Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Veszélyes és illegális az Elf bar
2022. nov. 25. péntek | Keszthely
Veszélyes és illegális az Elf bar
Súlyos egészségkárosodást okozhat a fiataloknak az Elf Bar, hívják fel a figyelmet a szakértők. Legrosszabb esetben nikotinmérgezés is előfordulhat, mivel nem tudni, mekkora a nikotintartalma a bennük található folyadéknak. Az eszköz árusítása hazánkban illegális, ennek ellenére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal többször is fogott már el terjesztőket.

Súlyos egészségkárosodást okozhat a fiataloknak az Elf Bar, hívják fel a figyelmet a szakértők. Legrosszabb esetben nikotinmérgezés is előfordulhat, mivel nem tudni, mekkora a nikotintartalma a bennük található folyadéknak. Az eszköz árusítása hazánkban illegális, ennek ellenére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal többször is fogott már el terjesztőket.

Az Elf bar egy akkumulátoros, ízesített folyadékkal töltött e-cigaretta, mely rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert a fiatalok körében. Veszélye abban rejlik, hogy ismeretlen, bevizsgálatlan és megbízhatatlan összetételű és nikotintartalmú folyadék van benne. Szakemberek szerint akár rákos megbetegedést vagy nikotinmérgezést is okozhatnak. Kautzky Rita felhívta a figyelmet, utóbbinak csekélyebb a kockázata, de előfordulhat.

„Igazából ez akkor fordulhat elő, ugye vannak ezek a likvides e-cigik és esetleg az utántöltésnél, hogyha a bőrön keresztül beszivárog ez a nikotin. Az nem igazán tud előfordulni, hogy túl sokat szívjanak el ebből, de az is a veszélye ennek az Elf bar-nak akár, vagy az elektromos cigiknek, hogy konkrétan a nikotinmennyiséget nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy mennyit tartalmaz. És így lehet egy úgynevezett túlszívás.”

Tünetek lehetnek a fejfájás, szédülés, hányinger, komolyabb esetben tudatállapot változás is.

Többször ütött rajta illegális kereskedőkön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A hatályos hazai jogszabályok szerint az ízesítő anyagot tartalmazó elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz, illetőleg utántöltő flakon nem hozható forgalomba és magán úton sem értékesíthető.  Ennek ellenére még mindig vannak olyanok, akik megpróbálják becsempészni ezeket az országba. Zala megyében is megjelent már, a rendőrség leginkább a megelőzésre helyezi a hangsúlyt a régióban.

„Olyan mértékűvé vált már iskolákban, hogy szinte már napi szinten találkoztak vele a tanárok, igazgatók. Mi is próbáltunk ez ellen fellépni. Igazából Zala megyében nagy kereskedőre nem csaptak le, hiszen azért azt tudjuk, hogy nyilván ha felnőttek kereskednek vele, az más történet, de ha gyerekeknél találnak ilyet, elsődlegesen az a célunk, hogy megakadályozzuk, hogy ők komoly bűncselekményeket kövessenek el, tehát ne kriminalizálódjanak a gyerekek.” - mondta el Tóth László a Zala Megyei Rendőrfőkapitányság alosztályvezetője.

A szabálysértésért akár több millió forintos bírságot is kiszabhatnak. Akit a NAV vagy a rendőrség munkatársai illegális kereskedelemmel kapnak el, azzal szemben büntetőeljárást kezdeményeznek. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. már. 20. szerda 19:15 | Keszthely, Gyenesdiás
Ilyenkor veszélyes lehet a felnőtt állat, a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.
| 2023. nov. 7. kedd 16:48 | Keszthely
A méhekre és az emberekre is veszélyes lehet az invazív rovar.
| 2023. már. 23. csütörtök 17:11 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
| 2022. okt. 20. csütörtök 18:17 | Keszthely
A kullancsok ellen 100%-os védekezés nincs.
| 2020. okt. 1. csütörtök 16:03 | Keszthely
A készülék fontosságára hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Igazagtóság.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.