Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Megvan a 2020-as Balaton Fagyija
2020. jún. 15. hétfő | Keszthely
Megvan a 2020-as Balaton Fagyija
A Levendulás Kajszibarack lett 2020-ban a Balaton Fagyija. A Balatoni Turizmus Szövetség hetedik alkalommal szervezte meg a megmérettetést, melyen 13 cukrászda vett részt. A négyfős zsűri pénteken látogatta végig a helyszíneket és kóstolta meg a kreatív készítményeket. Keszthelyi cukrászdába is érkeztek a délután során.

A nyári melegben egyre többen állnak a fagyipultok előtt. A megszokott ízek mellett különlegességekkel is találkozhatnak a vásárlók például ebben a keszthelyi cukrászdában is. Második alkalommal mérettették meg magukat a Balaton Fagyija versenyen. Ebben az évben is két ízvilággal lehetett nevezni. A Balatoni Nyár egy vegán, sorbetfagylalt, amelyben a bodzaíz dominál, mellette a házi eperlekvár, a menta és a rózsabors is szerepel az összetevők között. E mellett a keszthelyi születésű költőnő előtti tiszteleg a Szendrey Júlia pompás kiflikochja fantázianevű édesség. A fagylalt készítője gyermekkora óta rajong Petőfi Sándor feleségéért, így nem volt kérdés számára, hogy egy hozzá kapcsolódó finomságot álmodjon meg.

„Fel tudtam venni a kapcsolatot Gyimesi Emesével, aki történész, irodalomtörténész és Szendrey Júlia-kutató. És ő indított el azon az úton, hogy megosztott velem egy levélrészletet, amit Horváth Attila nevű fia írt Szendrey Júliának. És ebben azt taglalja, hogy az ő édesanyja mennyire remek költő, és mennyire remek konyhaművész volt és ebben említi meg a pompás kiflikochot.” - mondta el Mándi-Fekete Fanni fagylaltkészítő.

Az ez alapján készült édesség egy vaníliáskifli alapú krémfagylalt, amiben meggylekvár, fehércsokoládé és dió is szerepel, tetején pedig egy pirított tojáshab található.

A Balaton Fagyija verseny zsűrije pénteken kóstolta végig a jelentkező 13 cukrászda hűs édességeit. A hetedik alkalommal szervezett megmérettetéssel indult minden évben a tavaszi turisztikai kampány, azonban a koronavírus-járvány miatt ez júniusig csúszott. Mint a zsűri elnöke elmondta, a Balaton Fagyija mindig különleges édesség, a versenyzők minden évben kitesznek magukért.

„Természetes alapanyagokból kell a fagylaltot elkészíteni és külön értékeljük azt, hogyha helyi termékeket is felhasználnak. Természetesen van ehhez egy pontos szakmai megfogalmazás is és ebben a kritériumrendszerben megvitatjuk az ízvilágot, az ízek harmóniáját, a színt, a felhasznált alapanyagot, a technológiát. Úgyhogy egy ilyen komplex pontozólapunk van, azt töltjük ki minden egyes fagylalt kóstolása után és az ott kapott eredményből áll össze végül is a győztes.” - ismertette Fekete Tamás a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A korábbi évektől eltérően a verseny csúszása miatt már aznap eredményt hirdettek a szervezők. Így a balatonfüredi Levendulás Kajszibarack nyerte el ebben az évben a Balaton Fagyija címet. Mellette egy balatonszemesi, egy veszprémi és egy balatonboglári cukrászda készítménye kapott különdíjat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 17. péntek 19:15 | Balatongyörök
A megmérettetésre 13 cukrászda és fagylaltozó 24 finomsággal nevezett.
| 2023. máj. 19. péntek 18:05 | Gyenesdiás
A Balatoni tövises mangós sorbetet a balatonalmádi Amaretto fagyizó fagylaltmestere álmodta meg.
| 2021. jún. 17. csütörtök 17:14 | Balatonföldvár
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
| 2019. máj. 17. péntek 18:30 |
Idén 13 kreáció közül választották ki a gyenesdiási édességet.
| 2019. máj. 6. hétfő 16:31 | Keszthely/Hévíz
A négytagú zsűri 13 helyszínen kóstolta végig a pályázó fagyizók kreációit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.