Az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció voltak a fő szempontok a zsűrizés során. Fontos volt, hogy helyi, illetve régiós alapanyagok is szerepeljenek az összetevők között. A bírák először szemmel értékeltek, majd ezt követően kóstoltak. A fagylaltkészítőknek 1-1 perc állt rendelkezésükre, hogy röviden bemutassák a finomságokat. A bírálat és az eredményhirdetés rendhagyó helyszínen történt, az egyik új kompon a Balaton közepén. A zsűri 31 fagyiból választotta ki a győztest, valamint a három különdíjast. A Balaton fagyija verseny turisztikai szempontból is lényeges. Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke úgy fogalmazott, nem csak a fagylatkészítők magas színvonalú munkáját ismerik el, hanem erősítik is ezáltal a magyar tenger gasztronómiai vonzerejét. A finomságok várhatóan a nyár legkeresettebb édességeivé válnak.