Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jó éve volt a burgonyának Zalában
2018. szep. 17. hétfő | Keszthely
Jó éve volt a burgonyának Zalában
Országosan alacsonyabb a burgonya hozama a tervezettnél a szakemberek szerint. Sok helyen már betakarították a korai termésű krumplikat, ezek mérete és mennyisége is elmarad a megszokottól. A Georgikon földjein is szedik már a burgonyát, itt az időjárási körülmények kedveztek a termésnek.

Javában zajlik a burgonya betakarítása a Georgikon földterületein. Az egyetem közel 20 hektáron ültetett idén a gumós növényből, ennek a többségét vetőburgonyaként értékesítik majd. A keszthelyi nemesítésű krumpli nagyon népszerű országszerte, és az idei év időjárása kifejezetten kedvezett a zalai termésnek a szakemberek szerint.

„Jó éve volt a burgonyának. Tehát a burgonyatermesztés során a vegetációs időszakában a növénynek a megfelelő időben a megfelelő mennyiségű csapadék esett le. Ez azt is jelentette, hogy nagyon oda kellett figyelni a növényvédelemre, tehát rettentő sok gombás betegség, az úgynevezett fitoftóra támadta a burgonyát, ezért intenzíven védekezni kellett ellene. Összességében nem panaszkodhatunk, még a megkésett ültetés dacára sem.” - tájékoztatott Dr. Cernák István, a PE Agrártudományi Kutatóközpont Burgonyakutatási Központjának igazgatója.

Bár a zalai termés jónak ígérkezik, a burgonya hozama országosan elmaradt az elmúlt évekétől. A korai termésű krumpli betakarítása már megtörtént, de a szakemberek szerint ezek sem a várakozások szerint alakultak. A közép- és hosszúérésű fajták esetében is átlag alatti termésre számítanak a gazdák. Ez a burgonyaárak emelkedését vonhatja maga után.

„Kisebb mennyiségű hozammal realizálódtak a betakarítások, mint amik a tervek voltak. Tehát alacsonyabbak a termésátlagok, gyengébbek a mérettartományok a megszokottaktól. Tehát nevezetesen apróbbak a burgonyák, hiába volt lehetőségük a termelők egy részének öntözésre, mégis elég szélsőséges az időjárás, és ennek köszönhetően kevesebb az átlagtermés, ami aztán – a fogyasztók ezzel találkozhatnak a boltokban – hogy magasabb nem csak a burgonya, de egyéb szántóföldi zöldségeknek a fogyasztói árai is.” - tette hozzá Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke.

Keszthelyen jelenleg a klónburgonyák betakarítása és leválogatása folyik. Ezeket nem értékesítik, nem úgy mint az őket követő törzsburgonyát. Az idei évtől a tisztítás során megmaradt földet is hasznosítják a szakemberek, ezzel töltik fel ugyanis a Georgikon burgonyaföldjéhez vezető út kátyúit.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ismét megtartották a burgonyafajta bemutatót.
| 2023. jún. 29. csütörtök 15:09 | Keszthely
21. alkalommal várták a termelőket a Georgikon hagyományos fajtabemutatójára.
| 2023. ápr. 26. szerda 16:12 | Várvölgy
A magasabb összeg ellenére az emelkedés azonban csökkent a tavalyi értékekhez képest.
| 2022. szep. 20. kedd 17:34 | Gyenesdiás
Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a burgonyát népszerűsítő rendezvényt Gyenesdiáson.
| 2022. júl. 1. péntek 16:49 | Keszthely
A legújabb eszközöket és technológiákat ismertették a 20. fajtabemutató napon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.