Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Veszélyes az ázsiai lódarázs
2023. nov. 7. kedd | Keszthely
Veszélyes az ázsiai lódarázs
Az ázsiai lódarázs megjelenésének problémája volt fókuszban a Zala Vármegyei Méhészfórumon. A jelenlévőkkel ismertették az invazív faj jellemzőit, azt, hogy milyen pusztulást tud okozni a méhcsaládoknál. Hazánkban is lokalizálták és eltávolították már az első darázsfészket, ehhez a MATE Georgikon Campus kutatói is hozzájárultak.

A Délkelet-Ázsiából származó rovar jellegzetessége, hogy sárga mintája van, szárnyai sötétek, a tora fekete, a potroha pedig szintén sötét árnyalatú. A lábai is feketék, azonban lábfejei sárgák. Ez a jellegzetessége teszi könnyen felismerhetővé. A ragadozó rovar táplálékának több mint felét a mézelő méhek teszik ki. Mivel nem rendelkeznek hatékony védelemmel, így egész családokat is elpusztíthat. Egyes európai régiókban már 30-80%-os veszteségekről is beszámoltak. De nemcsak a méhekre, az emberekre is veszélyes lehet az állat.

„Egy sokkal agresszívabb invazív faj és a méhekre nagyon káros, de káros a szőlőszüretelőkre is például. Tehát emberre is káros, a szúrása a világ 10 legerősebb mérgébe benne van.” - osztotta meg Pető Zsolt a Keszthelyi Méhész Egyesület elnöke.

A Keszthelyi Méhész Egyesület már tavaly megfogalmazta, hogy erről a fajról szeretné tájékoztatni a társakat, azonban nem gondolták, hogy ennyire aktuális lesz a probléma. A Zala Vármegyei Méhészfórumon szó esett arról, hogy Magyarországon is észlelték a darazsak megjelenését, szigetközi Kimle településen. Önkéntes méhészek és kutatók összefogásával egyelőre sikerült megakadályozni a faj elszaporodását. Speciális eszközzel tudják követni a lódarazsak útját.

„Ezt a rádiótelemetriás platformot az ország minél több pontján igyekszünk az egyetem hátterével létrehozni, illetve önkéntes méhészek segítségével, illetve bárki bevonásával, aki ez ügyben úgy gondolja, hogy partner tud lenni. Úgyhogy ez a rádiótelemetriás rendszer ez tulajdonképpen ki van építve már Somogy, Zala és Győr-Moson megyében. Nem lehet tudni, hogy hol bukkan fel a lódarázs. Valószínűleg a helyzet az lesz, mint Angliában, hogy itt-ott felbukkan egy-egy ilyen kis sporadikus ponton és azokat ping-pongozzuk vissza az elkövetkezendő években.” - mondta el Dr. Kolics Balázs a MATE Georgikon Campus tudományos főmunkatársa.

A rovar megjelenése azért is problémás, mert pusztítja a méheket, mézet is lopnak, ráadásul különböző baktériumokat is vihetnek a kaptárakba.

„Akár úgy, hogy a virágokon találkoznak a méhekkel átragaszthatnak rájuk különböző veszélyes kórokozókat. A mi kutatócsoportunk ezekkel a kórokozókkal foglalkozott, így jutottunk el tulajdonképpen a darazsakig. Mert kíváncsiak voltunk, hogy a természetben van-e olyan faj, ami a méhek kórokozóit esetleg át tudja vinni, illetve fenn tudja tartani a környezetben.” - hívta fel a figyelmet Dr. Rusvai Miklós virológus.

A fórumon arról is hallhattak az érdeklődők, hogy a megelőzés a legfontosabb. A szakemberek egy-egy lódarazsat nyomkövetővel látnak el, ezek elvezethetik őket a fészkükhöz, melyet el tudnak távolítani. Ha ugyanis elszaporodna az állat, szinte lehetetlen lenne védekezni ellene.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. már. 20. szerda 19:15 | Keszthely, Gyenesdiás
Ilyenkor veszélyes lehet a felnőtt állat, a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.
| 2023. már. 23. csütörtök 17:11 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
| 2022. nov. 25. péntek 17:04 | Keszthely
Legrosszabb esetben nikotinmérgezés is előfordulhat.
| 2022. okt. 20. csütörtök 18:17 | Keszthely
A kullancsok ellen 100%-os védekezés nincs.
| 2020. okt. 1. csütörtök 16:03 | Keszthely
A készülék fontosságára hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Igazagtóság.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.