Széles a sonkakínálat a GusztaHús üzletében. Zala megyéből származó hagyományos módon készített szívsonkák és gyorspácolt kötözött fajták is megtalálhatóak a húspultban. A húsvét előtti hetekben mindig megnövekedik az érdeklődés a termékek iránt. Ezek közül például a szívsonka az egyik legnépszerűbb termékük. A húsbolt dolgozói az elkészítésükkel kapcsolatban is adnak tanácsokat.
Kovács Gusztáv tulajdonos arról tájékoztatott, hogy a sertéshús árának növekedése miatt egyes termékek kilogrammonkénti ára akár 300-400 forinttal is több mint tavalyi. Ezt különböző akciókkal próbálják ellensúlyozni. Bár a járvány miatt érezhető, hogy kicsit kevesebbet vásárolnak az emberek, a húsvéti szokásoknak megfelelő bevásárlás nem marad el. Az eladók tapasztalata szerint nemtől és kortól függetlenül évek óta inkább a hagyományos termékeket keresik.
„A kedves vásárlóink az elmúlt évekhez viszonyítva azt mondom, hogy továbbra is a hagyományos termékeket szeretik jobban. Ebből ugye a hagyományosan füstölt és érlelt termékekről van szó. Ugye különböző elkészítési eljárással és darabolási formában készülnek ezek a termékek. Persze természetesen az olcsóbb termékek is előfordulnak, amik gyorspácolt formában érhetőek el.”
A Halászcsárdában már négy éve kínálnak húsvét előtt különböző parasztsonkákat. A három hétig sóban érlelt termékeket szikkadás után bükkfán füstölték meg. Ezek iránt is nagy az érdeklődés az ünnep előtt. Tapasztalatuk szerint nem tudnak annyit készíteni, hogy ne fogyjon el, többen visszajáró vendégek. Idén újdonsággal is várják a vásárlókat.
„Igyekeztünk hagyományos módon elkészített húsvéti sonkákat készíteni. Több fajtát is készítettünk, tipikus bőrös sonkát, három különböző részre vágtuk a combot. Készítettünk ezenkívül angolszalonnát, azaz füstölt karajt és füstölt tarját is. És kolozsvárit is. Ezt az idei évbe először készítettünk, reméljük, hogy ez is jó lesz és ezt is szeretni fogják a vásárlók.” - oaztotta meg Sendula Péter séf.
A Halászcsárda dolgozói nem emeltek idén az áron, maradt a tavalyi 3500 forint/kilogrammos kínálat. Itt is ezen a héten számítanak a nagyobb érdeklődésre. Érdemes tehát már a napokban gondolkodni azon, hogy hol szerezzük be a húsvéti sonkákat, a készletek ugyanis gyorsan fogynak.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV