Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kedvezett a kullancsoknak az enyhe tél
2022. már. 11. péntek | Keszthely
Kedvezett a kullancsoknak az enyhe tél
Magyarország közepesen fertőzött országnak számít a kullancs által terjesztett betegségek tekintetében. Nem csak a természetben, hanem a kertekben, parkokban is számítani kell a vérszívókra. Odafigyeléssel a csípés és a betegségek megelőzhetők, illetve az agyvelőgyulladás esetében védőoltás is rendelkezésre áll.

A kirándulás, természetjárás kellemetlen velejárója lehet a kullancs. Zala megye kifejezetten fertőzött ezekkel a vérszívókkal.

„Csípés is volt, de azt is figyeljük fokozottan, a helyét, hogy esetleg mi alakul ki, Lyme-kór, stb. Mindegyiknek a jelét tudom, egészségügyben dolgozom, bőven tudom, hogy mire kell odafigyelni” - mondja Körmendy Dezső.

Hazánkban körülbelül húsz kullancsfaj fordul elő, de csak néhány jelent veszélyt. A kullancs encephalitis és a Lyme-kór a két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség. Előbbire létezik védőoltás, a Lyme-kórra viszont nem. A legjobb védekezés a megelőzés.

„Havonta többször ki szoktam jönni sétálni haverokkal, ismerősökkel. A kullancsok ellen hosszúgatyával, hosszú ujjú felsővel, zárt ruházattal és este átvizsgálom magamat otthon, hogy nem szedtem-e össze valamit” - nyilatkozta Gellért Károly. 

Az ember mellett a háziállatok, kis kedvencek is veszélyeztetettek. A kutyák szinte mágnesként vonzzák a kullancsokat. Az ebeknél az egyik legveszélyesebb betegséget a Babesia Canis nevű egysejtű vörösvértest-élősködő okozza, ez az emberre nem veszélyes, de a kutya akár napok alatt belepusztulhat.

Dr. Kovács Szilvia egyetemi docens: „Az ixodes ricinus az az egyik olyan faj hazánkban, ami a kullancs encephalitis terjesztésében, valamint a Lyme-kórnak a terjesztésében jelentős. Tehát tőle kell igazán tartanunk és lehetőség szerint elkerülnünk, hogy vért szívjon belőlünk.”

A közönséges kullancs mindössze pár milliméteres, de annál több gondot okozhat. Általában a levelek, fűszálak végén kapaszkodnak meg, alkalmas pillanatot keresve arra, hogy az arra járók tollazatára, bundájára, ruházatára felkapaszkodjanak. 

„Mivel nem volt annyira hideg ez a tél, így fokozottan lehet most már számítani a jelenlétükre. Most ugyan ezekben a napokban hűvös van és van mínusz egy-két fok is, de már kell velük számolni. Tulajdonképpen elmondhatjuk azt, hogy most már az egész év folyamán lehet kullancsokkal találkozni akár a városi parkokban, a saját hátsó kertünkben, de még kinn az erdőn is” - tette hozzá a MATE Georgikon Campus oktatója. 

Csípéskor a legfontosabb az élősködő mielőbbi eltávolítása. A legjobb erre egy vékony hegyű csipesz, vagy a gyógyszertárakban is kapható kullancscsipesz. A vérszívót a bőrhöz minél közelebb kell megfogni és határozott mozdulattal kihúzni. Fontos, hogy ne gyötörjük az állat testét és ne vessünk be népi praktikákat, mert ezek hatására a fuldokló kullancs beköpi a kórokozót a szervezetbe.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2022. okt. 20. csütörtök 18:17 | Keszthely
A kullancsok ellen 100%-os védekezés nincs.
| 2021. máj. 18. kedd 19:03 | Keszthely
Megfelelő védekezéssel,testünk átvizsgálásával megelőzhető a fertőzés.
| 2019. már. 27. szerda 16:15 | Keszthely
Az enyhe tél miatt több lehet a kullancs idén, Zala megye kiemelten fertőzött.
| 2018. júl. 13. péntek 11:09 | Keszthely
A vérszívók irtását uniós jogszabály tiltja, a betegségek terjesztése miatt viszont fontos a védekezés!
| 2017. ápr. 21. péntek 16:38 | Keszthely
A tavaszi időjárás és a csapadék kedvez a vérszívóknak. Fontos a védekezés és a védőoltás beadatása is.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.