Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Kiváló strandéletek a Nyugat-Balatonnál
2025. aug. 22. péntek | Keszthely
Kiváló strandéletek a Nyugat-Balatonnál
Idén is díjazták az év ételeit a Balatonnál. Az Év strandétele a balatongyöröki Kicsi Csóka bivalytatárja lett, míg az év strand desszertje a gyenesdiási Mónisüti granola oprimist nevű édessége. A balatongyöröki éttermet az év felfedezettje kategóriában is jutalmazták.

Velős csont „csónakban”, burgonya gratinnel, tormahabbal és zeller ropogóssal – ez az év strandétele.  A zalaköveskúti bivalyhúst szardella, kapribogyó, kovászos uborka és házi majonéz teszi üdévé és izgalmassá. A balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró Bivalytatárja helyi alapanyagokból készül. Erre nagyon büszkék a készítők.

„Tök jó, hogy be lehet mutatni egy elég összetett ételt, amit már össze tudunk tenni helyi kistermelők termékeiből. Ezt díjazták is a versenyen, ami szerintem nagyon jó dolog. Illetve maga a csónak tematika is nagyon összevágott ezzel a félbevágott velős csonttal, hogy nagyon adta magát az egész.” - hangsúlyozta Tamási Zoltán séf a Kicsi Csóka tulajdonosa.

Az év strand desszertje a gyenesdiási Mónisüti granola optimistje lett. Az optimist a gyermekek tanuló vitorlása, ezt idézi a képviselő fánk formája. Igyekeztek egy egészséges desszertet készíteni, melynek krémje mézes-joghurtos, ami gyümölcsökkel és házi granolával van megszórva. A cél az volt, hogy bármelyik strandbüfében könnyen elkészíthető legyen a desszert.

„Tulajdonképpen a képviselő fánk előre megsüthető, a granola megsüthető, a joghurtos krém előre elkészíthető, hűtőben tárolható és ugyanígy az erdei gyümölcs öntet is, ami ugye benne van még a töltelékben, az is egy jól tárolható termék.” - mondta Kövérné Kalmár Mónika főcukrász a Mónisüti tulajdonosa.

A Balatoni Kör a szolgáltatókkal együttműködve már több éve azon dolgozik, hogy egy új éttermi kultúra alakuljon ki, ahol fontos a minőségi kínálat. A tizenegyedik alkalommal meghirdetett az Év Strandétele versenyre, egyszerű, gyors, ugyanakkor kreatív ételekkel lehetett nevezni a tó körüli büféknek, éttermeknek és bisztróknak. A tálalásban a csónak motívumnak kellett megjelenni. A turisztikai szakértők szerint a Balatoni Kör versenye nagy szolgálatot tesz a négy évszakos Balatonnak. 

„A folyamat lényege annyi, hogy elkezdjük azokat a szolgáltatókat, akik a nyári főszezonban a strandokon szolgálják ki az embereket, egy olyan irányba terelni a versennyel, hogy a minőségi, egészséges táplálkozást helyezzük prioritásba. Ami ennél is fontosabb, azaz, hogy helyi termékek és a Balatonhoz köthető ételek jelenjenek meg.”- emelte ki  Fekete Tamás a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

A Balatoni Kör és a Balatoni Turizmus Szövetség együttes célkitűzése, hogy helyi termékre építve, jó minőségben és normál ár-érték arányban tudják kiszolgálni a vendégeiket. 

Kovács-Lenkai Petra- Keszthelyi Televízió

| 2025. júl. 10. csütörtök 19:15 |
Július 15-e a határidő.
| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Újdonság, hogy idén már stranddesszert kategória is lesz.
| 2017. aug. 15. kedd 08:22 | Keszthely
Keszthelyről két bisztró is indult a Balatoni Kör megmérettetésén.
| 2022. dec. 8. csütörtök 18:10 | Keszthely
A keszthelyi gyárban már a különféle ételintoleranciával rendelkezőknek is készülnek édességek.
| 2022. szep. 14. szerda 18:06 | Zalaszentgrót
Élménysütéseken vehettek részt állami gondoskodásban lévő fiatalok a rendőrség jóvoltából.
XI. Évfolyam 14. Szám
Megjelenés: 2025. augusztus 15.
21:00
Diagnózis
21:36
Savaria Filmfesztivál
21:46
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
Balasport 2025
23:15
Savaria Filmfesztivál
23:37
Göcsej Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.