Velős csont „csónakban”, burgonya gratinnel, tormahabbal és zeller ropogóssal – ez az év strandétele. A zalaköveskúti bivalyhúst szardella, kapribogyó, kovászos uborka és házi majonéz teszi üdévé és izgalmassá. A balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró Bivalytatárja helyi alapanyagokból készül. Erre nagyon büszkék a készítők.
„Tök jó, hogy be lehet mutatni egy elég összetett ételt, amit már össze tudunk tenni helyi kistermelők termékeiből. Ezt díjazták is a versenyen, ami szerintem nagyon jó dolog. Illetve maga a csónak tematika is nagyon összevágott ezzel a félbevágott velős csonttal, hogy nagyon adta magát az egész.” - hangsúlyozta Tamási Zoltán séf a Kicsi Csóka tulajdonosa.
Az év strand desszertje a gyenesdiási Mónisüti granola optimistje lett. Az optimist a gyermekek tanuló vitorlása, ezt idézi a képviselő fánk formája. Igyekeztek egy egészséges desszertet készíteni, melynek krémje mézes-joghurtos, ami gyümölcsökkel és házi granolával van megszórva. A cél az volt, hogy bármelyik strandbüfében könnyen elkészíthető legyen a desszert.
„Tulajdonképpen a képviselő fánk előre megsüthető, a granola megsüthető, a joghurtos krém előre elkészíthető, hűtőben tárolható és ugyanígy az erdei gyümölcs öntet is, ami ugye benne van még a töltelékben, az is egy jól tárolható termék.” - mondta Kövérné Kalmár Mónika főcukrász a Mónisüti tulajdonosa.
A Balatoni Kör a szolgáltatókkal együttműködve már több éve azon dolgozik, hogy egy új éttermi kultúra alakuljon ki, ahol fontos a minőségi kínálat. A tizenegyedik alkalommal meghirdetett az Év Strandétele versenyre, egyszerű, gyors, ugyanakkor kreatív ételekkel lehetett nevezni a tó körüli büféknek, éttermeknek és bisztróknak. A tálalásban a csónak motívumnak kellett megjelenni. A turisztikai szakértők szerint a Balatoni Kör versenye nagy szolgálatot tesz a négy évszakos Balatonnak.
„A folyamat lényege annyi, hogy elkezdjük azokat a szolgáltatókat, akik a nyári főszezonban a strandokon szolgálják ki az embereket, egy olyan irányba terelni a versennyel, hogy a minőségi, egészséges táplálkozást helyezzük prioritásba. Ami ennél is fontosabb, azaz, hogy helyi termékek és a Balatonhoz köthető ételek jelenjenek meg.”- emelte ki Fekete Tamás a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.
A Balatoni Kör és a Balatoni Turizmus Szövetség együttes célkitűzése, hogy helyi termékre építve, jó minőségben és normál ár-érték arányban tudják kiszolgálni a vendégeiket.
Kovács-Lenkai Petra- Keszthelyi Televízió