Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szőlő- és borünnep Vonyarcvashegyen
2024. aug. 19. hétfő | Vonyarcvashegy
Szőlő- és borünnep Vonyarcvashegyen
Idén is megrendezték Vonyarcvashegyen a hagyományos Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált. Az immár tizennyolc esztendős rendezvény három napon keresztül várta a szőlő, a szőlőoltványok, valamint a bor szerelmeseit.

Szőlőt és oltványt is lehetett vásárolni a vonyarcvashegyi Bor- és Csemegeszőlő Fesztiválon. Lehetett kapni a napjainkban népszerű magnélküli, valamint a permetezést nem igénylő fajtákból is. A hagyományos Izabella is népszerű volt a vásárlók körében. A ceglédi Vigh Ferenc szőlőt vásárolt. "Csemegeszőlőt vásároltam. Saszlát azt mi otthon is tudunk termelni. Kíváncsi voltam, hogy itt milyen különös csemegeszőlők vannak. Ezért is jöttem el ide erre a csemegeszőlő fesztiválra" - mondta el kérdésünkre.

Bakonyi László és munkatársai kínálták itt a szőlőt és az oltványt. A szőlőnemesítő elmondta: a rendezvény alapításakor, tizennyolc esztendővel ezelőtt annak drukkoltak, hogy a szőlő beérjen erre az augusztus közepi időpontra. Mára megváltozott az időjárás. "18 év után ott vagyunk, hogy a korai fajtákat már nem tudjuk megmutatni. Szeptemberi fajták érnek, és azok, amik még nem szenvedtek egy kis aszályt, mert nem minden kolléga tud öntözni" - így vélekedett Bakonyi László.

A fesztiválon az esti órákban szórakoztató programok is voltak a színpadon: nagy sikert aratott Dánielfy koncertje. Sokan voltak a fesztiválon - talán mindenki tudta, a térség egyik utolsó, nagyobb rendezvénye ez. Természetesen nem csak a szórakoztatás a cél, hanem az, hogy a termelők és a fogyasztók egymásra találjanak. Németh-Papp Katalin bortermelő elmondta: "Nagyon sokféle borral érkeztünk: körülbelül öt féle vörös fajtával és tizenöt féle fehérborral. Teljesen mindegy egyébként, hogy milyen jellegű vendégek érkeznek - általában fröccsöt, nyilván ebben a meleg időben fröccsöt szeretnének inni. A fiatalok szeretik a pálinkát, azt is fogyasztják."

A rendezvényen nem csak a borokat lehetett megkóstolni, hanem finom ételekkel is várták a vendégeket. Leginkább a helyi lakosság látogat el a fesztiválra, de a turisták is jelentős számban érkeznek. Vonyarcvashegy jelmondata: “Egy év, négy szezon”. Pali Róbert polgármester úgy véli, eszerint alakíták a programokat: "Arra törekedtünk mi nagyközség szinten, hogy olyan közösségteremtő, olyan közösségépítő rendezvényeket, akár új rendezvényeket hozzunk be Vonyarcvashegyre - ami meg is történt -, amit rendszeresen vissza is tudunk hozni. Ne csak egy alkalommal legyen, hanem egymásra épülőek legyenek. Ne csak pipajelleggel legyenek rendezvényeink, hanem legyenek annak értékeik."

Vonyarcvashegy vezetése nem csak az értékek létrehozására törekszik, hanem a közösségépítésre, a hagyományteremtésre is. Ennek köszönhetően jó eredményekkel zárják a legmelegebb évszakot.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. aug. 1. csütörtök 19:15 | Keszthely
Zala vármegye borkultúrájának egyik legkiemelkedőbb rendezvénye a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep tegnap nyitotta meg kapuit.
| 2024. júl. 19. péntek 19:15 | Balatongyörök
Vasárnapig koncertekkel, valamint helyi és környékbeli borházakkal várnak mindenkit a Györöki Borkorzóra.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.