Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Disznótoros Összeröffenés Pacsán
2023. feb. 20. hétfő | Pacsa
Disznótoros Összeröffenés Pacsán
Disznótoros Összeröffenésre várták a Pacsán élőket a Kiss Dénes Városi Könyvtár udvarán. A kora reggeli disznóvágás után kolbásztöltő versennyel folytatódott a gasztronómiai program. A szervezők célja, hogy minél több olyan esemény legyen a városban, ami összehozza az embereket és közösséget építenek.

Így kell megtisztítani a levágott disznót. A pacsai Városunkért Egyesület szervezésében ezt mutatták be az idősebbek a fiataloknak, hogy hogyan zajlott régen ez a folyamat. A 170 kg-os hízódisznót a kora reggeli órákban hagyományos módon dolgozták fel. Készült belőle hurka, kolbász toroskáposzta, és sült hús is.

„Megfogjuk, leöljük, kézzel mossuk, feldolgozzuk. Közben a köröm, ha megérett, akkor a fogópálinkát már megittuk, mert másképp nem lehet, ne szaladjon el a disznó. És, hát vannak itt régi szakemberek, akik ezzel foglalkoztak, vagy foglalkoznak, akik értik a módját. Igazából nagyon sok fiatal van, nagyon örülök neki, hogy ennyien érdeklődnek. Most, hogy alakult ez az egyesület, ez énnekem örömteli, megmondom őszintén így hetvenen felül.” - mondta Gombos László.

A pacsai Városunkért Egyesület tavaly év végén alakult. Céljuk, hogy város által menedzselt programokon kívül maguk is szervezzenek olyan eseményeket, rendezvényeket, amelyek érdekelhetik a településen élőket. A disznóvágás előtt egy Vince-napi borkóstolót tartottak, melynek ugyancsak nagy sikere volt.

„Cél nálunk nagyon a közösségfejlesztés, szeretnénk egy összekovácsoló széles sprektumú közösséget, itt meglátszik majd a vendégseregben, hogy a gyerekektől az idősebbekig szívesen látunk mindenkit. Ami érdekesség lesz a tíz órától kezdődő kolbász versenyen lesz egy ifi csapat, lesz azon kívül még kettő pacsai csapat, illetve a környékbeli településekről és önkormányzatok, egyesületek Szentpéterúr, Nemesrádó, Ormányosfa, Felsőrajk képviselteti magát. Illetve még kanizsai baráti társaság is lesz itt.” - közölte Sabján Péter, a Városunkért Egyesület elnöke.

A kolbásztöltő versenyen szakmai zsűri bírálta a finomságokat. Értékelte az ízt, az állagot is. Az elkészült ételeket rajtuk kívül is bárki megkóstolhatta. szívesen osztották egymásnak a finomságokat. A Városunkért Egyesület idén még több rendezvénnyel készül Pacsán.  

| 2014. dec. 3. szerda 19:59 | Gyenesdiás
A település majd nyolcszáz szépkorú lakójából közel százhetvenen vettek részt az András-napi disznótoron.
| 2023. ápr. 17. hétfő 16:45 | Pacsa
A pacsai Városunkért Egyesület rendezvényének közösségépítés és a szórakoztatás volt a célja.
| 2019. jan. 28. hétfő 15:55 | Pacsa
Névadó ünnepséget rendeztek a magyar kultúra napja alkalmából Pacsán.
| 2014. aug. 14. csütörtök 11:16 | Keszthely
Új tűzoltóautót kapott a keszthelyi tűzoltóság. Így már kellő számú fecskendő látja el a körzetet.
| 2014. máj. 11. vasárnap 14:25 | Pacsa
Családtagok, rokonok, barátok, kollégák, ismerősök kísérték utolsó útjára Zala megye rendőrfőkapitányát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.