Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Hungarikumok ameddig a szem ellát
2024. máj. 22. szerda | Balatongyörök
Hungarikumok ameddig a szem ellát
Hungarikum- és kézműves vásárra látogathattak el a kikapcsolódni vágyók hétvégén Balatongyörökön. A „Becehegyért és Paphegyért” Természet-Környezetvédő és Kulturális Egyesület szervezésében megvalósult rendezvényen gasztronómiai- és egyéb nemzeti értékeket kóstolhatott, illetve vásárolhatott meg az odalátogató.

Kellemes pezsgés fogadott mindenkit, aki a hétvégén meglátogatta a balatongyöröki hungarikum- és kézművesvásárt. A Gyenesdiási Dalárda a hivatalos fellépésük után is jó hangulatban szórakoztatta a forgatagot.

 A Szépkilátónál az állandó árusok közül 22-en kínálták a hungarikumokat. A kínáló standokat külön tábla és nemzeti színű szalag jelezte. A többi között kürtős kalács, libamájas szendvics, pálinka is várta az éhes, illetve szomjas nézelődőket.


Gáspár Vilmos, pálinkafőző szerint: „Számtalan tradícionális ízzel készültünk, hagyományos ízekkel és különleges ízekkel is, ezeket hoztuk ki ide a rendezvényre. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt az egyesület részéről, azt gondolom, hogy sok ilyenre lenne szükség, hogy népszerűsítsük az igazi magyar italokat és a magyar hungarikumot.”

A gasztronómiai különlegességeken kívül egyéb dísz és használati tárgyak is helyet kaptak a forgatag tárgyai között. Németh Ferenc fafaragó, népi iparművész Szepetnekről érkezett a Balaton melletti piacra.


„Az első alkalom, talán még – hogy mondjam – ez egy bevezető dolog, ki tudja, hogy a későbbiek folyamán, ha lesz folytatása, hogy mennyire nyeri el a tetszésüket a látogatóknak. Mert hangulatban, aztán a kilátásban, úgy érzem, hogy nagyon megfelel a vásári helyszínnek.” 

Grózer Csaba íjkészítő szerint, habár az íjászat reneszánszát éli, újra-újra, a felnövő generációknak be kell mutatni ezt, mint hobbitevékenységet.

„Nem nagyon szoktam az utóbbi években elmenni rendezvényekre, de most úgy döntöttem, hogy eljövök, pontosan amiatt, hogy bemutatkozzunk, illetve magát az íjászatot ahol csak lehet, népszerűsíteni kell, és szerintem ez a helyszín és maga az ötlet, ez egy jó lehetőség erre.”


Amíg a felnőttek a portékák között válogattak, a gyerekek a népi játszóházban sajátíthatták el a csuhé játékkészítés technikáját. 
A „Becehegyért és Paphegyért” Természet-Környezetvédő és Kulturális Egyesület minisztériumi támogatással szervezte meg a programot. 


„Ennek a vásárnak a szervezését az Agrárminisztériumnak köszönhetjük, mert nyertünk egy pályázatot, amely pályázatnak a címe „Hungarikumok megismerése, népszerűsítése, gondozása” és ennek a pályázatnak egy kiemelt programja ez a mai „Hungarikum és kézműves vásár”. Nagyon örvendetes, hogy sokan vannak, sokan érdeklődnek.”  - Fésűné Bálint Gizella, a „Becehegyért és Paphegyért” Természet-Környezetvédő és Kulturális Egyesület elnöke. 

Az eseményt első alkalommal rendezték meg, de nem titkolt céljuk rendszeres alkalmi vásárok szervezése, amik a hungarikumokhoz és a Zala vármegyei, vagy a helyi értékekhez kapcsolódik.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal tartott locsolást Gyenesdiáson a Közkultúra Alapítvány.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Megnyitotta kapuit a termelői piac Gyenesdiáson
| 2024. feb. 27. kedd 19:15 | Keszthely
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
| 2023. aug. 2. szerda 14:37 | Keszthely
A nyári szezonban most főleg német, cseh, lengyel és szlovák turisták vásárolnak.
| 2023. ápr. 5. szerda 18:10 | Keszthely
Húsvét közeledtével egyre többen indulnak bevásárolni - a keszthelyi piacon is fogy a sonka és a tojás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.