A szőlő fejlődésének jót tett a bő tavaszi és júliusi csapadék, az utána következő meleg, száraz idő miatt ebben az évben a szokásosnál jóval gyorsabban érett a gyümölcs. Ennek megfelelően a szüreteket a tervezetteknél akár három-négy héttel hamarabb is el kellett kezdeni. Fajtánként és területenként is nagy eltérések voltak. A Balaton déli partján például már július végén megkezdődött a betakarítás, de az északi parton sem tétlenkedtek sokáig, augusztus elején már zajlott a munka. A Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközség területén 610 hektár termőültetvény van. A szüret java lezajlott, de van ahol még tőkén vannak a szőlők.
„A mi borvidékünk az egészen a Káli-medencétől Vonyarcvashegy-Balatonederics és Sümeg, Csabrendek, Sümegprága, ez itt a nyugati kapuja. Tehát erről a 610 hektárról 155 borászat tevékenykedik erről 100 hektárról érkezett a mai napig szüreti jelentés. Nagyjából az adatok majd november 30-al fognak beérkezni, tehát teljes képet akkor fogunk majd látni. Valójában amit látunk, hogy a termés az olyan 20%-kal kevesebb, átlagban egy 67 mázsás/hektár termésátlagokkal számolhatunk be most jelen pillanatban erről a 100 hektárról. Ez egy ilyen másfél kiló tőketerheléses dolog, ami sok mindennek köszönhető." - mondta el Egly Márk a Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközség elnöke.
Az utolsó pillanatban verbuválódott össze a családi és baráti társaság Reziben, hogy leszedjék az olasz rizlinget. Romsics Bencéék a hétvégére tervezték a szüretet, azonban a közeledő kedvezőtlen időjárás miatt meg kellett változtatni az időpontot csütörtökre. Szerencsére többen tudtak segíteni abban, hogy még a nagy eső előtt le tudják szedni a bogyós gyümölcsöt. A borász úgy véli, még időben sikerült megszervezni a betakarítást, hiszen az eső hatására megrepednének a szőlőszemek, és gyorsan tönkremennek.
„A nyár közepétől egészen szeptember elejéig egy iszonyatos forróság és szárazság kínozta úgymond a szőlőültetvényeket és most pedig úgy tűnik, hogy ismét ez a hideg csapadék időjárás következett el. Úgyhogy a szőlők azok nagyon korán, a szokásostól eltérően akár 2 vagy 3 héttel korábban is értek be és ami még megnehezítette itt a szüretekben a szüretelők dolgát az, hogy ráadásul egyszerre érik be minden szőlőfajta. Tehát nincsen meg az a várakozási idő, ami esetleg a feldolgozásban segíteni szokott nekünk.”
Az eső és a hideg ellenére is szívesen segítettek a szüretelők, cserébe jó házigazda módjára látták őket vendégül. A borász elmondta, a már korábban betakarított szőlők nagyon magas cukorfokkal kerültek be a pincébe, viszont a lémennyiség 20%-kal alulmaradt az előző évekhez képest. Ettől függetlenül jó minőségű borokra számítanak.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV