Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kevesebbet, de jobbat - sonkamustra Húsvétkor
2016. már. 25. péntek | Keszthely
Kevesebbet, de jobbat - sonkamustra Húsvétkor
Nagy a forgalom a húsboltokban. Sokan vásárolnak tőkehúst és húsvéti sonkát is az ünnepre. A tapasztaltok azt mutatják, hogy jobban keresik a hagyományos készítésű sonkákat a nagyipari termékekkel szemben. Az árak változóak, készítési módtól függően egy füstölt sertéscsülök kilónkénti ára 900 és 1500 forint között mozog.

Nagy a keletje a húsvéti sonkáknak az üzletekben. A választék széles, a húsrészek különféle pácolással és füstöléssel készültek. A Gusztahús keszthelyi üzletében főleg a hagyományos füstölésű, száraz, vagy nedves pácolású sonkát, tarját és csülköt keresik a vevők. Ha nem is sokat, de legalább jót egyen az ember, mondják a vásárlók.

„Gyakorlatilag a hagyományos érlelésű sonkákat, úgynevezett parasztsonkákat vásárolunk, többnyire úgy 2-3 kilót a család.” - meséli Pompor János, vásárló. 

Karácsony után a Húsvét idején van a legnagyobb forgalom a húsboltokban. A tapasztalatok szerint újra divatja van a hagyományos füstölésű, ún. parasztsonkának. Nem muszáj persze egészben megvenni a sertés hátsó combját.

„Ezeket a termékeket ugye vízbe megfürdetik, lemossák róla a sóréteget, utána egy napot csepegtetik és utána van fával füstölve és ugye nagyon fontos az, hogy maga a fának a minősége is, hogy keményfából legyen az alapanyag.” - egy illatos, gusztusos szívsonkát mutat Kovács Gusztáv. A Gusztahús ügyvezetője azt mondja, hogy ez most a slágertermékük. A sertés hátsócombjából szív alakúra formázott húsdarab hagyományos eljárással készült, adalékok és más felesleges ipari hozzávalók nélkül. Az ilyen termékek vásárlását javasolja Kovács Gusztáv, szemben a nagyipari sonkákkal. 

„Egy kiló húsból az ipar 1 klió 50 deka végterméket készít. Gyakorlatilag fél kilónyi vízmennyiséget hozzáad a termékhez. Ezáltal igaz, egy olcsóbb termék lesz a pultokon, de élvezeti értékében, beltartalomban egy felhígított alapanyagot fog hazavinni a vásárló és az semmiképpen se jó. Mindenképpen a hagyományosan érelet és füstölt termékeket kell vásárolni.” - vélekedik a szakember. 

Ha szeretne okosabb lenni a sonkákkal és azok készítésével kapcsolatban, ITT többet megtudhat. 

Január elsejével lecsökkent a sertés tőkehús ÁFÁ-ja. A szakma akkor úgy kalkulált, hogy Húsvétra fognak realizálódni a kiskereskedelmi árak. A tapasztalat azt mutatja, hogy bizonyos esetekben még az áfa csökkentésnél nagyobb mértékben lettek olcsóbbak a húsok. Ennek oka az, hogy az alacsony importárak miatt csökkenteni kellett a hazai hús árát. A lakosság és a gazdaság fehérítése szempontjából mindenképpen kedvező döntésnek bizonyult eddig az ÁFA csökkentése.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 12. szerda 17:10 | Keszthely
A tudatos vásárlás mellett számos praktikával megelőzhető az élelmiszerpazarlás.
| 2023. ápr. 5. szerda 18:10 | Keszthely
Húsvét közeledtével egyre többen indulnak bevásárolni - a keszthelyi piacon is fogy a sonka és a tojás.
| 2021. már. 30. kedd 15:42 | Hévíz/Keszthely
Továbbra is a hagyományosan érlelt és füstölt termékek iránt nagy a kereslet.
| 2019. ápr. 11. csütörtök 21:55 | Keszthely
Az évnek ebben a szakában, a húsvét előtti hetekben fogy a boltokban legjobban a sonka és a tojás.
| 2018. már. 29. csütörtök 11:19 | Keszthely
A húsvéti termékek széles skáláját kínálja a Keszthelyi Piac, nagypénteken is várják a vásárlókat!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
08:00
Objektív
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.