Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Év strandétele: várja a nevezéseket a Balatoni Kör
2024. jún. 13. csütörtök | Keszthely
Év strandétele: várja a nevezéseket a Balatoni Kör
Idén is keresik a Balatonnál az Év strandételét! A Balatoni Kör tizedszer tette közzé felhívását. Újdonság, hogy idén már stranddesszert kategória is van, de külön fogják díjazni a vegetáriánus, illetve vegán készítményeket. A minőségi borászat és gasztronómia képviselőit tömörítő Balatoni Kör szándéka továbbra is az, hogy izgalmasabb legyen a magyar tenger körüli gasztro kínálat.

Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves, Harcsa&Krumpli, Vízikutya – az elmúlt években ilyen ételek nyertek a versenyen. A Balatoni Kör idén is kiemelten értékeli a jól árasított ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett fogást. Két éve külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni. 

Kövérné Kalmár Mónika elnökségi tag elmondta, hogy az idei fő újdonság a stranddesszert kategória: „Itt is az a cél, hogy változatos, ízletes nyárias, Balatonra jellemző alapanyagokból kerüljenek ki a desszertek. Természetesen azt is figyelembe kellene venni, hogy akár egy strandon elfogyasztható legyen, akár evőeszköz nélkül, úgyhogy ez egy jó kihívás a cukrászoknak.”

A bírálók kritériuma, hogy az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön. A Balatoni Kör azt tapasztalja, egyre több vendéglátós készül a versenyre. A megmérettetésnek köszönhetően az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált a tó körüli gasztrokínálat. 

„A nevezések is úgy érkeznek, hogy érződik rajta, hogy van egyfajta előre gondolkodás benne és nem egy ilyen hirtelen ötlet vezérelte az ételt. Európában egyedülálló ez a verseny, nincsen sehol strandétel fesztivál, strandétel megmérettetés, ezért is nagyon büszkék vagyunk rá. Azt is tapasztalhattuk, hogy az elmúlt években valóban komoly megújuláson kezd átmenni a balatoni gasztronómia és hiszünk abban és biztosak vagyunk benne, hogy ez a verseny is ehhez jelentős mértékben hozzájárul” - tette hozzá Kövérné Kalmár Mónika. 

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely. Július 10-ig lehet nevezni. A Balatoni KÖR július 31-én osztja ki a díjat, miután július 24-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. jún. 26. szerda 19:15 | Balaton
A vízimentők a balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 20. csütörtök 19:15 | Keszthely
Általános iskolásokkal ismertették meg a vitorlázás és a Balaton szépségeit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.