Romsics Bence legkorábban érő szőlője a cserszegi fűszeres. Általában szeptember elején szokták szüretelni. Azt mondja, idén akár már augusztus 20. körül is megkezdhetik a betakarítást.
„A nyári időszakban még melegebb időjárási körülmények között kell majd a szüreteket lebonyolítani. A szüret napján dől el, hogy árnyékos, vagy hűvösebb idő van, jön egy hidegfront esetleg, meg a hűtőrendszernek a kapacitása befolyásolja ilyenkor, hogy az erjedésnél minden optimális legyen” - nyilatkozta Romsics Bence.
A szőlő fejlődésének jót tett a bő tavaszi csapadék. Aki ügyesen választotta meg a permetezések időpontját, az egészséges fürtöket láthat az ültetvényében. A cserszegtomaji borász mindegyik szőlőfajtájánál előrehaladott az érés. Mennyiségben és minőségben kimagasló évjáratra számít. Azt mondja, egy nagy veszély van még a szüretig: a jégeső.
A Keszthely térségét is magába foglaló Balaton-felvidéki Borvidék többi ültetvényén is előrehaladott az érés. A szakemberek szerint a cukorfok jó lesz, a bor gerincét adó savakkal viszont gondok lehetnek a kánikula miatt. Csendes esőt remélnek a gazdák.
„Azt tapasztaljuk, hogy körülbelül két, de inkább három héttel előbbre lesz a szüret: Sőt, egyre jobban gyorsul a dolog, most már az éjszakák is melegek, érik minden, érik a szőlő, a csapadékhiány miatt is egy kényszerérés felé áll a szőlő. Egyre nagyobb gond a csapadékhiány, legalábbis a Balaton-felvidéken” - mondta televíziónknak Németh Iván, a Balaton-felvidéki Borvidék Szőlészeti Bizottságának elnöke.
A Balaton-felvidéki Borvidék változatos képet mutat. A köves területeken nagyobb a szárazság, míg az agyagos területek jobban tartalékolták a vizet, egyes vulkanikus részeken pedig források táplálják az ültetvényeket.
Az ország más területein is előrehaladott a szőlő érése. Hagyományosan a Dél-Balatonnál a csabagyöngyével kezdődik a szüret. Várhatóan július 25-én indulnak meg ott a kombájnok. Az Alföldön se kell sokat várni, a tervek szerint augusztus 5-én már az irsai olivért takarítják be a gazdák.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV