Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Támadnak a kullancsok
2019. már. 27. szerda | Keszthely
Támadnak a kullancsok
Az enyhe tél kedvezett a kullancsoknak, így a melegebb idő beköszöntével már egyre több helyen megjelennek ezek a vérszívók. Mivel nincs természetese ellenségük, ezért egyre nagyobb egyedszámmal találkozhatunk évről évre. Nem csak az erdőkben vagy bozótos helyeken, hanem akár a kiskertekben is megjelenhetnek.

A kullancs által kedvelt testtájakat is felsorolta Dr. Kovács Szivlia. A Georgikon Kar adjunktusa felhívta a figyelmet arra, a kullancsok mindhárom fejlődési fázisban, lárvaként, nimfaként és kifejlett egyedként is vért szívnak, ezáltal fertőzhetnek. Ezért fontos, hogy egy-egy kirándulás után ne csak a nagy, hanem akár az 1-2 milliméteres példányokat is keressük magunkon. Kullanccsal azonban a saját kertünkben is találkozhatunk.

„Nagyon szeretik a párás, a jó párás és árnyékos környezetet. Éppen ezért meg lehet őket találni kerítések tövében, bokrok tövében. A tűző napot nem szeretik. A tűző napon néhány óra alatt elpusztulnak, tehát azt egyáltalán nem bírják. Ettől eltekintve, ami erdős terület vagy fás, árnyékos, mindenképp árnyékos és – nagyon fontos – magas páratartalmú területet keresnek.” - mondta a Panon Egyetem Georgikon Karának adjunktusa.

Országosan Zala megye az egyik legfertőzöttebb a kullancsokat illetően. 2017-ben 2 fő, 2018-ban már 7 fő fertőződött meg vírusos agyvelőgyulladással a megyében. A Lyme-kórosok száma ennél jelentősen magasabb. A keszthelyi és zalaszentgróti járásban az elmúlt két évben nem fordult elő encephalitis, Lyme-kórban pedig 11 fő szenvedett. A Lyme-kór antibiotikummal jól kezelhető, a vírusos agyvelőgyulladás azonban akár halálos is lehet, ez oltással megelőzhető.

„A védőoltás egy nagyon fontos dolog. A védőoltást minél korábban érdemes elkezdeni, azt tudom mondani október-november hónapban. Többfajta oltóanyag létezik, létezik oltóanyag gyermekeknek, felnőtteknek. Többfajta oltási séma is van, de az alap oltási séma az az, hogy megkapja az illető az oltást, majd utána 1-3 hónap múlva a második oltást, a harmadik oltást pedig egy év múlva.” - tájékoztatott Dr. Divinyi Tamás, a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tisztifőorvosa. 

A kullancsok ellen leginkább öltözködéssel lehet védekezni. Az erdős, bozótos helyeken célszerű világos ruhát és kalapot viselni, a nadrág szárát betűrni a zokniba, így megnehezítjük a vérszívók haladását. A kullancs számára akár 2-3 óra is szükséges ahhoz, hogy elkezdjen táplálkozni, így minél előbb eltávolítjuk, annál kisebb a fertőzés veszélye.

Egy az egyik típusú kullancscsipesz, amit a gyógyszertárakban meg lehet vásárolni. Ennek segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a bennünk ragadt kullancsot. Nagyon fontos, hogy kirándulások után átvizsgáljuk magunkat, és segítsünk egymásnak az olyan testtájak ellenőrzésében, amit mi magunk nem érünk el.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. okt. 20. csütörtök 18:17 | Keszthely
A kullancsok ellen 100%-os védekezés nincs.
| 2022. már. 11. péntek 14:11 | Keszthely
Fokozottan kell számítani a vérszívókra az erdőkben, parkokban, kiskertekben is.
| 2021. máj. 18. kedd 19:03 | Keszthely
Megfelelő védekezéssel,testünk átvizsgálásával megelőzhető a fertőzés.
| 2018. júl. 13. péntek 11:09 | Keszthely
A vérszívók irtását uniós jogszabály tiltja, a betegségek terjesztése miatt viszont fontos a védekezés!
| 2017. ápr. 21. péntek 16:38 | Keszthely
A tavaszi időjárás és a csapadék kedvez a vérszívóknak. Fontos a védekezés és a védőoltás beadatása is.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.