Korábban még soha nem fordult elő, hogy augusztus közepén cserszegi fűszeres szőlőt lehessen kóstolni. Gaál János 3,6 hektáron termeszt csemege- és borszőlőt nagytilaji birtokán. Azt mondja, körülbelül egy hónappal előbb értett be a cserszegi fűszeres.
„Szeptember közepe, ami a jó érési idő, de már tavaly is előbb érett, úgyhogy évek hosszú sora óta mindig egy picit előbbre vagyunk. Ez az időjárástól lehet függő, meg hát egyre jobban tudok rá vigyázni, egyre többet értek hozzá, ez is valóban hozzásegít ehhez” - nyilatkozta a szőlősgazda.
Két termelő is kínálta a csemegeszőlőt. Az egyik standnál a szép fürtök mellett szőlőoltványt is lehetett vásárolni. Molnár Ferenc Balatongyörökön szőlészkedik, két éve vágott bele a gazdálkodásba. Hazai nemesítésű, erős növekedésű, rezisztens fehérborszőlőt, Biancát vásárolt.
„Nekünk borszőlő kell, mert csemegeszőlő van. Mivel könyvből tanulom a borkészítést, úgy megpróbálom azokat a nemesített fajokat beszerezni, amivel a legjobb eredményt lehet elérni” - mondta Molnár Ferenc.
Idén is a fesztiválon hirdették ki a nagyközség borát, mely egy száraz cserszegi fűszeres lett. A győztes Papp Családi Pincészetnél már a negyedik generáció foglalkozik a szőlészettel, borászattal. A vonyarcvashegyi család számára nagy büszkeség ez a cím. Papp Lajos szerint a dr. Bakonyi Károly által nemesített cserszegi fűszeres meghatározó fajtája a Balaton-felvidéknek.
„Mindenütt megállja a helyét. Íz, zamat szempontjából egy különlegesség, lehet vele borászati szempontból sokat játszani, olyan eredményeket lehet vele elérni, amik országos szinten is kimagaslóak” - nyilatkozta Papp Lajos.
A Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált 12. alkalommal rendezik meg Vonyarcvashegyen. A zamatos szőlők és borok mellett ízletes falatokkal, színes kézműves vásárral és természetesen koncertekkel várják a vendégeket egészen vasárnapig.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV