Fűszeres pászkát is készítettek a gyöngytyúkhúsos leveshez Hévízen. Ezen kívül folyami rák, vadnyúl, tokhal és bárány is terítékre került a 13 helyi és környékbeli konyhafőnök vacsoráján. A program ötlete Farkas Bálint fejében fogalmazódott meg. A vacsora célja, hogy a különféle hotelek és éttermek konyhafőnökei megismerjék egymást, és egy szoros együttműködés alakuljon ki közöttük. A vacsorán az elmúlt időszak trendjeinek megfelelően a résztvevők csak az étkek főbb alapanyagairól tájékozódhattak a menükártyákról.
„Az elképzelés az volt, hogy Zala megye, Balaton régió, és, hogy ne menüket írogassunk egymásnak, hanem én, mint az első szervező – és ezt majd mindig a következő házigazda megírja, hogy mi az, amiből alakuljon az előétel, a főétel, a desszert. Erre a párosok, a séfpárosok kitalálnak valamit, elhozzák, mi ezt lepróbáltuk, le fogjuk próbálni a további alkalmakkor is, kritizáljuk, mérlegelünk, javítunk rajta, elhagyunk belőle valamit.” - tájékoztatott a "13 séf válaszol" ötletgazdája.
Az első séfvacsorának a Hotel Bonvital Brix Bisztrója adott otthont, ahol többek között szállodaigazgatók, városi elöljárók és a séfek családjai is részt vettek. A hat fogásos menüt párokban készítették a séfek, a vacsora sikere azonban mindannyiuk érdeme volt. A tervek szerint minden séfvacsorának lesz egy díszvendége, az első alkalommal a választás Zámbó Tiborra, az egyik hévízi szálloda vendéglátás igazgatójára esett, aki méltatta is a séfeket.
„Én mindegyik szakember előtt kalapot emelek, mert tényleg a szakmának a csúcsát képviselik a maguk módján. Még hogyha nem is verik a mellüket, és nem is ismerik őket annyira, de ezek az emberek hihetetlen munkát végeznek. Higgyék el, hogy egy olyan négy csillagos vagy négy és fél csillagos szállodában 400-450 főre folyamatosan, egy 97-98%-os megelégedettségi indexszel a vendégek részéről, a konyha és egyéb által megelégedett vendéget tapasztalni nem egyszerű dolog.” - emelte ki a program díszvendége.
A vacsoravendégek a konyhában zajló munkát is nyomon követhették egy kivetítő segítségével, a halfogás elkészítésének titkát azonban testközelből is elleshették. A Brix Bisztró teraszán ugyanis a séfek grillezték a tokhalat, és a tányérra kerülő kreációt is a vendégek szeme láttára alkották meg. A szervezők szeretnének hagyományt teremteni a programból, így az este végén a következő vendéglátót is kisorsolták.
Regman Karola - Keszthelyi TV