Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Milyen lesz a termés?
2015. aug. 14. péntek | Rezi/Cserszegtomaj
Milyen lesz a termés?
Jó termésre számítanak a környékbeli szőlősgazdák. Az eddigi meleg, sok napsütéses idő kedvezett a szőlőnek. Azonban a csapadékhiány jelei már megmutatkoznak egyes dűlőkön. Az ország egyes részein a csabagyöngyét már szüretelik, de a térségben jellemző fajták szüretéig még sokat változhat az időjárás.

„Az olaszrizlingünk én úgy gondolom, hogy szép egészséges, viszont ami nagyon hiányzik, az a csapadék.”  A szemeknek ilyenkor már nagyobbaknak és világosabbaknak kellene lenniük Decsics Györgyné szerint. A rezi családi pincészetben azért még nem aggódnak, hiszen a falura jellemző olaszrizling szüretje októberig is elhúzódhat, addig pedig még sokat változhat az időjárás. Most a cserszegi fűszeres szüretjét tervezik. Ennek augusztus végén, szeptember elején jöhet el az ideje. A Decsics család összesen 2,5 hektár saját, illetve bérelt szőlőbirtokon gazdálkodik a Rezi dűlőkön. Az olaszrizling, a cserszegi fűszeres és a tramini mellett, cabernet, zweigelt és alba cabernet szőlőjük van. Ha a várt csapadék megérkezik, jó minőségű mustot préselhetnek majd. 

Csörgedezik az éltető víz a Georgikon szőlőjében. A vékony termőréteg miatt nagyon elkél az öntözés ezeken a sorokon. Több tőkén is láthatóak a szárazság jelei, de pár lépéssel odébb, a jobb talaj felett már gyönyörű fürtök dagadnak. A helikon csemegeszőlő érettségéhez már csak pár nap szükséges. Augusztus 15. után már piacra kerül. A környékbeli üzletekben fogják értékesíteni a cserszegi nemesítésű szőlőt. Kocsis László, a Kertészeti Tanszék vezetője azt mondja, szép képet mutatnak a környék szőlőskertjei is, ez persze függ a talaj- és dűlőadottságoktól. Az időjárás sokszor kiszámíthatatlan. A várt csapadék, akár gondot is okozhat, ha egyszerre túl nagy mennyiségben érkezik. A növényvédelem eddig sikeres volt a környéken. A tavalyi rossz év után a gazdák nagy gondot fordítottak erre. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2023. szep. 8. péntek 17:21 | Cserszegtomaj
Szőlőfajta bemutatóval, borkóstolóval egybekötött szőlészeti-borászati találkozó volt Cserszegtomajon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.