A 13 séf már 15 alkalommal örvendeztette meg a gasztronómia szerelmeseit. Először Hévízen jöttek össze a környékbeli szállodák, éttermek séfjei, hogy közösen főzzenek egy komplett menüsort. A program célja az volt, hogy összehozza a séfeket, kimozdítsa őket a komfortzónájukból. Az ötletgazda Farkas Bálint most még nagyobbat álmodott. Megkereste a helyi termelőket, hogy őket is bevonja egy nagyszabású gasztronómiai programba.
„Csíranövényekkel foglalkozunk. Szeretnénk feldobni az ételeket a miáltalunk készített növényekkel, virágokkal. Itt minden ehető, ami nálunk az asztalon van, úgyhogy mindenkinek ajánlom, hogy kóstolja meg, nézze meg és próbálja ki.” - mondta egy termelő, Tóth Annamária.
A termelők ízelítőt adtak a termékeikből az egyeztetésen. A csírák és ehető virágok mellett házikenyér, különféle mézek és lekvárok, sajtválogatás és zalai borok is szerepelnek a kínálatban. A séfek feladata az lesz, hogy két-három termelővel összefogva ízletes fogást készítsenek az alapanyagokból. Emellett ötleteket is adnak ahhoz, hogy milyen formában lehet még feldolgozni az adott termékeket.
„A 23 termelő az 23 termékkör. Persze van benne két sajtos is, az egyik kecskesajtot készít, a másik hagyományos tehénsajtot. Van fürjtojás, van mikrozöldség, lesz tokhal, lesz dörögdi marha, lesz Angus marha, lesznek mézek, lesznek szörpök, italok, gyümölcsitalok, de lesz bor is például Zalaszentgrótról. Hosszú lenne felsorolni, rengeteg lesz. Ezeket egyébként ezután az értekezlet – megbeszélés – után elkezdjük posztolni. Tehát egyrészt bemutatom, bemutatjuk egyesével a termelőket, és hogy ők milyen séffel dolgoznak együtt.” - tájékoztatott Farkas Bálint, a program ötletgazdája, a 13 séf Egyesület elnöke.
Az érdeklődők azt is megtudhatják még a rendezvény előtt, hogy milyen étkeket készítenek a séfek. A 13 séf korábbi rendezvényei is nagy sikernek örvendtek, hiszen különleges és nagyon finom fogásokat kóstolhattak a vacsorák résztvevői. Az ételek mellett a különböző termelők portékáinak megvásárlására is lesz lehetőség. A programot az alsópáhoki rendezvénytéren szervezik meg.
„Farkas Bálint, az itteni séf megkeresett engem azzal a kéréssel, hogy szeretnének egy nagyszabású gasztronómiai rendezvényt tartani a környékbeli séfek, szállodákban dolgozó séfek számára. Én örömmel mondtam azt, hogy Alsópáhok ennek nyilván házigazdája lesz. A sportpályánkon fogjuk ezt megtartani.” - tette hozzá Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere.
A szervezők együttműködnek az ágazati képző központtal is, így a séfekhez és a termelőkhöz egy-egy szakács tanuló is csatlakozik. A 13 séf kiemelt célja ugyanis az utánpótlás nevelés.
Regman Karola - Keszthelyi TV