Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Lovagok kard nélkül
2024. jún. 25. kedd | Vonyarcvashegy
Lovagok kard nélkül
A Balatoni borrégió borvidékeinek bemutatása címmel tartott programsorozatot a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend. A vonyarcvashegyi rendezvényen a többi között borászattal kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg a rendezvényen résztvevők, valamint 2 új tagot borlovaggá avattak.

A Balatoni borrégiót h hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balatonfüred–Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Somlói és a Zalai. Ezek a területek a 19. században egységes részt képeztek. Enese Beáta, a Gizella Királyné Balatoni Borrégió Női Lovagrend nagymestere szerint a Zalai borvidék méltatlanul van háttérbe szorítva, e miatt szót is emelt a rendezvényen. 

„Viszont rendkívül jó és kiváló borászatok vannak itt is és nagyon jó borokkal. A tagságunk a borrendnek, ennek a 6 borvidéknek a területérők kerül ki, tehát talán egyetlen borvidék, a lellei borvidék, ahol boglári borvidék, ahol nincsen tagságunk, de a többi ötből mind található.”

A programsorozaton 120 szőlészettel vagy borászattal kapcsolatban álló vendég jelent meg, valamint 38 borrend, illetve egyesület. Az érdeklődők naprakész válaszokat kaphattak a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet tagjainak előadásaiból, akik a Gizella Királyné Balatoni Borrégió Női Lovagrend tagjai is.

„Az innovatív borászati technológiákról beszéltem, hogy melyek azok az új trendek, amelyek megjelentek a piacon, illetve hogy ezeket a borokat hogyan lehet előállítani, mennyire van ezeknek a boroknak létjogosultsága, illetve hát a legfontosabb téma a csökkentett alkoholtartalmú borok illetve az alkoholmentes borok voltak. Azt gondolom, hogy ezekre a borokra szükség van, hiszen csökken az 1 főre eső borfogyasztás, ami azt jelenti, hogy meg kell találnunk azokat a fogyasztókat, azt a fogyasztói réteget, akik fogyasztják legalább ilyen módon a bort, hogy csökkentett alkoholtartalommal.” nyilatkozta Nyitrainé Dr. Sárdy Diána a Szőlészeti és Borászati Intézet, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem előadója.

A esemény fő programpontja Hegedűs Katalin és Lantayné Vörös Adrienn lovaggá avatása volt. Rátermettségüket kellett bizonyítaniuk, különböző borokat kellett felismerniük ízlelés útján, valamint szőlészettel és borászattal kapcsolatos használati tárgyak felhasználási módját kellett kifejteni.

-„Mindenki nagyon kedves volt, bíztattak minket, úgyhogy így utólag már azt kell mondani, hogy jobb túllenni rajta.”
-„Köszönetünket fejezzük ki nagymesterasszonynak és a borrend nőtagjainak, hogy a tagjai közé fogadtak bennünket.”

A programsorozatot szakmai tanácskozással egybekötött ebéddel zárták, ahol a Gizella Királyné Balatoni Borrégió Női Lovagrend saját borászai által termelt borok voltak felszolgálva az egyes fogásokhoz.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Keszthelyi Szemmel
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.