A Balatoni Mámor alapjába diópaszta kerül, ezt kell egyneműsíteni, majd mehet a gépbe. Az öntethez először karamellizálják a cukrot, majd beleöntik a vörösbort, a mézes fügét és a fűszereket. Vadócz Jenő cukrászmester így álmodta meg a hűsítő édességet. Mint elmondta, a lényeg, hogy kiváló alapanyagokból készíthessen olyan kreációt, amelyben az ízek harmonizálnak egymással. A Promenád nem először volt sikeres a Balaton Fagyija versenyen, 2 éve különdíjasok voltak.
„Nagy élmény. Tehát a Balaton Fagyiját megnyerni, azért olyan kollégák vannak a Balaton-parton, akik tényleg kimagaslóan művelik ezt a mesterséget. Nekünk ez nagyon nagy megtiszteltetés.”
A fagyira még karamellizált dió is kerül, így lesz teljes a mámor. Naponta több adaggal is készítenek, nagy az érdeklődés ez iránt. A Balaton Fagyija verseny jelentős szerepet játszik a gasztronómiai kínálat fejlesztésében és népszerűsítésében. Az innovatív édességek mindenkit lenyűgöznek. A 24 nevezett kreáció között olyan ízpárosítások szerepeltek még, mint a rózsamézes málna kaukázusi kefírrel, a füstölt sós mandula vérnaranccsal, vagy éppen a fenyőrügy eperrel. Fontos, hogy helyi alapanyagokat használnak készítőik, így a termelőkkel is szorosan együttműködnek. A Balatoni Mámorban gyenesdiási dió, Szent György-hegyi vörösbor, balatongyöröki méz és füge van.
„Én úgy gondolom, hogyha ezeket megbecsüljük, megbecsüljük az itt élő embereknek a szorgalmas munkáját, akkor ezzel a Balaton régió csak emelkedni fog. És kimondottan öröm nekünk, hogy itt az édesiparban, cukrászatban, süteményekben, szaloncukorban fel tudjuk emelni Balatongyörök és a környék jó hírét is.” - véli Kiss László Tibor tulajdonos.
Folyamatos a kereslet a Balaton Fagyijára. Már az első napokban ellátogattak a térségbe Pécsről, Zalaegerszegről és Székesfehérvárról is, hogy megkóstolják az idei győztest. A finomság folyamatosan kapható lesz egészen a fagyiszezon végéig.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV