Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A jövőre is gondol a 13 séf
2023. ápr. 14. péntek | Hévíz
A jövőre is gondol a 13 séf
Játékos, interaktív bemutatón népszerűsítik a szakács szakmát a 13 séf Egyesület tagjai. Legutóbb a hévízi Illyés Gyula Általános Iskolába látogattak el a konyhafőnökök. Céljuk, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok megtapasztalják ennek a hivatásnak a szépségeit.

Minden érzékszervüket próbára tehették a diákok. Tapintással többen felismerték a zellergumót. Ezen kívül fűszereket szagoltak és külleme alapján a petrezselymet is felismerhették a vetélkedőn a gyerekek.

„Nagyon érdekes volt és nagyon szuper volt. Igaz, hogy csak negyedikek lettünk, de nagyon örültem, hogy itt lehettem” - nyilatkozta Bakos Erik tanuló. 

A tavaly óta már egyesületként működő 13 séf célja az volt, hogy játékos formában, szó szerint megízleljék a tanulók a szakma szépségeit. A z egy tanórát felölelő játékos foglalkozásokat idén kezdték el. A vármegye iskoláinak ajánlották fel első körben, hogy segítik a pályaorientációs munkát.

„Hitvallásunk az, hogy az örömfőzéseken és szállodában való megjelenéseken kívül egyrészt tarjuk egymással nagyon szorosan a kapcsolatos, a harmadik és - talán nevezhetem most - a legfontosabbnak az utánpótlásképzés, nevelésben való részvételt. Amikor ezt kigondoltam, akkor az volt az elképzelés, hogy hatodikos, hetedikes korukban a gyerekeket még meg tudjuk szólítani játékos formában, illetve talán tudunk nekik példát is mutatni, hogy hova lehet eljutni, hova lehet fejlődni ebben a szakmában” - mondta televíziónknak Farkas Bálint egyesületi elnök, a 13 séf ötletgazdája. 

Minden intézménynek kötelező pályaorientációs napot tartani. Az iskolák nyolcadikos tanulói már túl vannak az ilyen programon, ezért most az alsóbb évfolyamokat szólítják meg a séfek. Voltak már Borsfán, Pacsán, Hévíz után pedig még további három helyszínre várják őket

Csepregi Mária iskolaigazgató: „Most is az volt a cél, hogy kicsit testközelben, saját környezetükben, de mégis más színben lássanak egy szakmát, más színben lássák akár egy egyesület működését, egy közösséget, akik nagyon jól működnek itt a városon belül. Mi ezt nagyon fontosnak tartjuk, azért hogy itt, megszokott környezetben, mégis másképp, élményszerűen ismerkedjenek meg szakmákkal.”

A séfeknek nagy kihívás a megfelelő utánpótlás biztosítása. Azt tapasztalják, hogy egyre nehezebb jó szakembereket találni. Küldetésük és hivatásuk mellett elkötelezettek, ezért hozták létre pályaorientációs programjukat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 9. csütörtök 19:15 | Alsópáhok
Ízek találkozása címmel szervez gasztronómiai programot a 13 séf Egyesület Alsópáhokon.
| 2023. ápr. 3. hétfő 17:26 | Keszthely
Szárnyasból-, halból- és marhából készült ételek is kerültek a vendégek asztalára.
| 2022. már. 21. hétfő 13:12 | Hévíz
Különleges gasztronómiai élményt kínált a 106 szerencsés vendég.
| 2018. ápr. 17. kedd 13:46 | Hévíz
A hagyományteremtő céllal szervezett program célja a séfek közötti együttműködés erősítése volt.
| 2024. okt. 2. szerda 19:15 | Keszthely
Idén is zajlik az országos pályaorientációs mérés.
X. évfolyam 24. szám
Megjelenés: 2024. december 20.
18:48
Göcsej Filmfesztivál
19:45
Balasport 2024
20:15
Egy csipetnyi szó
20:43
Savaria Filmfesztivál
21:00
Hargita TV
21:21
21:23
Kukkantó
21:48
Göcsej Filmfesztivál
22:45
Balasport 2024
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.