Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Vigyázzunk az erdőben, most születnek a vadmalacok!
2024. már. 20. szerda | Keszthely, Gyenesdiás
Vigyázzunk az erdőben, most születnek a vadmalacok!
Még mindig zajlik a vaddisznók ellési időszaka, érdemes ezért óvatosan járni az erdőkben. Ilyenkor ugyanis veszélyes lehet a felnőtt állat, a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat. Az erdőben sétáltató kutyás gazdik figyelmét is több helyen hívják fel az esetleges probléma megelőzésére

Március második hetében születtek vadmalacok a Festetics Imre Élményközpontban. Mindenhova követik anyjukat, aki pedig féltő gondoskodással fordul feléjük. Az intézmény dolgozói is tudják, sokkal nagyobb körültekintéssel kell lenniük az állatok környezetében, a koca ugyanis bármit megtesz, hogy megóvja a kis csíkos apróságokat. A látogatókat is figyelmeztetik, hogy ne menjenek közel a kerítéshez. Bár megszokták az embereket, kiszámíthatatlanok lehetnek.

„Alapból nálunk villanypásztor van belülről, hogy ne szökjenek, tehát ezért táblákkal is jelezzük, hogy nem lehet közel menni. De nyilván előfordulhat, hogy odahorkant a koca, ha valaki mégis közelít a kerítéshez. Egyébként nagyon érdekes, mert iderakta a fészkét hozzánk közvetlen a kerítés mellé. Ugye ők az erdőben is fészket építenek, falevelekkel bélelik ki. Nálunk ez szénával készült ez a fészekkészítés. Gyakorlatilag fél méterre a kerítés mellé, tehát a mi vaddisznóink azért hozzászoktak az emberi közelséghez.” - osztotta meg Varga Péterné ökoturisztikai vezető.

A Keszthely környéki erdőkben  is sokan sétáltatnak kutyát. Többen érzik úgy, hogy gazdiknak és négylábúaknak egyaránt igényük van a szabadban való túrázásra. A jogszabályok értelmében kötelező az erdőben a póráz használata. A felelős gazdik azt is tudják, hogy a kijelölt útvonalon kell maradni, ellenkező esetben az ebek megzavarhatják a vaddisznókat. A felbőszült állatok biztosan támadnának.

„Bár tudjuk, hogy egyfelől a vadak ugye elsősorban nem konfrontációra törekednek. Viszont ne adj’ Isten, ha odamenne hozzá és mondjuk egy vaddisznó sarokba szorítva érezné magát, akkor abból tragédia is lehetne. Úgyhogy inkább emiatt pórázon visszük.” - fogalmazott Szabó Zoltán.

A szakemberek szerint általában az erdők sűrű, bozótos helyein alakítják ki a kocák a vackokat, ahol világra hozzák utódaikat. A kirándulóknak, sétáltatóknak akkor van inkább esélyük, hogy találkozzanak egy ilyen hellyel, ha letérnek a kijelölt ösvényekről. A malacozási időszak március végéig tart, de utána is hónapokig együtt vonulnak a kicsik anyjukkal az erdőben.  Érdemes úgy tervezni a kirándulást, sétáltatást, hogy sötétedés előtt el tudjuk hagyni az erdőt.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2021. már. 11. csütörtök 15:58 | Keszthely
Most vsan a malacozási időszak, a kocák agresszívebbek lehetnek, ha vélt vagy valós veszélyt érzékelnek.
| 2015. már. 13. péntek 12:39 | Keszthely - Kertváros
A Vadaskert Csárda ajánlásával
| 2023. nov. 7. kedd 16:48 | Keszthely
A méhekre és az emberekre is veszélyes lehet az invazív rovar.
| 2023. már. 23. csütörtök 17:11 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
| 2022. nov. 25. péntek 17:04 | Keszthely
Legrosszabb esetben nikotinmérgezés is előfordulhat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.