Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kezdődik a kullancsszezon
2017. ápr. 21. péntek | Keszthely
Kezdődik a kullancsszezon
A tavaszi enyhébb és csapadékosabb időjárásban egyre több helyen jelennek meg a kullancsok. Zala megye évek óta az egyik legfertőzöttebb területek egyike az országban, itt található a legtöbb, betegséget terjesztő vérszívó. A vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltás-sorozatot már ősszel el kell kezdeni, a Lyme-kór ellen azonban egyelőre még nincs kifejlesztve vakcina.

Az elmúlt napok télies időjárása nem kedvezett ugyan a kullancsoknak, de ahogy melegszik az idő, a zöldterületeken megjelennek az apró vérszívók. A tavaszi napsütésben sok család indul kirándulni a környező erdőkbe, számukra rendkívül fontos a kullancs ellen védekezés. Jó tudni, hogy az atkák nem csak az aljnövényzetből, hanem másfél-két méteres magasságból is támadhatnak.

„A legegyszerűbb az öltözködés. Azt mondják, hogy zárt cipő, zokniba belehúzni a nadrágot, és akkor megnézni azt, hogy volt-e rajtunk kullancs vagy nem. A kullancsok lassan mászó élőlények, és lassan közelítik meg azt a testrészt, ahova be szoktak férkőzni. Ez főleg a hajlatokban, fül tövében, a haj közé, tehát a puhább részekre próbálnak menni.” - mondta egy természetjáró, Horváth Attila.

A kullancscsípés ellen nem csak megfelelő ruházattal, hanem különféle riasztó szerekkel is lehet védekezni. Ha pedig valaki kullancsot talál magában, akkor a gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanállal vagy csipesszel lehet a leghatékonyabban eltávolítani. Az atkák több betegséget is terjesztenek, ezek közül a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme kór a legveszélyesebb. Az agyvelőgyulladásra létezik már védőoltás, ezt azonban időben kell kérni a háziorvostól a megfelelő védettség kialakulásának érdekében.

„A védőoltás egy nagyon fontos dolog, a védőoltást időben kell elkezdeni. Október-november hónapban már érdemes beadatni gyermekeknek vagy felnőtteknek egyaránt, mert a védettséghez egy bizonyos idő kell. Az első oltás után 1-3 hónappal jön a második oltás, majd körülbelül 9-12 hónap múlva a harmadik oltás, majd utána kell emlékeztető oltás három év múlva. Később majd a háziorvos megmondja, hogy életkortól függően három évente vagy öt évente kell.” - tájékoztatott Dr. Divinyi Tamás, a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tisztifőorvosa.

A Lyme-kór ellen egyelőre nincs védőoltás, ezt a betegség kialakulása után, antibiotikummal tudják kezelni. Fontos, hogy ha valaki kullancsot talált magában, és utána influenzaszerű tüneteket észlel, mindenképpen keresse fel a háziorvosát. Kirándulások, vagy hosszabb szabadban tartózkodás után érdemes átvizsgálni magunkat, hiszen az időben eltávolított kullancs kisebb eséllyel okoz fertőzést.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. okt. 20. csütörtök 18:17 | Keszthely
A kullancsok ellen 100%-os védekezés nincs.
| 2022. már. 11. péntek 14:11 | Keszthely
Fokozottan kell számítani a vérszívókra az erdőkben, parkokban, kiskertekben is.
| 2021. máj. 18. kedd 19:03 | Keszthely
Megfelelő védekezéssel,testünk átvizsgálásával megelőzhető a fertőzés.
| 2019. már. 27. szerda 16:15 | Keszthely
Az enyhe tél miatt több lehet a kullancs idén, Zala megye kiemelten fertőzött.
| 2018. júl. 13. péntek 11:09 | Keszthely
A vérszívók irtását uniós jogszabály tiltja, a betegségek terjesztése miatt viszont fontos a védekezés!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:00
Szignatúra
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.