Az idei év Balaton Fagyiját mutatta be a nyertes készítő, Somodi János. A balatonmáriafürdői fagylaltozó cukrászai hetedik alkalommal indultak a versenyen, 2014. és 2016. után idén is sikerült elnyerniük a megtisztelő címet. A Mézesem a természetesség és a virágzó Balaton jegyében valósult meg. A fagylalt hideg eljárással készült, hogy a méz jó tulajdonságai ne vesszenek el. Ehhez minőségi, intenzív ízű hársmézet használtak, hogy a tejtermékek ne nyomják el az aromáját.
„Igazából bíztunk benne, hogy fogunk esetleg elnyerni egy különdíjat. Most azt, hogy nyerni fogunk, nem tudtuk, mert ugye a méz az megosztó egy picit a magyar emberek szemében. Bár a mézfogyasztás rendkívül egészséges és pórbáljuk mi is most erre felhívni a figyelmet. Úgyhogy bíztunk egy helyezésben, de azt, hogy megnyertük a Balaton fagyiját, az kifejezetten nagy öröm a számunkra.”
Idén 13 fagyizó, illetve cukrászda nevezett a versenyre, összesen 23 kreációval. Az ünnepélyes eredményhirdetés Balatonföldváron volt. A nevezett fagylaltokat ebben az évben is egy négytagú szakembergárda zsűrizte. A Balatoni Turizmus Szövetség 8. alkalommal meghirdetett verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése volt.
„Ez a siker ez üzletileg is mérhető. Hiszen nagyon-nagyon sokan azért választanak egy fagylaltozót, hogy megkóstolhassák az ott díjazott éppen Balaton fagyiját, vagy Balaton fagyija különdíjasának a készítményét. Tehát ez forintban is mérhető sikert jelent és a turizmus szempontjából is ez egy fontos dolog, hogy emberek azért lejönnek, hogy egy ilyen finom helyi terméket megkóstoljanak, hogy élményhez jussanak és hogy egy finom gasztronómiai termékkel legyenek gazdagabbak.” - ismertette Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.
A versenyen 4 különdíjas fagylaltot is kihirdettek. Díjat kapott egy gyenesdiási, egy balatonalmádi, egy balatonszemesi és egy veszprémi fagyizó is.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV