Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Ahol megfér egymás mellett tűz és víz
2024. jún. 25. kedd | Vonyarcvashegy
Ahol megfér egymás mellett tűz és víz
Lélektűz névvel rendezett a Lámpás 92’ Alapítvány képzőművészeti műhelymunkát Vonyarcvashegyen. Az alkotómunkában közreműködött a Balaton Art Alkotóközösség, valamint az Imre Sándor Szeretetszínház. Az elkészült műveket a nap végén a Balaton-parton állították ki az este idejére.

Alapos tervezés és terv-felskiccelés után szorgos kezekkel álltak neki a festésnek a résztvevők. A tűz és a víz volt megadva témaként, hogy szerepeljen a műveken, de, hogy miként valósították meg az alkotók, annak csak a fantáziájuk szabhatott határt. Hermann Krisztina 5 éves kora óta fest, mindig örömmel várja az efféle alkotófeladatokat.

„Évek óta, amióta én az alapítványban vagyok 2000-től, tehát 24 éve vagyok az alapítványnál, de 20 éve vagyok az alkotótábor résztvevője, oszlopos tagja.”

A képzőművészeti műhelymunkát, Pető Hunor, nemzetközi szinten elismert képzőművész, szobrász vezette, aki a megfelelő szakmai hátteret biztosította a rendezvényhez.

„Itt, most egy érdekes alkotói párbeszédet láthatunk a lámpás 92’ alapítvány tagjaival, és a Balaton Art egyesület tagjaival. Ezt az alkotói párbeszédet megpróbáltuk a nagy ellentétpárra, a tűz és víz ellentétpárjára felfűzni.”

A vonyarcvashegyi Balaton Art alkotóközösség művészei egyrészt alkotói, másrész támogatói szándékkal érkeztek. Börner Ildikó, az alkotóközösség vezetője egy hatalmas gyertyát képzelt a vásznára a Balatonnal a háttérben, miközben segédkezett is a már barátoknak számító csapatnak.

„Érdekes ez a Lámpás 92’ itt mikor megtudtuk, hogy sérült emberekről van szó, akik szintén alkotnak és festenek és nem is akárhogy, hozzáteszem – pont a kedvenc festőm nincs most itt – az elején egy kicsit félve, hogy ki tudja milyenek lesznek… annyira… most már üdvözölnek, most már akárhol találkozunk jönnek elénk, és szervusz, hogy vagy, és akkor ölelés, és mi is megszoktuk őket és szeretünk, kimondottan szeretünk velük együtt lenni.”

Tóth Rebeka, a rendezvény egyik szervezője szerint, mindig nagyon jó szívvel fogadják minden programjukat Vonyarcvashegyen, amelynek célja szorosabbra fűzni az ép és sérült emberek közötti kapcsolatokat.

„A rendezvényünk célja, immár többedik alkalommal, hogy megmutassuk, hogy az értelmi fogyatékkal élő művészeink hogyan tudnak együtt alkotni ép társaikkal, és ebből a közreműködésből már rengeteg festmény született.”

A program a Belügyminisztérium és a Slachta Margit Szociálpolitikai Intézet által kiadott pályázati forrás segítségével valósult meg. Ez volt az ötödik rendezvényük Vonyarcvashegyen, ami a szociális érzékenységre hívta fel a figyelmet.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 29. hétfő 13:30 | Keszthely
A megnyitóra családtagok, barátok, ismerősök és a művészet iránt érdeklődők egyaránt érkeztek.
| 2023. okt. 23. hétfő 12:15 | Vonyarcvashegy
Koroncz Eszternek nyílt kiállítása a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban.
| 2023. okt. 17. kedd 18:32 | Keszthely
Idén is megtartotta hagyományos rendezvényét a Vadászati Kulturális Egyesület a Vadászati Kultúra Ünnepén
| 2023. szep. 5. kedd 14:31 | Vonyarcvashegy
A Lámpás 92 alapítvány képzőművészeti kiállítása Vonyarcvashegyen
| 2022. júl. 29. péntek 15:40 | Cserszegtomaj
Kárpátaljai és ukrán festőművészek és szobrászok vettek részt a 12. MŰSZAK alkotótáboron.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.