Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Kevesebb a szőlő, de jó minőségű lehet az idei bor
2024. szep. 13. péntek | Rezi
Kevesebb a szőlő, de jó minőségű lehet az idei bor
Még zajlik a szüret a Balaton-felvidéken. A héten a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt viszont gyorsan kellett megszervezniük a gazdáknak a betakarítást. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint átlagosan 20%-kal kevesebb a termés, azonban jó minőségű nedűket várnak a gazdák.

A szőlő fejlődésének jót tett a bő tavaszi és júliusi csapadék, az utána következő meleg, száraz idő miatt ebben az évben a szokásosnál jóval gyorsabban érett a gyümölcs. Ennek megfelelően a szüreteket a tervezetteknél akár három-négy héttel hamarabb is el kellett kezdeni. Fajtánként és területenként is nagy eltérések voltak. A Balaton déli partján például már július végén megkezdődött a betakarítás, de az északi parton sem tétlenkedtek sokáig, augusztus elején már zajlott a munka. A Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközség területén 610 hektár termőültetvény van. A szüret java lezajlott, de van ahol még tőkén vannak a szőlők.  

„A mi borvidékünk az egészen a Káli-medencétől Vonyarcvashegy-Balatonederics és Sümeg, Csabrendek, Sümegprága, ez itt a nyugati kapuja. Tehát erről a 610 hektárról 155 borászat tevékenykedik erről 100 hektárról érkezett a mai napig szüreti jelentés. Nagyjából az adatok majd november 30-al fognak beérkezni, tehát teljes képet akkor fogunk majd látni. Valójában amit látunk, hogy a termés az olyan 20%-kal kevesebb, átlagban egy 67 mázsás/hektár termésátlagokkal számolhatunk be most jelen pillanatban erről a 100 hektárról. Ez egy ilyen másfél kiló tőketerheléses dolog, ami sok mindennek köszönhető." - mondta el Egly Márk a Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközség elnöke.

Az utolsó pillanatban verbuválódott össze a családi és baráti társaság Reziben, hogy leszedjék az olasz rizlinget. Romsics Bencéék a hétvégére tervezték a szüretet, azonban a közeledő kedvezőtlen időjárás miatt meg kellett változtatni az időpontot csütörtökre. Szerencsére többen tudtak segíteni abban, hogy még a nagy eső előtt le tudják szedni a bogyós gyümölcsöt. A borász úgy véli, még időben sikerült megszervezni a betakarítást, hiszen az eső hatására megrepednének a szőlőszemek, és gyorsan tönkremennek. 

„A nyár közepétől egészen szeptember elejéig egy iszonyatos forróság és szárazság kínozta úgymond a szőlőültetvényeket és most pedig úgy tűnik, hogy ismét ez a hideg csapadék időjárás következett el. Úgyhogy a szőlők azok nagyon korán, a szokásostól eltérően akár 2 vagy 3 héttel korábban is értek be és ami még megnehezítette itt a szüretekben a szüretelők dolgát az, hogy ráadásul egyszerre érik be minden szőlőfajta. Tehát nincsen meg az a várakozási idő, ami esetleg a feldolgozásban segíteni szokott nekünk.”

Az eső és a hideg ellenére is szívesen segítettek a szüretelők, cserébe jó házigazda módjára látták őket vendégül. A borász elmondta, a már korábban betakarított szőlők nagyon magas cukorfokkal kerültek be a pincébe, viszont a lémennyiség 20%-kal alulmaradt az előző évekhez képest. Ettől függetlenül jó minőségű borokra számítanak. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. szep. 6. péntek 19:15 | Cserszegtomaj
Az alanyfajtát dr. Kocsis László nemesítette.
| 2024. aug. 19. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Idén is megrendezték Vonyarcvashegyen a hagyományos, három napos Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált, immár tizennyolcadik alkalommal.
| 2024. aug. 1. csütörtök 19:15 | Keszthely
Zala vármegye borkultúrájának egyik legkiemelkedőbb rendezvénye a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep tegnap nyitotta meg kapuit.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
12:00
Képújság
18:00
Kvantum
18:34
Zalai krónika
18:49
Fúvósok 30
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:55
Fúvósok30
21:00
Kvantum
21:34
Zalai krónika
21:49
Fúvósok 30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.