Nagy a keletje a húsvéti sonkáknak az üzletekben. A választék széles, a húsrészek különféle pácolással és füstöléssel készültek. A Gusztahús keszthelyi üzletében főleg a hagyományos füstölésű, száraz, vagy nedves pácolású sonkát, tarját és csülköt keresik a vevők. Ha nem is sokat, de legalább jót egyen az ember, mondják a vásárlók.
„Gyakorlatilag a hagyományos érlelésű sonkákat, úgynevezett parasztsonkákat vásárolunk, többnyire úgy 2-3 kilót a család.” - meséli Pompor János, vásárló.
Karácsony után a Húsvét idején van a legnagyobb forgalom a húsboltokban. A tapasztalatok szerint újra divatja van a hagyományos füstölésű, ún. parasztsonkának. Nem muszáj persze egészben megvenni a sertés hátsó combját.
„Ezeket a termékeket ugye vízbe megfürdetik, lemossák róla a sóréteget, utána egy napot csepegtetik és utána van fával füstölve és ugye nagyon fontos az, hogy maga a fának a minősége is, hogy keményfából legyen az alapanyag.” - egy illatos, gusztusos szívsonkát mutat Kovács Gusztáv. A Gusztahús ügyvezetője azt mondja, hogy ez most a slágertermékük. A sertés hátsócombjából szív alakúra formázott húsdarab hagyományos eljárással készült, adalékok és más felesleges ipari hozzávalók nélkül. Az ilyen termékek vásárlását javasolja Kovács Gusztáv, szemben a nagyipari sonkákkal.
„Egy kiló húsból az ipar 1 klió 50 deka végterméket készít. Gyakorlatilag fél kilónyi vízmennyiséget hozzáad a termékhez. Ezáltal igaz, egy olcsóbb termék lesz a pultokon, de élvezeti értékében, beltartalomban egy felhígított alapanyagot fog hazavinni a vásárló és az semmiképpen se jó. Mindenképpen a hagyományosan érelet és füstölt termékeket kell vásárolni.” - vélekedik a szakember.
Ha szeretne okosabb lenni a sonkákkal és azok készítésével kapcsolatban, ITT többet megtudhat.
Január elsejével lecsökkent a sertés tőkehús ÁFÁ-ja. A szakma akkor úgy kalkulált, hogy Húsvétra fognak realizálódni a kiskereskedelmi árak. A tapasztalat azt mutatja, hogy bizonyos esetekben még az áfa csökkentésnél nagyobb mértékben lettek olcsóbbak a húsok. Ennek oka az, hogy az alacsony importárak miatt csökkenteni kellett a hazai hús árát. A lakosság és a gazdaság fehérítése szempontjából mindenképpen kedvező döntésnek bizonyult eddig az ÁFA csökkentése.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV