Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Római lakóépületet és kaput tárnak fel Fenékpusztán
2024. aug. 15. csütörtök | Keszthely-Fenékpuszta
Római lakóépületet és kaput tárnak fel Fenékpusztán
Római lakóépületet és kaput tárnak fel Fenékpusztán. Három intézmény szakemberei kutatják az egykori erőd területét. A három hete zajló munkában régészhallgatók és önkéntesek is részt vesznek. A nagyközönségnek jövő héten két ásatási nyílt napot is szerveznek.

Az ásatás harmadik hetében is nagy erőkkel zajlik a feltárás. Két éve a kaputorony déli szárnyát kutatták, most a nyugatit. A régészek nagyon sok Festetics-kori kerámia-, üvegtöredéket találtak, ugyanakkor a torony kváderkövei eltűntek. Így azt feltételezik, hogy a majorság építéséhez használtak fel a torony faragott köveit. 

Az ásatás másik területén egy lakóház maradványait kutatják. A belső helyiség terrazzo padlója és az ahhoz vezető fűtőcsatornák is napvilágra kerültek. Eddig 27 épületet tártak fel a belső erőd területén, de több olyan is van, amikről még nem publikáltak, vagy csak talajradaros felmérés készült. A torony és a lakóépület szelvényeiben is bőven akadtak leletek. 

„Római kori érmék, leginkább 4. századiak, azon kívül kerámiaanyag, ami 4-5. századi, abban találunk leginkább 5. századit is. Vannak fibulák, fibulatöredékek, van nagyon sok állatcsont. Egyik érdekesség, hogy balatoni kagylókat, illetve balatoni halaknak a szálkáit is gödörben megtaláltuk” - nyilatkozta Prof., Dr. Heinrich-Tamáska Orsolya ásatásvezető, a lipcsei Kelet-Közép-Európai Történet- és Kultúratudományi Intézet régésze.

A fenékpusztai belső erőd  funkciója ma is tudományos vita tárgya. Katonaságra utaló jelek vannak, de a régészek nem zárják ki, hogy civil lakosság is élt itt. A feltárás a lipcsei Kelet-Közép-Európai Történet- és Kultúratudományi Intézet, a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum együttműködésében zajlik. 

Kovács Dalma, a Balatoni Múzeum régésze: „Az itt előkerült tárgyi objektumok - vagy ez esetben nem feltétlenül használati eszközök, hanem állatcsontok, vagy embercsontok – az mind a gyűjteményünk részét képezi és ott, amik nem maradnak meg egészben tárgyi leleteink, mondjuk egy kerámiatöredék, azt a restaurátor kollégánk szokta helyreállítani. Ezek kiállítás keretében megtekinthetők a múzeumunkban.” 

Az ásatáson német- és magyarországi egyetemekről érkezett régészhallgatók szereznek terepgyakorlatot, de a közösségi régészet keretében önkéntesek is segítik a szakemberek munkáját. A lakosság és az ideérkező látogatók folyamatos érdeklődést mutatnak a feltárás iránt. 

„Globalizálódó világunkban nagyon fontos, hogy a múzeumok erősítsék a helyi identitástudatot, a helyi közösséggel a közösségért dolgoznak. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a helyi közösség megismerhesse a helynek, Keszthelynek, Keszthely-Fenékpuszta történetét. Ezért minden ásatási idényben az ásatás utolsó harmadában ásatási nyílt napokat szoktunk szervezni” - mondta Havasi Bálint régész, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója.

Az első ásatási nyílt nap augusztus 19-én 11 órakor, a második augusztus 20-án 16 órakor lesz. A római magtár romjainál várják az érdeklődőket. A programon való részvétel ingyenes, de a várható nagy érdeklődés miatt előzetes regisztrációt kérnek. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. aug. 20. kedd 19:15 | Keszthely-Fenékpuszta
Bemutatták az idei ásatás eredményeit a régészek.
| 2023. nov. 23. csütörtök 18:00 | Keszthely
A 71-es főút bővítése miatt tártak fel a régészek egy nagyobb területet Keszthely közelében.
| 2023. aug. 17. csütörtök 17:10 | Vállus
Közösségi régészet formájában fedik fel az épület titkait.
| 2023. jún. 20. kedd 15:34 | Zalacsány
Idén is kutatják az Örményesi Pálos Kolostor maradványait.
| 2023. már. 10. péntek 17:54 | Keszthely
A Castellum Pannonicum Pelsonense nyolcadik kötetét mutatták be a Balatoni Múzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.