Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Kiss Dénes nevét viseli a könyvtár
2019. jan. 28. hétfő | Pacsa
Kiss Dénes nevét viseli a könyvtár
Kiss Dénes költő nevét viseli mostantól a pacsai Városi Könyvtár. A pénteki névadó rendezvényen felidézték a Pacsán született irodalmár életét, munkásságát és felavatták a róla készült szobrokat is. Az ünnepség során felléptek a helyi fiatalok, a Balatongyöröki Honismereti Kör és Tolcsvay Béla is. A műsort követően felavatták Farkas Ferenc szobrász domborművét és a Túri Török Tibor által készített emléktáblát is.

A magyar kultúra napja alkalmából várták az érdeklődőket a pacsai Városi Könyvtár névadó ünnepségére. Ezzel a rendezvénnyel vette kezdetét a település várossá nyilvánításának tíz éves jubileumi programsorozata, mely jellemezni fogja ezt az esztendőt. Az eseményen Kelemen Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, másfél évvel ezelőtt helyi kezdeményezés hatására döntöttek úgy, hogy Pacsa híres szülöttjéről, Kiss Dénes író-költőről nevezik el kulturális intézményüket.

„Fontos ez a múltunk, kultúránk megőrzése érdekében, hiszen Kiss Dénes itt a könyvtár épületétől pár száz méterre született 1936-ban, úgyhogy mikor jött a kezdeményezés, akkor örömmel állt a képviselőtestület és magam is mellé. És nagy öröm számunkra, hogy eljutottunk ehhez a naphoz, hisz Kiss Dénes több könyvében, például a Kányadombi indiánok című ifjúsági regényében gyerekkori élményeit dolgozta föl, ami helyben, Pacsán érte meg őt.” - mondta el a polgármester.

A költőnél egész életében jelen volt a szülőföldhöz való ragaszkodás – mondta el Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. Mint ünnepi beszédében ismertette, Kiss Dénes élete során összesen 67 művet, köztük regényeket, ifjúsági regényeket, verseket adott ki, de újságírói tevékenysége is kiemelkedőnek számított. Az igazgató szerint méltó gondolat, hogy a Kiss Dénes születési helyén lévő bibliotéka az irodalmár nevét vette fel.

„Ez egy fontos gyakorlat, és ahogy az évek és az évtizedek haladnak előre, jó is, hogy ezek az nevek bent maradnak a forgalomba, mert hát ugye az is az élet rendje, hogy egy idő után már kevesebbet olvassák őket, kevésbé vannak jelen a szellemi életben, de így a nevük által és a rájuk való emlékezéssel nem hullanak ki az idő rostáján.” - tette hozzá a szakember.

A rendezvényen közreműködtek helyi óvodások és iskolások is, akik a költő műveiből adtak ízelítőt. Az ünnepségre meghívást kapott a Balatongyöröki Honismereti Kör Egyesület is, amelynek képviseletében Kiss László az irodalmárral közös emlékeikből idézett a délután folyamán. A költő Velünk vagy ellenünk című nagysikerű versét Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző, énekmondó előadásában is meghallgathatta a publikum. Ezt követően felavatták Farkas Ferenc szobrásznak a költőt ábrázoló domborművét, majd végül az épület külső falán leleplezték a Túri Török Tibor szépmíves által alkotott emléktáblát is, mely szintén Kiss Dénest ábrázolja.     

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 17. hétfő 16:45 | Pacsa
A pacsai Városunkért Egyesület rendezvényének közösségépítés és a szórakoztatás volt a célja.
| 2023. feb. 20. hétfő 16:24 | Pacsa
Hagyományos disznóvágás volt Pacsán, a kolbásztöltő versenyre sok csapat nevezett.
| 2014. aug. 14. csütörtök 11:16 | Keszthely
Új tűzoltóautót kapott a keszthelyi tűzoltóság. Így már kellő számú fecskendő látja el a körzetet.
| 2014. máj. 11. vasárnap 14:25 | Pacsa
Családtagok, rokonok, barátok, kollégák, ismerősök kísérték utolsó útjára Zala megye rendőrfőkapitányát.
| 2013. szep. 10. kedd 19:55 | Pacsa
Érvényes vételi ajánlat érkezett a Zalai Baromfifeldolgozó értékesítését meghirdető pályázatra.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.