Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Autómentes nap az Örökös Zöld Óvodában
2024. szep. 25. szerda | Balatongyörök
Autómentes nap az Örökös Zöld Óvodában
Autómentes napot tartottak a balatongyöröki óvodában. A Vonyarcvashegyi Nyitnikék Óvoda tagintézménye a napokban kapta meg az Örökös Zöld Óvoda kitüntető címet, minden évben tartanak zöldheteket, ennek keretében valósították meg a programot. A kicsik a helyes közlekedés alapismereteit vették át, majd kipróbálhatták a Keszthelyi Rendőrkapitányság akadálypályáját.

A szabályos közlekedés alapjait ismételték át a programon az ovisok. Egyebek között választ tudtak arra adni, hogy mit kell figyelni a közlekedési lámpáknál vagy, hogy gyalogosan hol mehetnek. A Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója jóvoltából azt is gyakorolhatták, hogy kell átmenni a gyalogátkelőhelyen. 

„Úgy, hogy körülnézünk. Balra, jobbra, megint balra.” - mondta el Hidvégi Nimród.

A kicsik többsége nagyon szeret valamilyen kétkerekű járművel közlekedni. A motorok, futóbiciklik és kerékpárok gyakran előkerülnek. Az óvodások már nagyjából azzal is tisztában vannak, hogy mik a bringák kötelező felszerelései. 

„Lámpa, tükör, sárhányó, fék, kormány, kerék.” - sorolta Hegedűs András.

A kicsik alig várták, hogy kipróbálják az akadálypályát. A nyilakat követve a szlalomozást, a kapubejárón való áthaladást vagy a kanyarodást is gyakorolhatták. Ez a pálya jó lehetőséget nyújt arra, hogy minden – akár váratlan – akadállyal szemben jól tudjanak a későbbiekben is reagálni. Gyorsan ráéreztek az ovisok arra, hogy mi a feladatuk. 

„Közlekedni, átmenni a libikókán. Vannak bóják, körforgalom meg torlódás.” - magyarázta Tichy Leila.

A kicsik gyorsan tanulnak. A szabályokra különösen figyelnek, sokszor azt is megosztják az ilyen alkalmakkor, hogy van, hogy ők szólnak rá a felnőttekre. A rendőrség is fontosnak véli, hogy minél korábban megtanulják a gyermekek a helyes közlekedést, így csökkenhet a balesetek száma. 

„A közlekedés alapszabályait azért tartjuk fontosnak a kicsiknél elkezdeni, mivel hogy a legfogékonyabb korosztály a picik, az óvodások, illetve a kisiskolások. Ők könnyen tanulnak, még megfogadják a tanácsokat és nagyon ügyesen elmondják a szabályokat is. Úgyhogy már kaptak oktatást vagy a szülőktől, vagy pedig az óvónőktől, hogy hogyan kell közlekedni.” - fogalmazott Dongó Norbert a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

Az európai autómentes napot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. Ennek apropóján szervezték meg a környékbeli óvodák ezen a héten a programot. A balatongyöröki óvodában nagyon fontosnak tartják a környezetvédelmi nevelést. 

„Három alkalommal sikerült elnyernünk a Zöld Óvoda elismerő címet és a tavalyi évben megpályáztuk az Örökös Zöld Óvoda címet. A nevelési programunkban is és a munkatervünkben is szerepel, hogy minden évszakban egy hét a Zöld Hetekről szól és a Zöld Hetek keretében az Autómentes nap az egyik programunk. És a mai napon ezt valósítottuk meg. A gyerekek hoztak biciklit, hoztak motorokat, a szülők nagyon partnerek és aktívak ebben. És mindenkit megkértünk, aki megteheti és megtette, hogy ma autó nélkül érkeztek az óvodába.” - ismertette Koroncz Katalin a Vonyarcvashegyi Nyitnikék Óvoda Balatongyöröki Tagóvodája tagintézmény-igazgatója.

A Zöld Óvodák fontosnak tartják, hogy minél több növényt ültessenek. A Balatongyöröki Önkormányzattól a helyiek most egy új kiskertet kaptak, melyben fűszernövények és egyéb cserjék vannak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. szep. 22. péntek 14:46 | Gyenesdiás
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
| 2015. szep. 23. szerda 14:45 | Gyenesdiás
Autómentes nap keretein belül biciklivel és rollerrel szlalomozhattak a gyerekek a gyenesdiási óvodában.
| 2024. szep. 16. hétfő 19:15 | Keszthely
Az intézmény teltházzal működik, sokan már a jövő évre íratják be gyerekeiket a katolikus óvodába.
| 2024. aug. 30. péntek 19:15 | Keszthely
Jövő hétfőtől már ovisoktól lesz hangos az intézmény.
| 2024. jún. 21. péntek 19:15 | Keszthely
A keszthelyi pedagógusokat köszöntötték csütörtökön a Balaton Színházban.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:52
Aggódunk éred!
07:56
Fúvósok 30
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:52
Aggódunk éred!
10:56
Fúvósok 30
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.