Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A szőlőművelőket és a halászokat ünnepelték
2024. szep. 3. kedd | Balatongyörök
A szőlőművelőket és a halászokat ünnepelték
A szőlőművelőket és a halászokat ünnepelték a hétvégén Balatongyörökön. A hagyományos szüreti mulatság és halászléfőző verseny az idén is nagy népszerűségnek örvendett a település lakói és a vendégek körében is. A szombati eseményen felvonulással, ételkóstolással és szórakoztató programokkal várták az érdeklődőket.

Ezúttal is a Kossuth utcai ABC elől indult a kisbíró által vezetett menet. A felvonulás élén a szőlőharangot vitték, ezt követték a Balatoni Borbarát Hölgyek és a Zalai Balaton-part Koncert Fúvószenekar. A felvonulókat sokan várták az út szélén, őket egy-egy pohár borral is megkínálták. A szüret az egyik legnagyobb esemény a bortermő vidékeken, erre emlékeznek Balatongyörökön minden évben.        

A Balaton-partra már délelőtt kitelepültek a csapatok, akik legjobb tudásuk szerint igyekeztek elkészíteni a halászlevet. Ez a magyaros étel először egy 1871-es szakácskönyvben bukkant fel, azóta számos elkészítési módja kialakult. A csapatoknak jól bevált receptjük van már, sokan a kezdetek óta részt vesznek a programon.

„Keszeg, kárász, harcsa, ponty, ezekből gazdálkodunk, és ezekből állítjuk össze a halászlét. Kinek mi áll rendelkezésére. Van, aki négyféle keszeget is használ, nekünk lehet, hogy van négyféle, de nem vizsgáltuk be különösebben.” - mondta a Györöki Tigrisek csapat tagja, Víg Nándor.

Baráti társaságok és civil szervezetek tagjai is megmérették magukat a főzőversenyen. Bár mindenki szerette volna a legfinomabb halászlevet a zsűri elé tálalni, a cél mégsem a győzelem, hanem a közös, jó hangulatú időtöltés volt. Az egyik csapat palacsintával is készült, de a jó halászlé titkát is elárulták.      

„Ez a passzírozásos technikával készült, nagyon sokféle hal van benne: harcsa, ponty, kárász, keszeg, amur, nem is tudom, elég sokféle. A nagy halaknak a feje, gerince, meg az apróhalak. Át van főzve, és a lényeg az, hogy a végén át van ez passzírozva, és a halszelet meg utólag belefőzve.” - tette hozzá a Becehegyért és Paphegyért Egyesület tagja, Farkas Zsolt.

Balatongyöröknek nagyon fontos, hogy megőrizze a hagyományokat. Bár halászni már nem lehet a Balatonban, és szőlőültetvény is egyre kevesebb van a településen, a szüret és a halászléfőző verseny elmaradhatatlan program szeptember első hétvégéjén. 

„Egyrészt megemlékezünk a településnek a szőlőtermesztő-borkészítő múltjáról, illetve részben jelenéről, mert azért hál’ Istennek vannak most is kitelepülő györöki, illetve szomszéd településről származó borászatok, akik még űzik ezt a nemes foglalkozást. Illetve összekapcsoltuk magának a halfogyasztásnak a népszerűsítésével.” - tájékoztatott Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár vezetője.

A kánikula ellenére is sokan ellátogattak a programra. Megkóstolták a halászleveket, utána pedig egy pohár helyi bor társaságában beszélgettek.     

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. szep. 13. péntek 19:15 | Rezi
Vannak még területek, ahol tőkén van a szőlő.
| 2024. szep. 9. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
A borkészítésnek nagy hagyományai vannak a tóparti településen.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
| 2023. szep. 12. kedd 16:23 | Alsópáhok
160-an vonultak fel az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján Alsópáhokon.
X. évfolyam 24. szám
Megjelenés: 2024. december 20.
18:56
Savaria Filmfesztivál
19:49
Göcsej Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Göcsej Filmfesztivál
21:52
Göcsej Filmfesztivál
21:56
Savaria Filmfesztivál
22:49
Göcsej Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.