Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Minőségi termékek helyi termelőktől
2018. ápr. 4. szerda | Gyenesdiás
Minőségi termékek helyi termelőktől
Sajtokat, házi készítésű szörpöket, lekvárokat és különböző zöldségkrémeket is bemutattak a helyi értékek napján Gyenesdiáson. A rendezvény fő célja, hogy településen és környékén élő termelők találkozhassanak a gyenesdiási szállásadókkal, valamint a helyi termékek iránt érdeklődőkkel.

Gyenesdiási és környékbeli termelők finomságait is meg lehetett kóstolni a Darnay Pince rendezvénypajtájában. A különféle magokkal vagy csokoládéval ízesített mézek nagy népszerűségnek örvendtek, de a vendégek szívesen kóstolgatták a várvölgyi sajtokat is. Szánti József életének már kiskora óta része a sajtkészítés.

„Mikor gyerekek voltunk, akkor is volt már sajtkészítés a családban. Mivel a másik munkahelyemet nem folytattam tovább, ezért úgy gondoltam, hogy megpróbáljuk. Családi hagyományként belevágtunk ebbe, és nagyon jól sikerült, mert nagyon jó minőségűek a sajtok, és van rá igény.” - mondta Szánti József, sajtkészítő.

A program célja az volt, hogy a szakemberek népszerűsítsék a helyben készült termékeket. Felhívták a figyelmet arra is, fontos, hogy a mennyiséggel szemben a minőség kerüljön előtérbe. Éppen ezért ezek e termékek egy másfajta vásárlási kultúrát is maguk után vonnak. A fogyasztóknak ugyanis előre kell gondolkodniuk, hiszen ezek a termékek korlátozott számban és sok esetben szezonálisan elérhetők.

„Én azt gondolom, hogy ezt az egészet mi most tanuljuk. Igazából ennek nem volt megfelelő kultúrája, nem volt megfelelő fejlődési szakasza, hirtelen belekerültünk, most tanuljuk. Mi magunk is tanuljuk itt a Darnayban, hogy mit hogyan tudunk szerepeltetni. Nagyon jól szerepel a hentes, a pék, a sajtos, ezek meg tudnak már jelenni. Meg tudnak jelenni abban a megfogalmazásban, hogy a vendég fele tudjuk közvetíteni azt, hogy itt helyi termékekről van szó. Amit meg kellett tanulnunk, az pedig az volt, hogy ezt, mint mennyiséget kell kezelnünk. Tehát nem úgy van az, hogy bemegyek a boltba és leveszem a polcról, hanem itt szólni kell előre.” - emelte ki Somogyi Zoltán "Max" gasztroblogger, a program egyik szervezője.

A helyi termékek népszerűsítése nem csak a lakosság, hanem a Gyenesdiásra érkező vendégek körében is fontos. Ebben nagy segítséget nyújtanak a szállásadók, hiszen az ide érkezők sok esetben az ő ajánlásaik alapján tájékozódnak. A Gyenesdiási Turisztikai Iroda ezért fontosnak tartotta, hogy a helyi termékek bemutatójára a település szobakiadóit is meginvitálja. A program kiemelt célja, hogy a termelők minél jobban bekerüljenek a köztudatba.

„Keresik egyre inkább, viszont nagyon nehezen találják őket meg. A kistermelők viszonylag keveset tudnak fordítani marketing illetve reklámozási költségekre. Ebben próbál nekik segíteni az egyesület, hogy a kollegáinkkal, szakmai felkészültségüket kihasználva próbáljunk rendezvényeket létrehozni, illetve összehozni a termelőket a keresletükkel.” - tájékoztatott Szalóky Szilvia, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke.

A turisztikai egyesület egész évben szervez programokat, ahol a helyi és környékbeli termelőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy a helyi termékek vásárlásával saját településük fejlődéséhez is hozzájárulnak.

Regman Karola - Keszthelyi TV                

| 2020. júl. 15. szerda 16:49 | Zalacsány
A zalai térség őstermelői két hónapon át tartanak nyílt napokat, ahol bemutatják tevékenységüket.
| 2017. már. 28. kedd 15:14 | Keszthely
Különleges dödöllét és tócsnit is kóstolhattak a résztvevők az első D-Napokon a Paletta Bisztróban.
| 2022. júl. 6. szerda 18:22 | Keszthely
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
| 2019. ápr. 19. péntek 18:18 | Gyenesdiás
Az egészségtudatosság jegyében szerveztek programokat a Gyenesdiási Óvodában, a bölcsőde 10 éves lett.
| 2018. már. 22. csütörtök 10:18 | Gyenesdiás
A tejről és az egészségre gyakorolt hatásáról hallhattak a gyenesdiási iskolások.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.