Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Egyszerre lehet kóstolni a szőlőt és a bort
2018. aug. 17. péntek | Vonyarcvashegy
Egyszerre lehet kóstolni a szőlőt és a bort
Nem csak borból, hanem szőlőből is meg lehet kóstolni a cserszegi fűszerest az idei Bor- és Csemegeszőlő Fesztiválon. A vonyarcvashegyi rendezvényen elhangzott, hogy korábban nem volt példa arra, hogy a megszokottnál egy hónappal előbb beérjenek a szőlőfajták. A rendezvényen kihirdették a nagyközség borát, mely egy száraz cserszegi fűszeres lett. Vasárnapig várják a vendégeket a rendezvényre.

Korábban még soha nem fordult elő, hogy augusztus közepén cserszegi fűszeres szőlőt lehessen kóstolni. Gaál János 3,6 hektáron termeszt csemege- és borszőlőt nagytilaji birtokán. Azt mondja, körülbelül egy hónappal előbb értett be a cserszegi fűszeres. 

„Szeptember közepe, ami a jó érési idő, de már tavaly is előbb érett, úgyhogy évek hosszú sora óta mindig egy picit előbbre vagyunk. Ez az időjárástól lehet függő, meg hát egyre jobban tudok rá vigyázni, egyre többet értek hozzá, ez is valóban hozzásegít ehhez” - nyilatkozta a szőlősgazda. 

Két termelő is kínálta a csemegeszőlőt. Az egyik standnál a szép fürtök mellett szőlőoltványt is lehetett vásárolni. Molnár Ferenc Balatongyörökön szőlészkedik, két éve vágott bele a gazdálkodásba. Hazai nemesítésű, erős növekedésű, rezisztens fehérborszőlőt, Biancát vásárolt.

„Nekünk borszőlő kell, mert csemegeszőlő van. Mivel könyvből tanulom a borkészítést, úgy megpróbálom azokat a nemesített fajokat beszerezni, amivel a legjobb eredményt lehet elérni” - mondta Molnár Ferenc. 

Idén is a fesztiválon hirdették ki a nagyközség borát, mely egy száraz cserszegi fűszeres lett. A győztes Papp Családi Pincészetnél már a negyedik generáció foglalkozik a szőlészettel, borászattal. A vonyarcvashegyi család számára nagy büszkeség ez a cím. Papp Lajos szerint a dr. Bakonyi Károly által nemesített cserszegi fűszeres meghatározó fajtája a Balaton-felvidéknek.   

„Mindenütt megállja a helyét. Íz, zamat szempontjából egy különlegesség, lehet vele borászati szempontból sokat játszani, olyan eredményeket lehet vele elérni, amik országos szinten is kimagaslóak” - nyilatkozta Papp Lajos. 

A Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált 12. alkalommal rendezik meg Vonyarcvashegyen. A zamatos szőlők és borok mellett ízletes falatokkal, színes kézműves vásárral és természetesen koncertekkel várják a vendégeket egészen vasárnapig. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 18. péntek 17:03 | Vonyarcvashegy
17. alkalommal szervezték meg a Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált Vonyarcvashegyen.
| 2017. aug. 18. péntek 18:45 | Vonyarcvashegy
A csemegeszőlőket vehették górcső alá az érdeklődők Vonyarcvashegyen.
| 2015. aug. 14. péntek 15:35 | Rezi/Cserszegtomaj
A környékbeli szőlőskertekben szépek a fürtök, de a csapadékhiány már kezd megmutatkozni a tőkéken.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthelly
Három napon át vonzott tömegeket a Nyugat-Balaton legnagyobb fesztiválja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.