Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A tőkéről a tányérra
2017. aug. 18. péntek | Vonyarcvashegy
A tőkéről a tányérra
Néró, Pölöskei muskotály, Bianka - Csak néhány azok közül a csemegeszőlők közül, amelyeket meg lehet kóstolni a 11. Bor- és Csemegeszőlő Fesztiválon Vonyarcvashegyen. A kóstolás mellett vásárlásra is van lehetőség, de szőlőtelepítésben is segítenek a szakemberek. Természetesen a borházak is várják a vendégeket, és számos zenekar is fellép a rendezvényen.

Csemegeszőlőt kóstol egy házaspár Vonyarcvashegyen. A 11. fesztiválon az Izabellától a Vénuszon át a Biankáig számos fajtából csemegézhettek az érdeklődők.  A gyümölcs mellett az oltványok is kelendőek voltak, sokan még ma is szívesen telepítik a csemegeszőlőt a ház mellé. Sokakat nem csak a finom gyümölcs, hanem a változatos programok is a településre csábítottak.

„Egy Balaton kerülő kerékpártúrán vagyunk, és itt szimpatikus volt a környék, meg hallottuk az Ismerős Arcokat, hogy ma lesz a zenekar, itt játszik, és azért választottuk ezt a helyszínt. Egyébként nagyon patent minden, nagyon finom minden. Jó a szervezés, le a kalappal tényleg a szervezők előtt.” - mondta egy vendég, Nagy Gábor.

A csemegeszőlő évszázadok óta része a magyar kerteknek. Kezdetben az Othello és az Izabella uralta a terepet, később azonban több, külföldről behozott fajta is elterjedt. A csemegeszőlő nem csak önmagában, hanem lekvárként is nagyon népszerű. Dr. Bakonyi László szőlőnemesítő felhívta a figyelmet arra, nem mindig a legszebb szőlő a legfinomabb. Ugyanakkor azt is kiemelte, ma a mag nélküli fajták a legkelendőbbek.

„A Balaton környékén szükséges, hogy a nyár folyamán érjen, tehát augusztus végéig le tudják szedni, meg tudják enni. Aztán a gyerekek, ha megkóstolták – és az unokám is így van vele – akkor már a mag nélküliből. Nem baj, ha kicsi, nem baj, ha nem szép, de azért mag nélküli legyen. Egy jó ízű mag nélküli, ne adj Isten, nem is lett permetezve. Ez a jövő útja szerintem.” - emelte ki Dr. Bakonyi László, szőlőnemesítő.

A színpadon este hét órakor kezdődtek a programok az ünnepélyes megnyitóval. Péter Károly, a település polgármestere kiemelte, a kiváló borszőlők mellett fontos megismerni a számos fajtát felvonultató csemegeszőlőt is. Kihirdették Vonyarcvashegy Borát is, a megtisztelő címet idén a Papp és Fiai Pincészet Zenit bora nyerte. A megnyitó végén a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai koccintottak az idei nyertes borral.

„A Papp és Fiai Pincészet bora az egy különleges ízvilágot tudott varázsolni, a 2016-os évjárat a Zenit borból. Ennek van egy olyan íze, egy olyan üzenete, hogy igen, szőlő igaz, hogy nincs Vonyarcvashegy környékén, de magát a szőlőt megtermelik a környező Balaton-felvidéki településeken, és utána visszahozzák ide, a településre.” - hívta fel a figyelmet Vonyarcvashegy polgármestere.

A nyitónapon az Ismerős Arcok zenekar szórakoztatta a közönséget, este pedig utcabállal várták az érdeklődőket. Pénteken A Zinger együttes lép fel, szombaton pedig a Marcali 3 Tenor várja a vendégeket. Vasárnap a Makám együttes zárja a koncertek sorát. Mindhárom napon várják a gyerekeket is, illetve lehetőség van szőlőkóstolásra és szaktanácsadásra is.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

| 2023. aug. 18. péntek 17:03 | Vonyarcvashegy
17. alkalommal szervezték meg a Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált Vonyarcvashegyen.
| 2018. aug. 17. péntek 14:51 | Vonyarcvashegy
Borból és szőlőből is meg lehet kóstolni a cserszegi fűszerest az idei Bor- és Csemegeszőlő Fesztiválon.
| 2015. aug. 14. péntek 15:35 | Rezi/Cserszegtomaj
A környékbeli szőlőskertekben szépek a fürtök, de a csapadékhiány már kezd megmutatkozni a tőkéken.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthelly
Három napon át vonzott tömegeket a Nyugat-Balaton legnagyobb fesztiválja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.