Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Megnyitott a termelői piac
2025. már. 31. hétfő | Gyenesdiás
Megnyitott a termelői piac
15. alkalommal nyitotta meg kapuit a gyenesdiási termelői piac. Mostantól minden hétvégén, pünkösdtől pedig minden nap várják a vásárlókat. A Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához igazított pénteki ünnepségen hangsúlyozták a kertkultúra és az egészséges élelmiszer jelentőségét.

Mézzel, lekvárral, savanyúsággal, sajtokkal és megannyi helyi termékkel várták a vásárlókat a piacnyitón. A Szezonkosár bevásárló közösség termelői és a piac bódéi is kinyitottak a halsütőtől kezdve a lángososon át a borosig bezárólag. 

Mózer Gergely mogyorót termeszt kéthektáros cserszegtomaji ültetvény. Natúr és pörkölt mogyorót, csokoládét és olajt is készít. Az ültetvényének sok csapadékot kíván, de mellette jó idő is kell, hogy legyen vásárló a piacokon. 

„Az árusítóhelyeken sok emberre várunk, sok érdeklődőre, sok mindenkire aki szeretne valami új, finom nassolnivalót kipróbálni” - nyilatkozta Mózer Gergely ősteremlő. 

Magbörzével és gyümölcsoltással is várták a vendégeket. Hagyományosan Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához igazítják a piac nyitását. A március 25-re eső szakrális ünnep idején a régi gazdák már biztonsággal olthatták gyümölcsfáikat, mert ekkorra elmúlnak az éjszakai fagyok.

„Most egy kicsit hátrébb vagyunk. Azt gondolom, még kinn a természetben is még egy-két hétig lehet oltani. Fajtától függ, mert például van olyan almafajta, ami még alig indult el, viszont a cseresznyék, meggyek, barackok, mandulák pedig már virágban vannak, ott már meg kellett oltani” - mondta Partics Gyula gyümölcsész. 

15. alkalommal nyitotta meg kapuit a termelői piac. A település polgármestere szerint az eddigi évek bizonyították a piac sikerét. Gál Lajos szerint sikeres szezonnak néznek elébe. Az a cél, hogy egész évben legyen egészséges termék az asztalon. Kiemelte a gyenesdiási kertkultúra ápolóit és a rendezvényhelyszín kulturális szerepét: „Mint ahogy egy oltványnál a vad alanynak a gyökere, abból táplálkozik a mi kultúránk is, a régmúltból, a hagyományőrzésből, mindabból, amit anyáink és apáink őriztek. Ez a tudás fontos, hogy ezt valamilyen szinten nemesebbé tegyük és a nemesítés annál is inkább fontos, mert nem csak őrzés révén, hanem azt talán a mai kor kívánalmainak megfelelően próbáljuk szebbé tenni, kicsinosítani, kedvesebbé tenni a családok számára, hogy őrizzék ezt a kultúrát, őrizzék az édesapák, édesanyák és adják át gyermekiknek.”

A piacnyitón a helyi Dalárda lépett fel. A közönség azt a produkciót láthatta, mellyel egy héttel ezelőtt a Nemzeti Színházban mutatkozott be a csoport. 

Mostantól minden hétvégén, illetve hosszú hétvégén nyitva van a piac, pünkösdtől kezdve pedig minden nap várják a vásárlókat a Gyenesdiási Piac- és Rendezvénytéren.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2025. feb. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Az önkormányzat online kérdőívvel méri fel a vásárlói szokásokat, és várja az ötleteket.
| 2024. szep. 10. kedd 19:15 | Alsópáhok
Ízek találkozása Alsópáhokon! címmel rendezett a 13 Séf Egyesület nagyszabású gasztronómiai programot.
| 2024. júl. 24. szerda 19:15 | Keszthely
Bőséges a választék a standoknál, a külföldiek és a magyarok is keresik a hazai terményeket.
| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Balatongyörök
Vásárt tartottak Balatongyörökön
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal tartott locsolást Gyenesdiáson a Közkultúra Alapítvány.
XI. Évfolyam 5. Szám
Megjelenés: 2025. március 14.
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Göcsej Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:48
Savaria Filmfesztivál
21:00
Egy csipetnyi szó
21:34
Zalai krónika
21:49
Göcsej Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.