Bardócz L. Csaba dalköltő szórakoztatta a résztvevőket a becehegyi kápolnánál. Itt volt az egyik állomása a bortúrának. Nem csak a finom nedűk, hanem a páratlan panoráma is elkápráztatta az itt lévőket. A zeneszó mellett kvízjátékkal is készültek a szervezők. A bátraknak egyebek között olyan kérdésekre kellett felelniük, mint hogy mi a hébér, milyen arányban kell keverni a Krúdy fröccsöt, vagy hogy mi a János-áldás. A programra nem csak a környékről érkeztek, volt, aki a fővárosból látogatott el a Balatonhoz, hiszen a jó borokat szeretik.
„Főleg a Badacsonyi Kéknyelűt. Azért az szerintem egy kiemelkedő szőlő. Nem csak a Balatonnál, hanem amúgy Magyarországon is.” - mondta el Laczkó Csanád.
Egy másik állomáson harmonikaszó mellett énekelhettek a vendégek a koccintások között. Többféle bort kínáltak, mellé pedig májas kenyeret lehetett kóstolni. A sofőrök sem maradtak finomság nélkül, hiszen a must is kelendő volt. A családi gazdaságok minden évben szívesen látják vendégül az érdeklődőket.
„Minden évben nagyon sok kedves visszatérő vendégünk van, aminek nagyon örülünk. Mert mint őstermelők és családi gazdaságként nagy szükség van a támogatásra.” - emelte ki Ekéné Pankotai Erzsébet pincetulajdonos.
A hat állomás között gyalog is meg lehetett tenni az utat, de traktor vontatta kocsira is fel lehetett ülni. A programot ezúttal három fő elem mentén valósították meg a szervezők: a fenntarthatóság, a Balaton őszi arca, valamint a közösségi finanszírozás jegyében.
„Lépésről lépésre haladunk a fenntarthatóság irányába. Ugye egyszer van egy fenntartható szőlőgazdálkodás. Erről a borászok gondoskodnak. Alapvetően van egy olyan térképünk, ami már nem papír alapú, tehát QR-kóddal tudják használni a résztvevők. Üvegpohárba kapják a bort, a hulladékgazdálkodásba próbálunk egy fenntartható szemléletet követni.” - fogalmazott Vámosi László a Balatongyöröki Tourinform Iroda vezetője.
Balatongyörökön számos olyan program van, ahol a boré a főszerep. A településen régen nagyobb területen volt telepített szőlő, ez idővel csökkent. Azonban úgy látszik, a gazdálkodók kezdik újra felfedezni a térség adta lehetőségeket
„Akik foglalkoznak vele, ők viszont egyre magasabb színvonalon teszik ezt. Amit felszolgálnak, az nem egy szégyellnivaló nedű, hanem egy magas minőség. Balatongyörökön az értéktárba is bevettük a becehegyi olaszrizlinget, mint helyi érték, úgyhogy azt is megkóstolhatják a vendégek. De Cserszegi fűszerestől kezdve, Irsai Olivér, Zenit, ezek is megtalálhatóak a repertoárban.” - osztotta meg Bánkiné Király Zsuzsanna polgármester.
A programnak az időjárás is kedvezett, szép időben tölthettek el egy délutánt a résztvevők egy hangulatos eseményen. A bortúra célja az is, hogy megmutassák, hogy a Balatonhoz ősszel is érdemes ellátogatni.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV