Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Korai szüretre készülnek a szőlősgazdák
2024. júl. 17. szerda | Cserszegtomaj
Korai szüretre készülnek a szőlősgazdák
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest. Fajtánként és területenként nagy eltérések vannak a mennyiségben és a minőségben is. A Balaton-felvidéki Borvidéken 640 hektáron terem most szőlő. Van ahol kiemelkedő évjáratra számítanak, máshol a szárazság miatt már a kényszerérés jeleit látják.

Romsics Bence legkorábban érő szőlője a cserszegi fűszeres. Általában szeptember elején szokták szüretelni. Azt mondja, idén akár már augusztus 20. körül is megkezdhetik a betakarítást. 

„A nyári időszakban még melegebb időjárási körülmények között kell majd a szüreteket lebonyolítani. A szüret napján dől el, hogy árnyékos, vagy hűvösebb idő van, jön egy hidegfront esetleg, meg a hűtőrendszernek a kapacitása befolyásolja ilyenkor, hogy az erjedésnél minden optimális legyen” - nyilatkozta Romsics Bence.            

A szőlő fejlődésének jót tett a bő tavaszi csapadék. Aki ügyesen választotta meg a permetezések időpontját, az egészséges fürtöket láthat az ültetvényében. A cserszegtomaji borász mindegyik szőlőfajtájánál előrehaladott az érés. Mennyiségben és minőségben kimagasló évjáratra számít. Azt mondja, egy nagy veszély van még a szüretig: a jégeső. 

A Keszthely térségét is magába foglaló Balaton-felvidéki Borvidék többi ültetvényén is előrehaladott az érés. A szakemberek szerint a cukorfok jó lesz, a bor gerincét adó savakkal viszont gondok lehetnek a kánikula miatt. Csendes esőt remélnek a gazdák. 

„Azt tapasztaljuk, hogy körülbelül két, de inkább három héttel előbbre lesz a szüret: Sőt, egyre jobban gyorsul a dolog, most már az éjszakák is melegek, érik minden, érik a szőlő, a csapadékhiány miatt is egy kényszerérés felé áll a szőlő. Egyre nagyobb gond a csapadékhiány, legalábbis a Balaton-felvidéken” - mondta televíziónknak Németh Iván, a Balaton-felvidéki Borvidék Szőlészeti Bizottságának elnöke. 

A Balaton-felvidéki Borvidék változatos képet mutat. A köves területeken nagyobb a szárazság, míg az agyagos területek jobban tartalékolták a vizet, egyes vulkanikus részeken pedig források táplálják az ültetvényeket. 

Az ország más területein is előrehaladott a szőlő érése. Hagyományosan a Dél-Balatonnál a csabagyöngyével kezdődik a szüret. Várhatóan július 25-én indulnak meg ott a kombájnok. Az Alföldön se kell sokat várni, a tervek szerint augusztus 5-én már az irsai olivért takarítják be a gazdák. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2023. szep. 8. péntek 17:21 | Cserszegtomaj
Szőlőfajta bemutatóval, borkóstolóval egybekötött szőlészeti-borászati találkozó volt Cserszegtomajon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.