Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Óvjuk a balatoni partszakaszokat!
2022. feb. 17. csütörtök | Keszthely
Óvjuk a balatoni partszakaszokat!
A Balaton nádtérképet készítő munkacsoport öt évente végez átfogó felmérést. A 2020-ban készült felmérés alapján kijelenthető, hogy folyamatos a Balatonon a nádasok minőségi romlása. Dr. Pomogyi Piroska hidrobiológus szerint a nádasok pusztítása ,magát a Balaton létét veszélyezteti.

A Balaton jogi partvonalán a nádasok területe nem változott az elmúlt öt évben, azonban a parti területeken a vízszintnövekedésnek köszönhetően nőtt a nádterület. Míg a parti szakaszon jó a nádminőség a jogi partvonalon jelentősen, mintegy egyharmadára csökkent az első osztályú nád mennyisége az elmúlt 15 évben. A fürdés és ivóvízkivételt tekintve nem közvetlen az összefüggés, azonban a nádasok minősége és mennyisége visszahat a Balaton vízminőségének romlására és a parti régió jó ökológiai állapotának az alakulására.

"Ha  a parti zónából, a víz szélén, a víz felőli, vízben álló zónából és a szárazföld felöli zónából nádasok eltűnnek, akkor eltűnik egy természetes szűrőzóna. Egy természetes növényöv ami a kívülről jövő terheléseket megszűri és a nyílt vizet nem engedi károsítani. Tehát ilyen összefüggésben természetesen kapcsolat van a nádasok jó egészségi és ökológiai állapota valamint a jó vízminőség között."- mondta el Dr. Pomogyi Piroska.

A hidrobiológus szerint ha  a nádasokat felszabdaljuk stégekkel, bejárókkal és nyiladékokkal akkor betelepülnek az idegenhonos növények és állatfajok. Az özönnövények megjelenésével a nádasok jó állapota megszűnik, tovább romlik. Az inváziós növények kiszorítják a természetes hazai növényeket és megváltozik a nádasok szűrőképessége is. A Balaton víz felöli oldalán mára egyértelmű minőségromlás figyelhető meg, ami a rendszeres nádaratás hiányának tudható be. A természetes partszakasz védését sürgetik a szakemberek.

"Ez már szinte múlt idő. Tehát sürgető, rendkívül sürgető. A Balaton egy nagyon sekély tó, amelyiknek az a jellemzője, hogy kifejezetten széles parti zónája van, nádas öve van. Ha ezt tönkre tesszük, akkor a Balaton maga megy tönkre. Ugye a partjának a fele nagyjából partvédő művel van ellátva ,és ha ezt tovább folytatnák- de remélhetőleg ilyen szándék nincsen- akkor egy feszített víztükrű medence lenne belőle. Adott esetben ez már nem Balaton lenne.- adott tájékoztatást a hidrobiológus szakember.

Az egész országnak van tennivalója a tó védelme érdekében. Az önkormányzatoknak a közigazgatási területen, a 2018-as  139-es törvény értelmében  óvni kell az első,másod és harmadosztályú  nádasokat. Irtani nem szabad. A partközelben élőknek is védeni kell a partot. A magántulajdonosok sem építhetnek stégeket, bejárókat . Figyelembe kell venni, hogy a Balaton tómeder elidegeníthetetlenül az állam tulajdona.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. jún. 26. szerda 19:15 | Balaton
A vízimentők a balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 20. csütörtök 19:15 | Keszthely
Általános iskolásokkal ismertették meg a vitorlázás és a Balaton szépségeit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.