Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Támadnak a kullancsok
2018. júl. 13. péntek | Keszthely
Támadnak a kullancsok
Magyarországon a kullancsok 12-50 százaléka fertőzött. A kullancsszezonra hamar szakértővé válunk: kívülről fújjuk a tévhiteket, a fertőzés menetét, az eltávolítást és a kezelést is. Védekezni lehet, de nehéz ellene. Az esetek húsz százalékában maradandó idegrendszeri károsodást szenvedhetünk a Lyme-kórtól vagy agyhártyagyulladástól.

A leggyakoribb módszer arra, hogy kullancscsípést szenvedjünk, a természetben való séta, kirándulás. A legelemibb védekezési mód a minél zártabb öltözet, ugyanis a nyaknál, a csuklónál és a bokánál a feszes, gumis ruházat - ha nem is hermetikusan - mindenképp elzárja a kis paraziták útját.

Hiába a zárt ruházat, ha van háziállatunk. A kullancsok előszeretettel telepszenek meg például egy kutya szőrében, ahonnan pillanatok alatt átkerülhet az ember bőrére is. De nem csak a kutyák, hanem a macskák és minden házi- és vadállat terjesztheti a kullancsot. Az állatoknál és embereknél fellépő betegségek hasonlóak, de nem ugyanazok.

"Magyarországon a kutyákra legveszélyesebb, kullancs által terjesztett betegségek a Lyme-borreliosis, babeziózis, anaplasma ehrlichia. Hasonló tüneteket okozhatnak ezek: bágyadtságot, levertséget a kutyánál. Tehát, ha kullancsot találtak az ebben, akkor jöjjenek el állatorvoshoz, szakemberhez, aki felhívja a figyelmet, hogy mire is kell odafigyelni, milyen tüneteket kell észrevenni ezen betegségek során." - mondta el Dr. Nemes Katalin, kisállatgyógyász szakállatorvos.

A kullancsot az Actellic 50 EC rovarölő szerrel sajnos egy uniós előírás miatt nem lehet irtani - mondja Faragó Zsolt egészségügyi gázmester. A legjobb módszernek tartja, ha a csípést megfelelő védekezéssel próbáljuk elkerülni. Hosszú nadrág, világos ruházat, zárt cipő viselése ajánlott.

"Tévhit, hogy a kullancsok a fákról potyognak ránk. Előfordulhat, hogy az emberre hullik, de általában a bokrokról, a növényzetről, magasabb fűszálakról másznak ránk, vagy lesodorjuk őket a növényzetről. A kullancsok elleni irtószeres kezelést nem végezhetünk hiszen az egyetlen irtószer forgalomba hozatali engedélyét visszavonták, így a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt." - emelte ki Faragó Zsolt, egészségügyi gázmester.

A gyógyszertárakban különféle készítmények is kaphatók kullancs ellen, vagy az eltávolításhoz. Léteznek bőrbe dörzsölhető krémek, illetve szájon át adagolható, megelőző ellenszerek is. Ha már megcsípett bennünket vagy háziállatainkat a kullancs, minél előbb ki kell szedni. A Lyme-kór első tünetével, az úgynevezett vándorló, körkörösen piros bőrpírral a bőrgyógyászt vagy háziorvosunkat keressük fel.

"Amit úgy ismerjünk, hogy kullancs elleni védőoltás, nem a kullancs ellen véd meg, hanem a kullancsban lévő vírust küszöböli ki az ember szervezetéből. Ez az, amelyiket tulajdonképpen már egy-két éves gyermekkortól élete végéig az ember kaphat. Mondjuk három oltásból áll eleve az egyszeri védettséghez és utána meg körülbelül három évente egy újabb oltásból." - tájékoztatott Dr. Gárdos Sándor, háziorvos.

Azok számára, akik sokat járnak a természetben, mindenképpen ajánlott a védőoltás beadása. Az injekció csak az agyvelőgyulladás ellen hatásos. A Lyme-kór százszor gyakoribb, mint a fertőző agyhártyagyulladás. Jól gyógyítható és országosan, évente két-háromezer eset jellemző. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2022. okt. 20. csütörtök 18:17 | Keszthely
A kullancsok ellen 100%-os védekezés nincs.
| 2022. már. 11. péntek 14:11 | Keszthely
Fokozottan kell számítani a vérszívókra az erdőkben, parkokban, kiskertekben is.
| 2021. máj. 18. kedd 19:03 | Keszthely
Megfelelő védekezéssel,testünk átvizsgálásával megelőzhető a fertőzés.
| 2019. már. 27. szerda 16:15 | Keszthely
Az enyhe tél miatt több lehet a kullancs idén, Zala megye kiemelten fertőzött.
| 2017. ápr. 21. péntek 16:38 | Keszthely
A tavaszi időjárás és a csapadék kedvez a vérszívóknak. Fontos a védekezés és a védőoltás beadatása is.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.