sertéshúst
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV