Mézzel, lekvárral, savanyúsággal, sajtokkal és megannyi helyi termékkel várták a vásárlókat a piacnyitón. A Szezonkosár bevásárló közösség termelői és a piac bódéi is kinyitottak a halsütőtől kezdve a lángososon át a borosig bezárólag.
Mózer Gergely mogyorót termeszt kéthektáros cserszegtomaji ültetvény. Natúr és pörkölt mogyorót, csokoládét és olajt is készít. Az ültetvényének sok csapadékot kíván, de mellette jó idő is kell, hogy legyen vásárló a piacokon.
„Az árusítóhelyeken sok emberre várunk, sok érdeklődőre, sok mindenkire aki szeretne valami új, finom nassolnivalót kipróbálni” - nyilatkozta Mózer Gergely ősteremlő.
Magbörzével és gyümölcsoltással is várták a vendégeket. Hagyományosan Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához igazítják a piac nyitását. A március 25-re eső szakrális ünnep idején a régi gazdák már biztonsággal olthatták gyümölcsfáikat, mert ekkorra elmúlnak az éjszakai fagyok.
„Most egy kicsit hátrébb vagyunk. Azt gondolom, még kinn a természetben is még egy-két hétig lehet oltani. Fajtától függ, mert például van olyan almafajta, ami még alig indult el, viszont a cseresznyék, meggyek, barackok, mandulák pedig már virágban vannak, ott már meg kellett oltani” - mondta Partics Gyula gyümölcsész.
15. alkalommal nyitotta meg kapuit a termelői piac. A település polgármestere szerint az eddigi évek bizonyították a piac sikerét. Gál Lajos szerint sikeres szezonnak néznek elébe. Az a cél, hogy egész évben legyen egészséges termék az asztalon. Kiemelte a gyenesdiási kertkultúra ápolóit és a rendezvényhelyszín kulturális szerepét: „Mint ahogy egy oltványnál a vad alanynak a gyökere, abból táplálkozik a mi kultúránk is, a régmúltból, a hagyományőrzésből, mindabból, amit anyáink és apáink őriztek. Ez a tudás fontos, hogy ezt valamilyen szinten nemesebbé tegyük és a nemesítés annál is inkább fontos, mert nem csak őrzés révén, hanem azt talán a mai kor kívánalmainak megfelelően próbáljuk szebbé tenni, kicsinosítani, kedvesebbé tenni a családok számára, hogy őrizzék ezt a kultúrát, őrizzék az édesapák, édesanyák és adják át gyermekiknek.”
A piacnyitón a helyi Dalárda lépett fel. A közönség azt a produkciót láthatta, mellyel egy héttel ezelőtt a Nemzeti Színházban mutatkozott be a csoport.
Mostantól minden hétvégén, illetve hosszú hétvégén nyitva van a piac, pünkösdtől kezdve pedig minden nap várják a vásárlókat a Gyenesdiási Piac- és Rendezvénytéren.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV