Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Készülnek a szüretre
2017. aug. 3. csütörtök | Cserszegtomaj
Készülnek a szüretre
Készülnek a szüretre a környék borászai. Az idei nyár időjárása kedvezett a szőlő érésének, így a térség gazdáit egészséges, érett fürtök várják néhány hét múlva a tőkéken. Országszerte már több helyen is szüretelnek, Cserszegtomajon azonban legkorábban augusztus végén kezdődik majd a munka.

Zöldmunkákat végez a szőlőültetvényben Romsics Bence. A cserszegtomaji borász idén kifejezetten jó szüretre számít, az időjárás ugyanis kedvezett a szőlőnek. A héten tapasztalt nagy melegben a már érésnek indult fürtök szépen fejlődhettek, így előfordulhat, hogy a szüret is korábban kezdődik majd. Addig azonban még van néhány teendő a tőkék között.

„Nálunk a cserszegi fűszeressel kezdődik a szüret. Jelenleg még az utólagos szőlőmunkákat kell elvégeznünk, talán az utolsó zöld munkákat, még tetejezést a szüret előtt mindenképpen a szüret könnyítése szempontjából egy enyhe levelezést fogunk majd csinálni. Most jelenleg permetezni nem kell szerencsére, mert az időjárás nem követeli meg.” - mondta a cserszegtomaji borász.

A szőlőtőkék mellett a pincében is sok munka várja a szüret előtt a gazdákat. Ilyenkor mossák tisztára a tartályokat és ellenőrzik a hordókat is. Elő kell készíteni a szüreti kellékeket is, a gépeket pedig karban kell tartani és fel kell készíteni a munkára.  

"A nektár szőlő fürtjeit már az éréts jeleit mutatják" - hangsúlyozta Kocsis László. Ezt a fajtát szüretelik először a Georgikon Tangazdaság ültetvényén, várhatóan két héten belül. A Kertészeti Tanszék vezetője azt mondja, a tavaszi fagyok után rendkívül kedvező időjárás volt a szőlő számára, ennek köszönhetően nem csak magas minőségű borok készülhetnek, de a betegségekkel sem kellett megküzdeni az egyetem ültetvényében.      

„Növényegészségügyi szempontból egy kifejezetten könnyű év van mögöttünk eddig – ezt mindig hozzá kell tenni, hogy eddig, mert még bármi jöhet a szőlőnél. A lisztharmat és a peronoszpóra fertőzést a fürtök vonatkozásában már magunk mögött tudhatjuk úgy gondolom. A szürkerothadás még esetleg bekövetkezhet, tehát a gazdáknak ébernek kell lenni, és a darazsakkal is valamit kezdeni kell, ha továbbra is ez a nagy meleg lesz.” - mondta a Gergokon Kar Kertészeti Tanszékének tanszékvezetője.

A Georgikon tangazdaságában már felkészültek a szüretre, már csak a kaszálás van hátra az ültetvényen. A nektár szürete után a cserszegi fűszeres lesz soron, a 7 és fél hektáron a munka egészen ősz végéig eltart.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
| 2023. szep. 12. kedd 16:23 | Alsópáhok
160-an vonultak fel az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján Alsópáhokon.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2023. szep. 5. kedd 14:39 | Balatongyörök
Balatongyörökön nagy sikert aratott a szüreti felvonulással összekötött halászléfőző verseny
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.