Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Betekintő az 58-as raktárba
2024. okt. 22. kedd | Keszthely
Betekintő az 58-as raktárba
A Balatoni Múzeum képzőművészeti gyűjteményébe enged betekintést az intézmény legújabb időszaki tárlata. A díszteremben pénteken megnyílt kiállítás kurátora Papp Virág művészettörténész, aki szeptember óta erősíti a Balatoni Múzeum csapatát. Az érdeklődők a gyűjtemény történetét ismerhetik meg a kezdetektől a legújabb szerzeményekig.

A magyar festészet napjának ünnepe civil kezdeményezésként indult 2002-ben Azóta minden év október 18-án, Szent Lukács, a festők védőszentjének napján tisztelegnek a hazai képzőművészet előtt. A Balatoni Múzeum 2004-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, azóta minden évben bemutatnak egy helyi kötődésű művészt. Az idén azonban az intézmény 58-as raktárába leshetnek be az érdeklődők.

„Én szeptember óta dolgozom a múzeumban, ezért én is most ismertem meg a gyűjteményt. A gyűjtemény történetét dolgoztam fel ebben a kiállításban, és minden korszakhoz válogattam olyan képeket, amelyek illusztrálják azt, hogy akkor mi történt, mi alapján kerültek be képek a gyűjteménybe, és milyen típusú képek kerültek be adott időszakban.” - mondta Papp Virág, a Balatoni Múzeum művészettörténész-múzeológusa.

Az 58-as számú raktárban több mint 1700 műtárgyat őriznek, leginkább 19-20. századi alkotásokat, de néhány 17-18. századi és 21. századi mű is található itt. A főként a Balaton köré épülő gyűjtemény döntő részét festmények alkotják, amelyeken elsősorban tájak, személyek ábrázolásai, a Balaton-parti paraszti és polgári élet képei jelennek meg. A tárlatot Tóth László, a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem vezetője nyitotta meg.

„Én nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a műkincsek ne csak egy múzeumnak a raktárában porosodjanak, több szempontból is. Tulajdonképpen azt hiszem, hogy ezt jelenti egy múzeumi gyűjteménynek a gondozása, hogy időről időre előkerülnek ezek a képek akár itt helyben, akár pedig egy másik városban. Az, hogy előkerülnek, az nem azt jelenti, hogy előveszik őket, hiszen ilyenkor leporolják őket, kis javításokat hajtanak végre rajtuk, előkerülnek azok a színek, azok a színharmóniát, amiket az alkotóik megálmodtak.” - tájékoztatott Tóth László, a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóterem vezetője.

A Balatoni Múzeumban már hagyomány, hogy a tárlatokat igyekeznek minél közelebb vinni a látogatókhoz. Így lesz ez most is, hiszen tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket. A jövőben pedig számos művészettörténeti programot terveznek, ahol a gyűjtemény újabb darabjait lehet megismerni. Ez azért is fontos az intézménynek, mert a közönség csak ritkán láthatta ezeket a műalkotásokat. 

„Tavaly, a nagy 125 éves kiállítást, amikor megnyitottuk, a gyűjteményünk többsége nagyon szépen be tudott mutatkozni, a képzőművészeti gyűjteményünk nem. A másik az, amire büszke vagyok most, hogy most van elsőször szerződött, állandó státuszú művészettörténésze a Balatoni Múzeumnak, és saját ötlete volt ez, hogy készít egy ilyen nagy tárlatot, aminek én nagyon megörültem, és nagyon büszke vagyok rá, hiszen a megyének a legnagyobb képzőművészeti gyűjteménye van itt nálunk a Balatoni Múzeumban.” - emelte ki Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A tárlat február 28-ig látogatható, a hozzá kapcsolódó programokról a Balatoni Múzeum honlapján és facebook oldalán lehet majd tájékozódni.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. okt. 18. péntek 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első etnográfusa születésének 150. évfordulója alkalmából szervezték meg a tanácskozást.
| 2024. szep. 5. csütörtök 19:15 | Keszthely
Kutatók és Múzeumok Éjszakája, kiállításmegnyitók és konferencia is várja az érdeklődőket az év utolsó hónapjaiban.
| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A múzeumoké volt a főszerep szombaton
| 2015. nov. 17. kedd 12:21 | Keszthely
Kicsik és nagyok is megtalálták a szórakozásukat a Balatoni Múzeumban.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
00:00
Képújság
06:00
Hargita TV
06:21
06:23
Kukkantó
06:46
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2024
08:15
Diagnózis
08:54
Savaria Filmfesztivál
09:00
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.